ČSSD chce lidem odpouštět menší dluhy. Plivanec do tváře věřitelům i dlužníkům, vzkazuje Feri

Sociální demokracie plánuje navrhnout dluhovou amnestii, která by lidem odpustila závazky do výše 100 tisíc korun. To se však nezamlouvá komunistům, kteří vládu podporují, ani vybraným opozičním představitelům. Dominik Feri z TOP 09 nešetřil kritikou na adresu tohoto návrhu.

ČSSD chce ještě letos představit svému koaličnímu partnerovi návrh zákona, který by ulevil dlužníkům se závazky do 100 tisíc korun. V exekuci se podle dostupných dat nachází 863 tisíc lidí nad 15 let. Dluhová amnestie by postiženým umožnila odpuštění všech dluhů vůči státu do zmíněné výše.

„Ano, diskutujeme o tom. Ale například já podporuji především amnestii takzvaných dětských dluhů,“ potvrdila informaci na svém twitterovém profilu sociálnědemokratická poslankyně Kateřina Valachová. Podporu návrhu vyslovila i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Zástupci vládního hnutí ANO připravovaný návrh kolegů z ČSSD zatím nechtějí komentovat. Komunisté, kteří menšinovou vládu obou stran v Poslanecké sněmovně podporují, byli o něco sdílnější. „Plošná amnestie není to pravé,“ napsal na Twitteru poslanec Jiří Dolejš.

Na téže sociální síti podrobil návrh kritice Dominik Feri. „Proboha, tohle byl hnusnej a nespravedlivej plivanec do tváře: A) věřitelům, B) dlužníkům, kteří se snaží dostát svým závazkům, C) dlužníkům, kteří svým závazkům dostát nezvládli, ale chtějí situaci řešit úpadkem a oddlužením,“ argumentuje poslanec TOP 09.

Za nesystémovou změnu označuje návrh i nezisková organizace Rubikon. Dluhy do sto tisíc totiž považuje za splatitelnější než ty vyšší, odpuštění by se tedy týkalo lidí, kteří jsou spíš schopni svým závazkům dostát.

Související

Česká národní banka

Dluhy českých domácností u bank v únoru stouply na 2,154 bilionu

Dluhy českých domácností u bank v únoru meziměsíčně stouply o 4,5 miliardy na 2,154 bilionu korun. Zadlužení firem kleslo o 6,9 miliardy na 1,258 bilionu korun. Meziročně byly dluhy domácností vyšší zhruba o 81,6 miliardy korun a dluhy firem stouply o 5,3 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes na webu zveřejnila Česká národní banka (ČNB).
CZK Komentář

Rekordní zadlužení českých domácností se před Vánoci ještě prohloubí. Zbytečně

Když si člověk dá tu práci a projde si ve „virtuálním prostoru“ informace o tom, jak se Češi chovají v nejrůznějších situacích zjistí, že: Češi chtějí od státu co nejvyšší důchod, nebo ‒ Češi nemají na vlastní bydlení, chtějí, aby jim stát pomohl. Konec konců ani události z posledních týdnů neukazují jinou společnost. Ale tím se neříká, že by „stát“ neměl lidem pomáhat. Jenže možná i kvůli přístupu lidí ke všem těm potížím zřejmě nikoho nepřekvapí zpráva o tom, jak místní obyvatelé přistupují k vlastním dluhům.

Více souvisejících

Dluhy domácností Exekuce ČSSD Dominik Feri (TOP 09) Kateřina Valachová Jiří Dolejš dluhy

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 9 minutami

před 37 minutami

před 58 minutami

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Zimní počasí se vrací na hory i do nížin. Meteorologové vydali dvě výstrahy

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy