Historie vzniku Československa je stále inspirativní, soudí Niedermayer

Okolnosti vzniku Československa v neklidné Evropě roku 1918 mohou být stále zdrojem inspirace. ČTK to dnes řekl český europoslanec Luděk Niedermayer, který na právě končícím plenárním zasedání Evropského parlamentu zorganizoval výstavu věnovanou 100. výročí založení ČSR a také kultuře, vědě či sportu ve společném státě Čechů a Slováků.

Desítka informačních panelů o zakladatelích Československa, československých legiích nebo o objevech, jakými jsou kontaktní čočky či trhavina Semtex, byla po tři dny k vidění v srdci štrasburského areálu Evropského parlamentu v takzvaném květinovém baru. "Využil jsem svého práva tuším jednou za mandát si zarezervovat prostor a zdálo se mi nejvhodnější to udělat právě v souvislosti s tím stoletým výročím," vysvětlil Niedermayer.

"Myslím si, že ta historie vzniku Československa ve velmi neklidné Evropě roku 1918 je stále inspirující a koneckonců nám také říká, proč je tak důležité, že nyní je ta Evropa spojená a drží při sobě," pokračoval europoslanec, který vede českou delegaci v největší europarlamentní frakci Evropská lidová strana. Vyzdvihl zároveň snahu zakladatelů ČSR vytvářet po roce 1918 moderní a demokratickou společnost.

Ačkoli nemá Niedermayer jasno v tom, zda bylo rozdělení Československa "tou nejlepší věcí, která se nám za těch sto let povedla", aktuální vztahy ČR a SR i na úrovni obyčejných lidí hodnotí jako skvělé. "Je to také spojené s tím, že jsme se vlastně vrátili do jednoho svazku uvnitř Evropské unie. Možná, že ta budoucnost by vypadala jinak, kdybychom nebyli členy EU a začali bychom mezi sebou vytvářet nějaké pevné hranice," řekl.

Niedermayer každopádně považuje za přínosnou skutečnost, "že vedle sebe máme zemi, která v některých věcech zvolila jinou cestu", což umožňuje vzájemné srovnávání. Zmínil se v této souvislosti o přijetí eura i o aktuálním postoji k další evropské integraci. "Toto porovnání je hrozně užitečné a já jsem za něj vděčný," poznamenal český europoslanec.

Související

Alena Schillerová

Alena Schillerová už slibuje revizi chystané penzijní reformy

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.
Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Luděk Niedermayer 100. výročí vzniku Československa Česká republika

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy