Europoslanci Telička a Ježek zakládají nové politické hnutí Hlas

Do Evropského parlamentu se v minulých volbách dostali za hnutí ANO. S tím se ale kvůli odlišným názorům rozešli a teď zakládají vlastní hnutí. Poslanci Evropského parlamentu Pavel Telička a Petr Ježek dnes oznámili vznik hnutí HLAS. Jeho prvním cílem bude uspět v květnových evropských volbách. Dlouhodobě má prý hnutí ambici etablovat se jako otevřená politická platforma hájící principy liberální demokracie a prosazující moderní ekonomiku i zmenšování rozdílů ve společnosti.

„Svět prožívá bouřlivý vývoj. Moderní technologie a s nimi související sociální, obchodní a další změny přinášejí lidem velké množství dříve nepoznaných výhod. Posiluje se pohyb přes hranice států a kontinentů. Globalizace však přináší i některé stinné stránky, na něž vládnoucí elity v řadě zemí dostatečně nereagují. Nespokojenost s politickou situací nejen v České republice, oslabování demokracie a právního státu i pokračující rozdělování společnosti dovedlo europoslance Pavla Teličku a Petra Ježka k založení nového hnutí HLAS. Spoluzakladateli a členy přípravného výboru jsou také sociolog Martin Převrátil a právník Aleš Novák,“ uvádí nové hnutí.

„Chtěli bychom přispět k tomu, aby naše země měla nejen v Evropě hlas, který bude více slyšet a bude hlasem rozumu, ambice a zodpovědnosti,“ vysvětluje důvod založení nového hnutí stávající místopředseda Evropského parlamentu Telička. Nechtějí prý ale vytvořit jen jednorázovou platformu pro květnové volby. „Chceme hnutí etablovat jako otevřenou politickou platformu v pravém středu politického spektra, jejímž cílem bude prosazování liberální demokracie, vytváření podmínek pro modernizaci a vyšší konkurenceschopnost české i evropské ekonomiky a posilování soudržnosti v současnosti znatelně rozdělené společnosti,“ vysvětluje politik.

HNUTÍ HLAS Východiska a směřování https://t.co/1sgRifbdmU

— Petr Ježek (@JezekCZ) 5. února 2019

Prvním cílem hnutí HLAS je uspět v květnových volbách do Evropského parlamentu. Evropskou legislativu by ovlivňovalo směrem k prohlubování vnitřního trhu, posilování hospodářské a finanční stability a bezpečnosti. Cestou smysluplných reforem chce prosazovat snižování byrokracie a posilování národní rozmanitosti a aktivně řešit problémy a výzvy, které budou mít v blízké budoucnosti výrazné dopady na kvalitu života nejen českých, ale i unijních občanů.

A proč raději nekandidují za některý již existující subjekt? „Na české politické scéně těžko hledáme subjekt, který by nám vyhovoval zaměřením i personálně. Z mnoha podnětů přitom víme, že nejsme zdaleka sami,“ říká Petr Ježek, předseda zvláštního výboru pro finanční trestné činy, vyhýbání se daňovým povinnostem a daňové úniky a předseda delegace pro Japonsko. „Naším cílem je navázat na odvedenou práci v Evropském parlamentu a také přinést do české veřejné debaty víc věcnosti, zkušenosti a odbornosti. Politik musí mít jasné názory, ale zároveň musí být ochoten a schopen tvrdě pracovat, aby je realizoval – mnozí se stali pouze komentátory všeho možného i nemožného, ale jinak za nimi nic vidět není,“ dodává.

Rok 2024: Pavel Telička opouští pro neshody hnutí Hlas a zakládá hnutí ???, za které chce kandidovat do EP a působit i v domácí politice. Stále stejný Telička, už od konce 80. let, kdy vstoupil do KSČ. ??‍♀️

— Jana Havelková (@J_Havelkova) 5. února 2019

Hnutí HLAS chce navázat na práci dvou současných europoslanců. Pavel Telička i Petr Ježek připomínají, že se během současného mandátu stali zpravodaji k desítkám důležitých evropských zákonů a vybudovali si vliv ve své současné politické skupině, ale i napříč parlamentem. „Prostor by hnutí rádo nabídlo i mladým lidem a lidem doposud působícím v jiných profesních oblastech, kteří mají zájem o vstup do politiky, ale brání jim v tom faktická neprostupnost stranických aparátů, neochota vedení stran přijímat změny a naslouchat novým a neotřelým vizím,“ dodávají politici.

Vznik nového hnutí nedávno oznámil také mediální podnikatel Jaromír Soukup. Jeho uskupení se jmenuje List Jaromíra Soukupa. Jestli se bude ucházet o hlasy už ve volbách do Evropského parlamentu, nicméně majitel TV Barrandov neprozradil.

Související

Koronavirové pasy, ilustrační fotografie k tématu

V rámci covid pasů by se podle Teličky mohly uznávat vybrané antigenní testy

V rámci tzv. digitálního zeleného certifikátu neboli covidového pasu by podle bývalého eurokomisaře a místopředsedy Evropského parlamentu Pavla Teličky měly být kromě PCR testů uznávány i antigenní testy. Evropská komise by měla vydat seznam těch, kterými se bude možné prokazovat. Vybrány budou na základě vědeckých studií o jejich přesnosti a funkčnosti.

Více souvisejících

Pavel Tělička Petr Ježek (europoslanec) hnutí Hlas Eurovolby

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy