Hřích proti ústavě? Spor o zdanění církví rozsekne ÚS, míní opozice i komunisté

Jako pošlapávání právního státu, hřích proti ústavě a úlitbu menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD komunistům komentovaly výsledek hlasování o zdanění církevních restitucí ve Sněmovně zástupci opozičních stran. Stejně jako poslanci KSČM očekávají, že spor o zdanění náhrad za nevydaný majetek skončí u Ústavního soudu. Opozice míní, že restituce byly součástí vyrovnání se státu s komunistickou minulostí. KSČM argumentuje rovností všech při danění jakýchkoli příjmů a nespokojeností obyvatel země s pět let starým zákonem.

"Církevní restituce nejsou ve společnosti příliš populární. To ale neznamená, že nejsou správné. Argumenty zastánců zdanění církevních restitucí při diskusi v Poslanecké sněmovně byly ostudné a nikdy by mě nenapadlo, že se něčeho podobného 30 let od pádu komunismu dočkám. Nepřistupujme na překrucování historie a na tlak KSČM, uvedl předseda ODS Petr Fiala.

KSČM, ČSSD, ANO a SPD si schválili zdanění církevních náhrad. Návrh je v rozporu s ústavním pořádkem a @ODScz bude v případě jeho schválení iniciovat podání žaloby k Ústavnímu soudu. Musím říct, že slyšet komunistické projevy, hájící zdanění nakradeného majetku, je fakt nechutné.

— Zuzana Majerová Z. (@MajerovaZ) 23. ledna 2019

Podle šéfa sněmovního klubu TOP 09 Miroslava Kalouska je dnešní rozhodnutí Sněmovny vysmívání se principům právního státu. "Náhrady jsou vypláceny podle smluv. V těch smlouvách je článek, kde je napsáno, že se na smlouvy vztahuje daňová legislativa účinná v roce 2013, to znamená, že se to nezdaňuje. Jestliže jedna smluvní strana svévolně změnila tento článek, je to v rozporu s právním státem," uvedl.

Ve výsledku hlasování se podle něj projevil antisemitismus, protože zdanění náhrad dopadne nejen na křesťanské církve, ale i na židovské obce. Předpokládá, že spor skončí u Ústavního soudu, bylo by podle něj nejlepší, kdyby podání k němu daly církve jako postižení. Jako exministr financí uvedl, že náhrady byly za férovou cena.

"Komunisté jsou evidentně vládní stranou. Všimněte si, že jsou výrazně loajálnější než druhý koaliční partner - sociální demokraté," podotknul Kalousek.

"Komunisté měli jako strana nejhorší výsledek od sametové revoluce, přesto jsme svědky toho, že se jim lépe než kdykoliv v minulosti daří prosazovat jejich volební program," uvedl jeho stranický kolega poslanec Vít Rakušan. Doplnil, že nelze vrátit životy lidí popravených komunistickým režimem a klid rodinám, které se rozpadly, ale lze vracet, co bylo ukradeno, případně poskytnout náhrady. KSČM Rakušan označil za silnějšího koaličního partnera ANO, než je ČSSD.

Farský: "Měl bych otázku na představitele komunistů zde ve Sněmovně. Před pár dny ve strakonické KSČM ukradl místopředseda nějakých 30 tisíc korun. Byl dopaden a dá se předpokládat, že těch 30 tisíc bude muset vrátit. Chci se tedy KSČM zeptat, jestli z těch 30 tisíc zaplatí daň."

— František Lutonský (@FLutonsky) 23. ledna 2019

Šéf sněmovního klubu STAN Jan Farský schválení návrhu KSČM na zdanění státních restitucí označil za "úlitbu komunistům" a "ústavní hřích", jež porušuje základy práva. "Paní ministryně financí tvrdila, že má analýzu církevních restitucí, ze které vyplývá, že byly o 54 miliard předražené. Když jsme o tuto analýzu požádali, zjistilo se, že žádná neexistuje a zdanění církevních restitucí je jen další výmysl, který má zamaskovat pošlapávání právního státu. Hnutí ANO je nyní u moci, opírá se o hlasy komunistů a vychází jim vstříc, o nic víc nejde," uvedl.

„Paní ministryně financí tvrdila, že má analýzu církevních restitucí, ze které vyplývá, že byly o 54 miliard předražené. Když jsme o tuto analýzu požádali, zjistilo se, že žádná neexistuje," říká @JanFar_sky ke zdanění církevních restitucí

— Hnutí STAN (@STANcz) 23. ledna 2019

Zákon podle Farského Senát vrátí do Sněmovny, tam ale zřejmě bude opět prosazen a v záležitosti pak bude muset po prezidentově rozhodnutí zřejmě zakročit Ústavní soud. Ten podle poslance velmi pravděpodobně návrh označí za protiústavní.

Podle komunistů zákon zavádí rovnost subjektů, kterým stát vyplácí nějaký příjem. "Daňová sazba je jako pro každého jiného, to znamená 19 procent," uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip. I on očekává, že návrh Sněmovně vrátí Senát, pak po rozhodnutí prezidenta předpokládá jednání u Ústavního soudu.

Tvrdí, že jeho strana vychází vstříc požadavkům občanů, z nichž až 80 procent považuje zákon o církevních restitucích za nespravedlivý. V souvislosti s férovostí ceny za nevydaný majetek poukázal šéf sněmovního klubu KSČM Pavel Kováčik na to, že zákon z roku 2013 neobsahuje seznam navraceného majetku.

"Jsem přesvědčen o tom, že všechny příjmy mají být zdaněny. Náhrada poskytovaná pojišťovnou je také daněna, protože to je příjem," uvedl Filip. Současně se bránil označování komunistů za součást vládní koalice.

Související

Kroměříž

Květná zahrada v Kroměříži zůstane státu, potvrdil Nejvyšší soud

Nejvyšší soud potvrdil verdikt, podle kterého Květná zahrada v Kroměříži, památka zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO, zůstane ve vlastnictví státu. Rozhodnutí Okresního soudu v Kroměříži a zlínského krajského soudu zůstávají v platnosti, sdělila ČTK bez dalších podrobností kroměřížská soudkyně Jana Ivánková. Dovolání proti verdiktu podávalo olomoucké arcibiskupství.
Ústavní soud ČR

Cisterciácké opatství Osek prohrálo. Na vrácení majetku nemá nárok, potvrdil ÚS

Ústavní soud zamítl stížnost Cisterciáckého opatství Osek a potvrdil rozsudky nižších soudů, podle kterých opatství nemá nárok na vrácení majetku konfiskovaného v roce 1945. Opatství se dožadovalo vrácení majetku podle pravidel pro restituce církevního majetku zabaveného komunisty po roce 1948. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Více souvisejících

církevní restituce Ústavní soud ČR KSČM Petr Fiala (ODS) Jan Farský Vojtěch Filip (KSČM) Vít Rakušan (STAN) Poslanecká sněmovna Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy