Topolánek vynadal poslancům: Tohle může udělat jen idiot, nebo šmejd

Sněmovna schválila vládní novelu o zrušení Fondu národního majetku (FNM), podle které bude moci kabinet využívat peníze z takzvaného Fondu privatizace ve státním rozpočtu - a to bez určení konkrétního účelu. Senátoři sice byli proti, poslanci je ale přehlasovali. A opozice z toho nadšená není. Velmi kriticky se vyjádřil i někdejší předseda vlády Mirek Topolánek.

Velice vulgárně okomentoval rozhodnutí Sněmovny epxremiér Mirek Topolánek. „Rozfrcat úspory, když se neopakovatelně (navzdory vládě) daří, může jen idiot. Nebo šmejd, který umí jen uplácet z eráru a tahle země je mu na jedno použití a následně zcela u p*dele,“ zlobil se na sociálních sítích někdejší kandidát na prezidenta.

To další politici byli sice velmi kritičtí, volili ale mírnější slova. „22 miliard. Tolik peněz vláda v příštích letech prošustruje z rozpuštěného privatizačního fondu. Místo rezervy pro případ krize se opět setkáváme s projídáním vlastní budoucnosti,“ postěžoval si europoslanec a předseda TOP09 Jiří Pospíšil s tím, že peníze mohly sloužit například pro důchodovou reformu.

Přidal se i místopředseda TOP 09 Michal Kučera. „Státní rozpočet míří do mínusu a tak se vláda rozhodla projíst rezervy. V době ekonomického růstu a blahobytu. 22 miliard rezervy, které jsme si měli, jako každý správný hospodář, ponechat na 'horší časy'.“ postěžoval si Kučera.

„Je čas udělat Fondu národního majetku pá páá. Rezerva na zlé časy zmizí díky vládě ČSSD, KSČM a hnutí ANO. V dobrých časech sahá vláda do rezerv. V těch horších půjdeme patrně žebrat,“ varuje lidovec Jan Bartošek.

Ke kritice se přidali i politici opozičního hnutí STAN. „Tenhle návrh jsem kritizovala celou dobu. Věcně, klidně, slušně. Ani expresivnější hodnocení ze strany kolegů nic nezměnilo na tom, že koalice svoji předlohu prosadila. To, že to bylo za procedurálně dost zvláštních okolností, na výsledku nic nemění...“ povzdechla si poslankyně Věra Kovářová.

Nadšená není ani ODS. „Respektuji početní převahu při hlasování a z ní vzešlý výsledek. Jenom doufám, že myšlenky na to, že těch 22 miliard bude primárně potřeba na realizaci některých populistických slibů, které padly nejen při vládních návštěvách krajů, mne snad přejdou,“ uvedl k rozhodnutí poslanců senátor ODS Martin Červíček.

Naopak ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) rozhodnutí poslanců ocenila. „Vítám, že Sněmovna nepodlehla nesmyslným argumentům proti novele zákona o FNM. Podpořila rozumné opatření, které zvýší transparentnost nakládání s veřejnými prostředky. Ambicí naopak rozhodně není žádné "rozpouštění rezerv“, ani snaha získání nových zdrojů příjmů pro vládu!“ uvedla.

Žádné rozpouštění rezerv se nekoná. Ministerstvo financí reaguje na 3 největší mýty, které se v souvislosti se schvalováním Novely zákona o zrušení FNM, dnes objevily v médiích. pic.twitter.com/9Ve0E4oFN0

— Ministerstvo financí (@MinFinCZ) 5. prosince 2018

Ministerstvo financí navíc na twitteru uvedlo, že „žádné rozpouštění rezerv se nekoná“ a dodalo, že se v médiích objevilo hned několik mýtů, které rezort uvádí na pravou míru.

Související

Mirek Topolánek

Na prezidenta Svazu průmyslu a dopravy kandiduje Topolánek, Rafaj, Palát a Wojnar

Kandidáty na prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR jsou bývalý premiér Mirek Topolánek, současný viceprezident svazu Jan Rafaj, člen jeho představenstva Miroslav Palát a bývalý prezident Sdružení automobilového průmyslu Bohdan Wojnar. Informace serveru e15.cz dnes ČTK potvrdila mluvčí svazu Tereza Šebestová. Nový prezident nahradí Jaroslava Hanáka, který byl ve funkci 12 let.

Více souvisejících

Mirek Topolánek Vláda ČR Fond národního majetku Fond privatizace Jiří Pospíšil Věra Kovářová Martin Červíček Alena Schillerová Ministerstvo financí

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy