ODS tepe Babiše: Konečně se ukázala pravda. ANO je levicová strana

Dvě tváře má podle Občanské demokratické strany (ODS) politika Andreje Babiše a hnutí ANO. Na jednu stranu slibují úlevy živnostníkům, přitom zvyšují jejich administrativní zátěž, míní občanští demokraté. Reagovali na Babišův dnešní projev na celostátním sněmu hnutí ANO, na němž bude pro další dvouleté funkční období zvoleno vedení. Rezonoval i Babišův výrok, že si představuje malý a levný stát, který nikoho neotravuje.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ODS Jana Skopečka se z Babiše stal politický Jekyll a Hyde a sekunduje mu ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). "Rádoby přívětivou tvář ukazují na stranických akcích, kde slibují úlevy živnostníkům, paušální daň, mluví o nízkých a stabilních daních. Druhá jejich mnohem méně přívětivá tvář řádí na vládě a ve Sněmovně, kde Babišovo hnutí ANO jen před pár dny protlačilo spolu s komunisty a socialisty do dalších čtení rozšíření administrativní zátěže na další skupiny podnikatelů v podobě třetí a čtvrté vlny EET, nebo zrušení karenční doby, které podnikatele poškodí," poznamenal v tiskové zprávě.

"Hnutí ANO jako součást levicové koalice má rádo vysoké přerozdělování a rozhazování. A protože v době ekonomického růstu hnutí ANO rozházelo, co mohlo, není náhodou, že ministryně Schillerová v těchto dnech mluví o potřebě růstu spotřebních daní, zavedení nové digitální daně apod.," doplnil.

Opoziční politiky takříkajíc nadzdvihlo i Babišovo tvrzení, že má představu o malém a levném státu, který nikoho neotravuje a který se musí vžít do malého živnostníka, aby věděl, co ho trápí. "Souhlasím s ním, jen nerozumím tomu, proč uplynulých pět let dělal ve funkci ministra financí a premiéra pravý opak," napsal na twitteru předseda ODS a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Fiala. "Vláda s komunisty, socialistická politika, zvětšující se stát, rostoucí výdaje státního rozpočtu, nové regulace, předpisy, kontroly, omezování aktivních lidí - to je bilance hnutí ANO ve vládě," uvedl.

Svým prohlášením premiér popírá poslední léta své činnosti v politice také podle místopředsedkyně Starostů a nezávislých Věry Kovářové. "Jím budovaný stát není malý, levný a už vůbec se nedá říct, že by nikoho neotravoval," napsala na twitteru. Podobně se vyjádřil první místopředseda STAN Vít Rakušan. "Hnutí ANO prý chce malý stát, který nikoho neotravuje. Takový stát ale nevznikne centralizací moci - to jest koncept ANO, ale velkým důrazem na vzdělání a důvěrou v tvůrčí potenciál lidí, důvěrou v přirozený růst z regionů, tedy zespodu," poznamenal.

Europoslanec Petr Ježek, který v eurovolbách před pěti lety kandidoval za hnutí ANO a loni s ním ukončil spolupráci, reagoval na Babišův výrok, že letošní volby do Evropského parlamentu nesmí opanovat politická uskupení vítačů nebo nekritických kývačů, kteří v Evropě vše bezmyšlenkovitě odsouhlasí. "Mirek Topolánek se prezidentem nestal. Ale státnický slogan jeho kampaně 'Ani vítač, ani kývač' žije dál, převzal ho předseda vlády," napsal Ježek na twitteru. Topolánek se tak prezentoval při své kandidatuře na prezidenta.

V hnutí ANO je zřejmá závislost členů na Andreji Babišovi, míní předseda Občanské demokratické strany (ODS) Petr Fiala. V reakci na opětovné zvolení Babiše předsedou uvedl, že z ANO se stala levicová strana. Babiš dnes na celostátním sněmu ANO obhájil pozici předsedy, získal hlasy 206 z 238 přítomných.

"Nikdo nečekal jiný výsledek, v hnutí ANO je naprosto zřejmá závislost každého a všech na jedné osobě - Andreji Babišovi. Před volbami do Evropského parlamentu sice budou předstírat něco jiného, ale pravda je taková, že z hnutí ANO se stala jednoznačně levicová strana." uvedl Fiala. Babiš dnes v projevu řekl, že se jeho hnutí orientuje na všechny občany České republiky.

Fiala dodal, že "Babiš a jeho levicový proud" budou hlavním soupeřem ODS ve všech nejbližších volbách. "My budeme pravicová alternativa prosazující menší stát, pravicová alternativa pro zjednodušení a reformy státu, alternativa přinášející nižší daně, poctivou důchodovou reformu a reformu dalších oblastí, které mohou ČR vrátit mezi deset nejvyspělejších zemí nejen v nějakém snu nebo marketingu. A chci znovu touto cestou vyzvat předsedu hnutí ANO a premiéra k otevřené televizní diskusi, které se se mnou už více než rok vyhýbá," doplnil předseda občanských demokratů.

Související

Více souvisejících

Hnutí ANO ODS Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Boris Johnson

BBC kvůli trapasu zrušila rozhovor s Johnsonem

Britská stanice BBC zrušila plánovaný rozhovor s bývalým premiérem Borisem Johnsonem poté, co moderátorka omylem poslala jeho týmu poznámky s připravenými otázkami. Uvedl to server Politico.

před 5 hodinami

izraelská armádní hlídka, Photo by Benjamin Rascoe

Proč bychom měli válku na Blízkém východě vnímat úplně jinak?

Současný konflikt na Blízkém východě může být interpretován jako střet Západu, který Izrael kulturně reprezentuje, a islámské civilizace, ke které patří Írán a jeho spojenci. Politické a historické faktory však hrají v těchto bojích také zásadní roli. Všechno napětí v regionu bychom měli vnímat úplně jinak. Nejde totiž o válku takového formátu, na jakou jsme do jisté míry zvyklí.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Maďarsko

Evropská komise zažalovala Maďarsko u soudního dvora EU

Evropská komise (EK) podala k Soudnímu dvoru Evropské unie (SDEU) žalobu na Maďarsko, protože se domnívá, že tamní zákon o ochraně národní suverenity je v rozporu s právem EU. Podle kritiků zákona je jeho cílem umlčet opozici a odpůrce vlády.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izrael má právo odpovědět na íránský útok. Hizballáh a Hamás jsou plné zbabělců

Izrael má právo odpovědět Íránu na jeho silný raketový útok. Jakmile to ale udělá, zřejmě zasáhne další civilisty. Ať už se izraelské síly snaží zaměřovat teroristy sebelépe, je to prakticky nemožné. Jak Hizballáh, tak Hamás se zbaběle schovávají mezi nevinné lidi, kteří jsou následně společně s teroristy terčem izraelských útoků.

před 8 hodinami

Co způsobilo takový výbuch? O tom se na internetu živě spekuluje, o jaký druh bomby šlo ale zatím nikdo s jistotou neuvedl

Jak Seznam Zprávy mystifikují čtenáře: Článkem o bombě šíří ruskou propagandu

Server Seznam Zprávy přišel ve středu ve večerních hodinách se zdánlivě šokující zprávou. V titulku doslovně uvedl, že "Rusko svrhlo na ukrajinské město jednu z nejničivějších bomb." V článku se následně odkazuje na možné použití bomby ODAB-9000, ačkoliv její nasazení na Ukrajině nebylo prokázáno a řada zdrojů tuto informací vyvrací s tím, že se jedná o ruskou propagandu.

před 8 hodinami

Půjčovna přívěsů: Výhodné a flexibilní řešení pro každou příležitost

Půjčovna přívěsů: Výhodné a flexibilní řešení pro každou příležitost

Poptávka po přívěsech roste, ať už jde o přepravu nábytku, stavebních materiálů nebo dokonce věcí na dovolenou. Pro většinu lidí však nákup přívěsu nedává ekonomický smysl, protože ho potřebují pouze občas. V takových případech se stává půjčovna přívěsů ideálním řešením, které kombinuje flexibilitu a úsporu nákladů.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Íránské rakety dopadají na Izrael

Izrael přiznal, že nesestřelil všechny íránské rakety. Řekl, kam dopadly

Izraelská armáda potvrdila, že několik raket vypálených v úterý večer Íránem směrem na Izrael zasáhlo základny izraelských vzdušných sil. Nedošlo však k žádným obětem na životech ani k poškození vojenské infrastruktury nebo letadel. Armáda neupřesnila, které základny byly zasaženy, uvedl server Wall Street Journal.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Izrael slibuje odvetu. Reakce na raketový útok Íránu bude rázný

Izraelský bezpečnostní kabinet, svolaný premiérem Benjaminem Netanjahuem, údajně rozhodl, že Izrael na úterní raketový útok Íránu odpoví ráznou odvetou, kterou však předem zkoordinuje se Spojenými státy. O tomto rozhodnutí informovala izraelská média.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy