Rath se snaží zastrašovat lidi, tvrdí ekonomové

Praha - Ostré prohlášení poslance ČSSD a středočeského hejtmana Davida Ratha, že ČSSD po převzetí moci znárodní vznikající soukromé penzijní fondy, má podle ekonomů hlavně znejistit lidi a ovlivnit jejich rozhodování o zapojení do soukromého penzijního pilíře. Agentuře Mediafax to řekli v úterý.

"Znamená to (prohlášení Davida Ratha - pozn. red.) přesně to, před čím už nedávno varoval prezident Václav Klaus. Tedy, že je celá reforma uspěchaná a místo přijímání unáhlených rozhodnutí by měla vláda pokračovat v odborných diskuzích a debatách," řekl agentuře Mediafax analytik společnosti NextFinance Vladimír Pikora.

Podle něj by bylo dokonce levnější, kdyby současná vláda žádnou reformu nedělala. "Než dělat reformu, kterou následující vláda zruší, tak radši nedělat žádnou reformu. Vím, že nás nicnedělání vychází velmi draze, a že se s důchodovou reformou mělo začít už dávno, ale nedělat nic je pořád v porovnání se současnou vládní snahou levnější," ostře se opřel do připravované reformy Pikora.

Rathovo prohlášení pak podle Pikory přesně odhaluje hlavní slabinu připravované reformy. "Neexistuje celospolečenská shoda. Jde o velmi závažný krok, na který je potřeba víc než jen nadpoloviční většina v parlamentu," zkritizoval špatné vládní vyjednávání s opozicí Pikora a dodal, že optimální je taková reforma, která se udělá a dlouhodobě se zásadně měnit nebude. To však současné vládní návrhy podle Pikory nezaručují.

Analytik České spořitelny a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Petr Zahradník soudí, že prohlášení středočeského hejtmana bylo určeno hlavně případným účastníkům soukromého důchodového pilíře, které mělo znejistit. "Jde o strašení zodpovědných investorů, kteří pečlivě promýšlí, kam své peníze vloží. Ty může výrazně ovlivnit srovnávání s Maďarskem či Polskem," poznamenal Zahradník, který Rathova slova považuje za velmi vyostřenou rétoriku.

Exministr financí a nyní ředitel ING Penzijního fondu a prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok, který je kromě toho také členem NERVu a takzvané Bezděkovy komise, Rathův projev označil za jeho "další exhibicionistický výstup". "Každopádně podobný postoj zaujímá celá ČSSD, která v minulosti opakovaně prohlásila, že zásadní kroky reformy po svém nástupu k moci zruší. Od jisté doby je více než zřetelné, že si sociální demokracie udělala z vládních reforem politický obušek, který se jí daří, i díky vládní komunikační neschopnosti, opakovaně vytahovat," poznamenal Rusnok. Podle něj je Rathovo úterní prohlášení další zprávou, která lidem jejich rozhodování, zda si odvádět část peněz na důchod do soukromých fondů, v žádném případě neulehčí.

Středočeský hejtman David Rath v úterý na Radiožurnálu prohlásil, že pokud by vláda silou prosadila povinné vyvádění peněz do soukromých fondů, tak by ČSSD po nástupu k moci tyto soukromé fondy opět znárodnila. "Pokud by vláda silou prosadila povinné vyvádění peněz do soukromých fondů, já bych se vůbec nebránil se nechat inspirovat třeba v orbánovském Maďarsku," řekl Rath a připomenul tamější situaci: "Hrozilo zhroucení financí a sáhl k tomu, že soukromé fondy převedl pod stát. Nic jiného takovému státu pak do budoucna nezbude, to je evidentní."

Za prohlášení se dočkal vládní koalice, ale i vedení vlastní strany. Že nejde o stanovisko sociálních demokratů, potvrdil Mediafaxu předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: "Jde o osobní názor Davida Ratha, nejde o stanovisko sociální demokracie."

Související

Alena Schillerová

Alena Schillerová už slibuje revizi chystané penzijní reformy

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.
Důchody, ilustrační fotografie. Komentář

Důchody se v letech 2023 a 2024 po letech nicnedělání mění. Co na to Češi?

Je zajímavé, že se v online prostředí českého jazyka za loňský rok, alespoň podle toho, co eviduje Google Trends, mezi nejčastějšími otázkami neobjevila žádná, která by řešila výši nebo změnu důchodů. Tak si tak říkám, že je asi většina lidí na stáří řádně připravena. Dokládá to třeba to, že už se i více lidí v internetovém vyhledavači doptávalo na to, co to je Only Fans. Inu, zřejmě nahota nejrůznějších celebrit láká více než nějaké změny v důchodech. Ale vážně, určitě mi dáte za pravdu, že v roce 2023 byly důchody hned po inflaci, energiích či válkách mezi nejfrekventovanějšími výrazy a náměty, o kterých se mluví. 

Více souvisejících

penzijní reforma David Rath

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Biden se postavil ICC: Izraelská ofenzíva v Pásmu Gazy není genocida

Americký prezident Joe Biden v pondělí popřel, že izraelská ofenzíva v Pásmu Gazy je genocida. Reagoval na několik obvinění vůči Izraeli na půdě Mezinárodního trestního soudu (ICC), informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy