Tvrdá kritika Schillerové a vlády: Řídí nás nemehla. Tenhle kabaret zaplatíme my všichni

Ministryně financí Alena Schillerová oznámila, že by ostatní ministři měli začít hledat úspory v souvislosti s přípravou rozpočtu na rok 2020. TOP 09 ale poukazuje na to, že kdyby vláda tolik nerozhazovala například na slevách na jízdném, nemusela by teď šetřit.

Kučera na sociálních sítích připomněl, že šéfka rezortu financí Alena Schillerová (za ANO) nedávno oznámila, že se kvůli strachu z propadu ekonomiky rozhodla provést škrty za 50 miliard korun. „Ministryni financí zvolna dochází, že rozpočtový mejdan pomalu končí. A dobrý hospodář ví, že neměl nikdy nastat,“ posteskl si místopředseda TOP 09.

Ne všichni to prý ale ještě pochopili. „Zcela to ovšem míjí ostatní ministry, kteří dále rozdávají slevy, dotace a jiné dárečky. Přitom není vyřešená důchodová reforma, naše děcka se tedy těžko dočkají slušných důchodů, financování zdravotnictví směřuje ke kolapsu...To vše mělo být hotovo v době blahobytu,“ upozorňuje.

Podle něj teď tato opatření čekají na vládu, která bude muset zodpovědně hospodařit a nebude mít ani korunu navíc. „A kde najít peníze? Jen populistické slevy na jízdném stojí ročně 6 miliard korun! Bohužel tenhle rozpočtový kabaret zaplatíme všichni,“ zdůraznil.

K slevám na jízdné se pak Kučera vrátil ještě jednou – tentokrát v souvislosti se zprávou, že České dráhy zřejmě budou muset zrušit některé spoje kvůli škrtům. „Nejdříve dát lidem vlaky zdarma a pak je zrušit. Tak to už je majstrštyk.… Mimochodem ty slevy na jízdném přijdou ročně na 6 miliard...“ připomněl znovu politik TOP 09.

Podobně to vidí i Kučerův stranický kolega a předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Kdyby se pět let hloupě neutrácelo, nemuselo by se teď hloupě škrtat. Jsme schopný národ, jenom nás řídí nemehla,“ myslí si politik.

Související

Alena Schillerová

Vláda ANO a SPD? Podle Schillerové nepředstavitelné

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) uvedla, že si nedokáže představit, že by hnutí ANO po příštích sněmovních volbách vytvořilo vládu s hnutím SPD. Tento názor podle ní "začíná probublávat" i v celém poslaneckém klubu.

Více souvisejících

Alena Schillerová Ministerstvo financí Michal Kučera (TOP 09) Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 10 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

Výhled počasí na příští víkend: Bude panovat typické jaro

Česko má za sebou první víkend, přičemž i ten příští má přinést velmi podobné počasí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima se v sobotu a neděli budou držet kolem dvacítky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy