Kauza Nečasové a Rittiga se ještě potáhne? Objevila se nová komplikace

Hlavní líčení v kauze údajného vyzrazení utajované zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) postihly komplikace. Dosavadní předseda senátu Petr Novák odešel ke konci loňského roku do důchodu, a o případu tak nestihl rozhodnout. Kauzu, v níž čelí obžalobě podnikatel Ivo Rittig nebo manželka někdejšího premiéra Jana Nečasová, proto bude muset projednat nový soudce. Na dotaz ČTK to dnes sdělila mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Obžaloba k soudu přišla v březnu 2015.

Soudcovská funkce zaniká mimo jiné s koncem kalendářního roku, v němž soudce dovrší věk 70 let, což byl loni i Novákův případ. Kauzu vyzrazení zprávy BIS, kterou mu po zrušení prvního rozsudku vrátil vrchní soud, chtěl odcházející soudce projednat 27. prosince. Nařízený termín však na poslední chvíli zrušil s odůvodněním, že se soudu nepodařilo včas zaslat obsílku obžalované Nečasové.

"Kauzy, které předseda senátu Novák nestihl dokončit, si rozdělí ostatní trestní soudci podle rozvrhu práce," vysvětlila Puci. Který z Novákových kolegů dostane na stůl případ Rittiga a Nečasové, zatím nekonkretizovala.

Trestní řád s možností změny složení soudního senátu počítá. Stanoví, že jestliže s tím souhlasí státní zástupce i obviněný, přečte nový soudce "podstatný obsah" protokolu o hlavním líčení včetně v něm provedených důkazů a poté může v procesu pokračovat dál. Pokud by ovšem některá ze stran s tímto postupem nesouhlasila, muselo by být celé hlavní líčení provedeno znovu - v tomto případě tedy včetně opětovného přehrání všech odposlechů Rittiga z hotelu Ventana.

Obžaloba tvrdí, že Rittig se v roce 2012 dověděl od šéfky premiérova kabinetu Nečasové a tehdejšího ministra zemědělství Petra Bendla, že premiér Petr Nečas (ODS) dostal utajený materiál. Lobbista dovodil, že se týká právě jeho, a proto poslal svého právníka na schůzku s Nečasovou, která právníkovi podle obžaloby obsah zprávy sdělila. Rittig pak údajně mohl učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány, státní instituce a společnosti s majetkovou účastí státu. Obžalovaní vinu odmítají.

V lednu 2017 Novák původně uložil Nečasové podmíněný trest v délce 1,5 roku, Rittigovi a jeho právníkovi Davidu Michalovi pak devítiměsíční podmínku. Posledního stíhaného, Rittigova obchodního partnera a bývalého poradce ministra zemědělství Tomáše Jindru, obžaloby zprostil. Soudce tehdy uvedl, že Nečasová se k obsahu zprávy prokazatelně dostala a jednala o něm s Michalem.

Vrchní soud však verdikt následně zrušil s tím, že Novákův senát se nevypořádal se všemi okolnostmi případu a že bude napříště mimo jiné muset řešit, zda je vůbec přípustný stěžejní důkaz obžaloby - tedy Rittigův odposlech. Závěry i postup vrchního soudu pokládal za nezákonné tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který podal v neprospěch obžalovaných stížnost. Nejvyšší soud ji však loni v září zamítl.

Nečasová i Rittig jsou obviněni také v dalších kauzách. Někdejší vysoká úřednice je souzena v případu tzv. trafik pro poslance ODS a za krácení daní z luxusních darů. Kvůli údajnému zneužití Vojenského zpravodajství byla nepravomocně potrestána dvouletou podmínkou a pětiletým zákazem činnosti ve vedoucích funkcích státní správy. Rittig je obžalován v souvislosti s tunelováním firmy Oleo Chemical a v případu jízdenek pro pražský dopravní podnik. V kauze Oleo byl obžaloby nepravomocně zproštěn.

Související

Jana Nagyová a Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo.

Expremiér Babiš byl opět zproštěn obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Pražský městský soud i podruhé zprostil expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Hlavní líčení při opakovaném projednávání rozsudku trvalo jen jeden den. Babiš si rozhodnutí soudu osobně nevyslechl, síň opustil po pronesení závěrečné řeči. 

Více souvisejících

Jana Nagyová Ivo Rittig BIS soudy Praha

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Co bude s Pásmem Gazy dál? Hamás dohodu odsouhlasil, teď záleží na Izraeli

Palestinská militantní skupina Hamás oznámila, že její delegace, účastnící se jednání o příměří v Pásmu Gazy v Káhiře, odcestovala do Kataru. Hamás zdůraznil, že další vývoj záleží na Izraeli.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy