Svoboda projevu neznamená šíření nenávist a napadání druhých, varoval v projevu Vondráček

Dobré výsledky české ekonomiky, minimální nezaměstnanost i růst mezd a penzí jsou zásluhou milionů pilných občanů. Česká republika má ve světě dobrý obraz a hodnotí ji tam lépe než lidé v tuzemsku. V novoročním projevu to řekl předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Varoval před zneužíváním svobody slova k napadání ostatních. Výhrůžky, urážky nebo šibenice podle něj do demokracie nepatří. Chce se ze své funkce zasadit o lepší diskusi mezi poslanci. Řekl také, že jako předseda Sněmovny cítí svůj díl odpovědnosti za rozdělení společnosti.

Vondráček, který je třetím nejvyšším ústavním činitelem, pronesl dnešní projev po předsedovi horní parlamentní komory Jaroslavu Kuberovi (ODS). Prezident Miloš Zeman přednesl své tradiční vánoční poselství již 26. prosince. Novoroční, případně vánoční projev, pronášeli v bývalém Československu a následně v České republice doposud prezidenti. Poslední novoroční prezidentský projev měl v Česku roku 2013 Václav Klaus. Dnešní novoroční projevy předsedů parlamentních komor jsou novinkou.

"Nebudu opakovat žádná čísla. Řeknu jen, že naší zemi se daří, máme minimální nezaměstnanost, roste ekonomika, mzdy i penze a státní rozpočet díky dobrým daňovým příjmům může plnit potřeby a přání voličů, aniž bychom se nebezpečně zadlužovali. Toto je vaše zásluha. Zásluha milionů pilných a šikovných českých lidí. Jsme úspěšní, jen to často ani nevíme nebo neříkáme," prohlásil Vondráček.

Česká republika má podle něj ve světě dobré jméno. "Jsem přesvědčený o tom, že hodně z vás by bylo překvapených, jak o nás smýšlejí v jiných zemích," konstatoval. "Vlastně nás zahraničí většinou hodnotí daleko lépe, než se vidíme my sami," řekl. Občané by si podle něj měli dát předsevzetí, že se přestanou podceňovat.

V projevu se Vondráček věnoval také demokracii a dialogu. Uvedl, že ho mrzí, když v politické debatě zaznívají osobní argumenty a dává se přednost pomstě před dialogem. "Když někdo dokonce neváhá narušit nepřekročitelnou hranici, a tou je rodina a ti nejbližší. Tyto osobní útoky se přenášejí na společnost a vytvářejí atmosféru nenávisti a rozkolu. Situace u nás určitě není tak zlá jako za časů občanské války v USA, ale nelze nevidět, že společnost je rozdělená na dvě poloviny a že mezi těmito dvěma polovinami je dost zlé krve," prohlásil. Vyzval proto k "odzbrojení" ve verbálních projevech. "Jako předseda Sněmovny cítím svůj díl odpovědnosti za rozdělení společnosti, přeji si, aby se ony příkopy podařilo zasypat a my byli opět jediným spojeným národem, jakým jsme byli při vzniku Československa nebo v roce 1989," dodal.

Vyzval také k dialogu a varoval před šířením nenávisti. "Demokracie není boxerský ring. I při protestech na ulicích a náměstích můžeme zůstat slušnými lidmi, vulgarity, šibenice, osobní urážky, rasismus, výhrůžky, to do demokracie nepatří. Dnes máme svobodu projevu, nikdo nám ji nemůže vzít. Můžeme jen sami zpochybnit, když ji zneužijeme k napadání druhých a k šíření nenávisti," uvedl.

Zdůraznil, že demokracie nepotřebuje násilí, ale dialog. Pokusí se dát novoroční závazek, že jako předseda Sněmovny bude více bojovat za respekt a úctu mezi poslanci, za slušnější diskusi i za větší svornost všech stran při hledání a prosazování společných národních zájmů. "A respektování vůle voličů, protože to je demokracie," dodal.

Vondráček se stal předsedou Sněmovny po volbách v roce 2017. V předchozím volebním období byl jejím místopředsedou. Poslancem za hnutí ANO se stal v roce 2013. Předtím působil jako advokát.

Související

Radek Vondráček a Alena Schillerová (ANO)

ANO se obrací na Ústavní soud kvůli Lex Babiš II. Koalice prý porušila, co mohla

Hnutí ANO v pátek podalo ústavní stížnost, v níž žádá zrušení části zpřísněného zákona o střetu zájmů známého jako Lex Babiš II. Nejsilnější opoziční subjekt se domnívá, že je protiústavní a porušuje principy Listy základních práv a svobod týkající se například vlastnického práva. Návrh podepsalo 70 poslanců ANO, výjimkou byl expremiér Andrej Babiš.

Více souvisejících

Radek Vondráček (ANO) Česká republika češi Nový rok

Aktuálně se děje

před 6 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy