Vaňková se stala primátorkou Brna, představila plány a priority. Vítězné ANO končí v opozici

Novou brněnskou primátorkou se dnes stala jednička kandidátky ODS Markéta Vaňková. V čele radnice vystřídala Petra Vokřála z hnutí ANO. Koalice ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD má v zastupitelstvu 33 mandátů z celkových 55. Vítěz voleb hnutí ANO skončí v opozici spolu s SPD. Rada Brna bude mít 11 členů, z toho deset uvolněných. Neuvolněný bude radní pro dopravu. Celkem bude 14 uvolněných zastupitelů, o tři víc než dosud.

Vaňková neměla protikandidáta. Hlas jí dalo všech 33 zastupitelů nové koalice. Proti bylo 17 zastupitelů z hnutí ANO, zdrželo se pět zastupitelů, a to čtyři z SPD a Jiří Faltýnek z ANO, syn místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka. Je druhou ženou v čele brněnské radnice. Před ní byla primátorkou také za ODS v letech 1994 až 1998 Dagmar Lastovecká, pozdější senátorka a ústavní soudkyně.

Prvním náměstkem primátorky se stal Petr Hladík z KDU-ČSL, který funkci zastával přes dva roky i v minulém volebním období za primátora Vokřála. Za další náměstky zastupitelé zvolili Tomáše Koláčného (Piráti), Olivera Pospíšila (ČSSD) a Roberta Kerndla (ODS).

Radními se stali David Grund a Petr Kratochvíl (oba ODS), Jaroslav Suchý a Filip Chvátal (oba KDU-ČSL) a za Piráty Róbert Čuma s Markem Fišerem. Neuvolněným radním bude Kratochvíl. Další uvolněné funkce budou mít předseda kontrolního výboru a bývalý náměstek Richard Mrázek (ANO), předsedkyně kontrolního výboru Andrea Pazderová (ODS), uvolněná zastupitelka pro marketing a cestovní ruch Kristýna Švarcová (ODS) a uvolněný zastupitel pro informační technologie Ondřej Kotas (Piráti).

Vaňková poděkovala za hlasy a řekla, že chce Brno posunout ke spokojenosti všem. Podle ní bude největším úkolem volebního období schválení územního plánu. Brno má územní plán z roku 1994. Přestane platit v roce 2022 a do té doby musí mít Brno územní plán nový.

Za důležité investice považuje Vaňková stavbu multifunkční haly na výstavišti pro hokejovou Kometu a vznik koncertního sálu nazvaného Janáčkovo kulturní centrum. Za podstatné považuje také projekty v oblasti dopravy. "Je potřeba podporovat velké dopravní stavby, a to zejména velký městský okruh, obchvaty městských částí a tramvajové linky. Je potřeba budovat dostatek parkovacích kapacit," uvedla Vaňková. Koalice chce také opravit systém rezidentního parkování, které ještě minulé vedení zavedlo od září pro historické jádro města a od listopadu se rozšířilo do dalších tří lokalit.

Markéta Vaňková z ODS se právě stala primátorkou Brna. Hlasovalo pro ni 33 zastupitelů z 55. Nahradí Petra Vokřála z hnutí ANO. Je to druhá žena ve vedení města. Před dvaceti lety byla primátorkou Dagmar Lastovecká. Taky z ODS. pic.twitter.com/MTJ7GCBEr1

— Tomáš Kremr (@kremrt) 20. listopadu 2018

Koalice nahradila dosavadní vedení ANO, Žít Brno s podporou Pirátů, KDU-ČSL, Strany zelených a TOP 09. ODS vedená Vaňkovou a Kerndlem bude spravovat investice, dopravu, sociální služby, marketing a cestovní ruch. Investicemi se bude zabývat Grund a dopravou Kratochvíl. Lidovci v čele s náměstkem Hladíkem se budou starat o zdravotnictví, školství, sport, územní plánování a životní prostředí, přičemž školství se sportem připadne Suchému a územní plánování Chvátalovi. Pod Piráty vedené náměstkem Koláčným bude spadat oblast majetku, kultury, participace veřejnosti, informačních technologií, strategie a analýzy dat. Majetek bude spravovat Čuma, kulturu Fišer. Za ČSSD bude mít Pospíšil v gesci bydlení a správu majetku.

Říjnové volby vyhrálo ANO. Po volbách se dohodlo na koalici s ODS, s níž mělo většinu a přibralo KDU-ČSL a ČSSD. Na koalici se ale poté překvapivě dohodli zástupci ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD, čímž ANO obešli.

V zastupitelstvu je šest uskupení. ANO má 18 mandátů, ODS s podporou Svobodných 14, KDU-ČSL osm, Piráti šest, ČSSD pět a SPD čtyři.

Související

Více souvisejících

Markéta Vaňková (ODS Brno) Brno magistrát Hnutí ANO ODS

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 8 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 8 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 9 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 9 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy