Politik vrátil ocenění: Nechci mít stejnou medaili jako soudruh Ondráček

Kvůli medaili, kterou dostal komunistický poslanec Zdeněk Ondráček od Českého svazu bojovníků za svobodu. Kardinál Dominik Duka zareagoval zrušením členství ve svazu, jeden z oceněných pak stejnou medaili, jakou dostal komunista, vrátil.

„Tak jsem dneska poprvé v životě vrátil medaili. Docela pěknou, kovovou, se stužkou,“ uvedl před několika dny na sociálních sítích starosta Prahy 14 Radek Vondra. „Společně se Svazem bojovníků za svobodu pořádáme na Čtrnáctce pravidelně vzpomínkové akce k výročí 1. a 2. světové války. Ve svazu jsou fajn lidi, veteráni, zapálení pro věc, historici, odborníci,“ vysvětluje člen TOP 09.

Nelíbí se mu ovšem, jak se zachovalo vedení svazu. „Ale tenhle svaz vede jakýsi pan Vodička, který se rozhodl dát medaili soudruhovi Ondráčkovi. Komunistickému policistovi, který v listopadu 1989 mlátil lidi na Národní třídě. Těch demonstrací jsem se jako student taky účastnil a za svobodu bojoval. Ale na druhý straně než Ondráček. Mít s ním stejnou medaili fakt nechci,“ nebere si servítky Vondra.

I proto ji svazu vrátil. „Tak jsem ji dneska i s krabičkou Bojovníkům za svobodu vrátil a můžou ji dát někomu jinýmu. Je mi to líto, ale ať si udělaj pořádek ve svým vedení a medaile dáváj těm, kdo to se svobodou myslí skutečně vážně,“ dodal polirik.

Jeho gesto na sociálních sítích ocenili i herec Jan Hrušínský, cestovatel Dan Přibáň nebo ředitel Post Bellum a vedoucí projektu Paměť národa Mikuláš Kroupa. Podporu mu vyjádřila i celá řada Čechů.

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček obdržel ocenění od Českého svazu bojovníků za svobodu v polovině října. Pamětní medaili s nápisem Za vlast a za svobodu mu předal předseda svazu Jaroslav Vodička. „Přátelé, dávám na vědomí, že včera byla, pro mě velmi nečekaně, oceněna má spolupráce s ČSBS. Děkuji, velmi si toho vážím!!!“ uvedl po předání medaile poslanec.

Když se začaly objevovat kritické reakce, Ondráček je šmahem smetl ze stolu. „Přátelé, a je to tady, už prskají a možná jim i prdne cévka. O to více si toho ocenění vážím a teď už i vychutnávám,“ napsal.

V reakci na udělení ocenění pak kardinál Dominik Duka ukončil své členství ve zmíněném svazu bojovníků za svobodu. Důvody nesdělil, podle médií se tak stalo nejspíš kvůli tomu, že svaz udělil své vyznamenání Ondráčkovi.

Související

KSČM Komentář

Komunisté zase velí zemi. I když se neoslovujeme soudruhu a major Zeman nezáří z obrazovky

KOMENTÁŘ – Po zemi se opět rozlila rudá barva, která diktuje, jak národ bude žít. Komunisté bohužel opět převzali moc nad republikou, i když se tváříme, že nám nevládnou. Z kabinetu Andreje Babiše si KSČM udělala své rukojmí, které plní, co jim nadiktují. Jinak by sestava ze Strakovy akademie nic neprosadila. Stala se pouhými loutkami v rukou bolševiků, kteří zvláště v koronavirové pandemii rozhodují o dění ve státě, jemuž velí. A tak rozkazují, kdy žáci půjdou do školy, anebo že ožebračí armádu o deset miliard. Nikdy se nevyplatí je podceňovat, stále jsou nebezpeční. Už jen tím, že stále existují a nejsou postaveni mimo zákon.

Více souvisejících

Zdeněk Ondráček Český svaz bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička (ČSBS) Radek Vondra (TOP 09)

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy