Ajťák, co není na Twitteru. Piráti chtějí opět překvapit s no-name lídrem

Piráti si o víkendu zvolili lídra pro letošní eurovolby. Jeho profil v mnoha ohledech nepřekvapí, je to člověk z oboru IT, kterému ještě nebylo ani 40 let. Jeho jméno však do soboty mnoha lidem nic neříkalo. Kdo je tedy Marcel Kolaja?

Pirátům už se sázka na neokoukanou tvář v čele kandidátky jednou vyplatila. Po pražských komunálních volbách se pražským primátorem stal Zdeněk Hřib. Nyní si členové Pirátské strany vybrali za lídra pro květnové volby do Evropského parlamentu Marcela Kolaju.

Kolaja v eurovolbách kandidoval už před pěti lety, pirátům tehdy mandát těsně unikl, když získali 4,78 % hlasů. Kolajovi by však místo ve Štrasburku a Bruselu stejně proteklo mezi prsty, protože byl tehdy dvojkou na kandidátce. Letos povýšil do jejího čela, když pro mnohé vcelku překvapivě zdolal poslance Mikuláše Peksu.

Informace, které o něm poskytuje web Pirátské strany, asi mnoho lidí nepřekvapí. Kolaja vystudoval informatiku na Masarykově univerzitě v Brně. Specializoval se na tzv. svobodný software, již během studia si založil vlastní firmu. Později přešel do mezinárodní společnosti, která se zabývá právě vývojem takového softwaru.

Sami piráti vyzdvihují jeho podíl na úspěšném zformování strany. Kolaja se mezi lety 2010 a 2014 zabýval právě evropské a mezinárodní agendě a pomáhal formulovat postoje Pirátské strany v této oblasti. Obloukem přes komunální politiku se nyní k těmto tématům vrací.

I na místní úrovni však zanechal výraznou stopu, podílel se totiž na založení a fungování spolku Otevřená města. Jako jeho předseda požadoval po městech a obcích v České republice, aby pravidelně zveřejňovaly informace, zapojily občany do veřejného dění a používaly moderní a otevřené technologie ve veřejné správě.

Hned poté, co byl Kolaja zvolen pirátským lídrem pro eurovolby, se však stal předmětem kontroverzí na sociální síti, které se tvrdošíjně vyhýbal. Dokazují to screenshoty z pirátského internetového fóra, na němž se jeden z uživatelů kandidátů ptal, zdali si zřídí Twitter.

Vítám vás na svém Twitteru :-)

— Marcel Kolaja (@KolajaMarcel) 19. ledna 2019

Kolaja to odmítl s tím, že jako dlouholetý člen strany podporuje decentralizovaná a svobodná řešení namísto centralizovaných technologií. „Osobně si určitě neplánuji pořídit účet na Twitteru, a pokud by snad aktivní účast v evropské politice byla podmíněna souhlasem s kilometr dlouhými podmínkami u americké firmy, považoval bych to za úpadek společnosti,“ vzkázal tehdy.

Hned v sobotu se však Kolaja na Twitteru objevil a přivítal jeho uživatele. „Vítám vás na svém Twitteru,“ stojí dodnes na jeho profilu. Lidé mu však začali připomínat jeho slova z pirátského fóra. „Tento profil je spravován mediálním odborem Pirátů v koordinaci s Marcelem. Marcel osobně nadále využívá jen svůj profil na Diaspoře (sociální síť – pozn.red.),“ reagoval správce profilu na výtky.

Volby do Evropského parlamentu se v České republice uskuteční 24. a 25. května. Pirátská strana už ohlásila, že chce získat 20 % hlasů, na vítězství si však brousí zuby i ODS a samozřejmě vládní hnutí ANO.

Související

Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Marcel Kolaja Česká pirátská strana Eurovolby politici

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy