Lžete, chcete poškodit kancelář prezidenta! Mynář ostře seřval Babišův deník, hrozí i právníky

Mladá fronta Dnes, která spadá po vydavatelství Mafra patřícího do koncernu Agrofert, vydala před několika dny článek s názvem „Ze sídla prezidentů kamenolom. Stíhaný šéf těží v Lánech tisíce tun horniny,“. Podle něj stíhaný šéf lánské obory, kterého dosadil hradní kancléř Vratislav Mynář, prodal obviněné firmě pod cenou dva a půl tisíce náklaďáků Proti takovému nařčení se ale Mynář ostře ohradil.

Deník s odvoláním na smlouvy, které má k dispozici uvedl, že lesní správa Lány prodala za poslední roky zhruba 17.000 metrů krychlových kamene vytěžených v Lánech firmě obviněné stejně jako ředitel lesní správy Miloš Balák v kauze manipulace se zakázkami lesní správy. Cena za kámen prý byla méně než čtvrtinová oproti běžné prodejní ceně. Lesní správa podle deníku také usiluje o povolení téměř pětihektarového lomu v Lánech. Poukázal na to, že se Hrad pokouší co nejvíce otevírat. Připomněl, že probíhají pravidelné exkurze v prostorách Kanceláře prezidenta republiky, Hrad má nové účty na sociálních sítích, kde se objevují nejen informace, ale i  fotografie i videoreportáže z dění na Pražském hradě. „Úplně nejnovější aktivitou se stávají pravidelné týdenní příspěvky na oficiálním webu www.hrad.cz. Budu v nich nejen informovat o zajímavých událostech, které se uskutečnily, ale také reagovat na mediální dění. Právě takový příspěvek vám nyní předkládám,“ vysvětlil kancléř. Mynář poukazuje právě na článek MfD, který jej rozžhavil doběla. „V mediálním světě už několik dnů žije svým životem příběh, který se týká opravy svahů přehrady Klíčava v Lánské oboře. Deník Mladá fronta DNES přinesl „senzační“ tvrzení, že v lánském kamenolomu je těžen kámen pod cenou a tratí tak daňoví poplatníci. Tento příběh, který Mladá fronta DNES předložila, je lživý, a cílem je poškodit Kancelář prezidenta republiky. Pokud používám takto silné obvinění na adresu zmíněného deníku, je mou povinností předložit důkazy. Což velmi rád učiním,“ brání se kancléř.

Celý příběh se proto rozhodl přiblížit ze svého pohledu. „Dne 5. 1. 2009, tedy ještě v době, kdy jsem nebyl vedoucím Kanceláře prezidenta republiky, uložila Česká inspekce životního prostředí – pod hrozbou pokuty – řešit sanaci svahů Klíčavské přehrady, tak, aby už nebyly ohrožovány zásoby pitné vody pro město Kladno. Součástí celé záležitosti bylo schválení využití lomu v Lánské oboře při získávání materiálu na sanaci. Z logického důvodu, místní zdroj materiálu nezatěžuje okolní obce. V zadávacích podmínkách pro výběrové řízení se samozřejmě s takovým řešením počítalo,“ popisuje. A právě zde prý vzniká zásadní problém. „A tím se dostáváme ke lži, které se Mladá fronta DNES a autor článku Lukáš Valášek dopustili. V textu tvrdí, že Lesní správa Lány, která podléhá Kanceláři prezidenta republiky, prodává vítězné firmě kámen pod cenou.  Operuje se s částkou 117 korun za kubík oproti běžné ceně zhruba 400 korun za kubík. Zní to dramaticky. Čtenář je ale Mladou frontou DNES obelhán. Jde o klasický příklad dezinformace!“ prská Mynář.

A jak je to tedy podle něj doopravdy? „Cena odpovídající zhruba 400 korunám za kubík je totiž za kámen. Cena 117 korun za kubík, která je hrazena, se týká prodeje masivu. Jinými slovy řečeno, Mladá fronta DNES účelově srovnává nesrovnatelné. Při ceně 117 korun za kubík, při prodeji masivu, si totiž firma musí – na rozdíl od případu nákupu kamene - sama zajistit odstřel kamene, rozdělení na frakce, předrcení, dopravu a musí se také postarat o kamenný odpad. Tato fakta ale v článku Mladé fronty DNES nenaleznete!“ zdůraznil hradní kancléř. „Jsou situace, které si žádají reakci. Jak jsem nyní jednoznačně prokázal, došlo k účelovému a lživému pokusu poškodit Kancelář prezidenta republiky.  Právní cestou proto budeme požadovat omluvu od vydavatele Mladé fronty DNES, společnosti MAFRA. A právní cestou, žalobou, budeme postupovat také proti autorovi článku Lukáši Valáškovi. Není prostě možné, aby byla veřejnost takovým hrubým způsobem klamána,“ dodal ostře Mynář.

Související

Vratislav Mynář

Policie navrhla obžalovat bývalého kancléře Mynáře kvůli dotaci na penzion

Policie navrhla obžalovat někdejšího hradního kancléře Vratislava Mynáře kvůli dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. Případ se týká několikamilionové dotace pro firmu Clever Management, která ji získala před třinácti lety, ale loni ji vrátila. Mynář čelí stíhání z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů EU, vinu dlouhodobě odmítá. 

Více souvisejících

Vratislav Mynář Lesní správa Lány Miloš Balák (Lány) Pražský Hrad

Aktuálně se děje

před 59 minutami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy