TOP 09 a STAN stvrdily dohodu: Kandidátku pro eurovolby vede Pospíšil, zabojuje i "biomasa" Jacques

Na prvních třech místech kandidátky Starostů a nezávislých a TOP 09 do květnových voleb do Evropského parlamentu budou europoslanci Jiří Pospíšil (TOP 09), Stanislav Polčák (STAN) a Luděk Niedermayer (TOP 09). Volební spolupráci stvrdili zástupci obou stran dnes v Praze. Pospíšil by pokládal za úspěch, pokud by koalice aspoň obhájila nynější čtyři mandáty v europarlamentu.

Nadcházející evropské volby budou podle předsedy STAN Petra Gazdíka mimořádně důležité. "Bude se hrát o budoucnost Evropy, o budoucnost našich dětí," uvedl. Šéf TOP 09 Pospíšil řekl, že kandidátka se orientuje na proevropské voliče a bude se vymezovat vůči nejsilnějšímu vládnímu hnutí ANO a nejsilnější opoziční ODS. Podotkl také, že pokud bude projekt úspěšný, STAN a TOP 09 budou jednat o spolupráci do krajských voleb příští rok.

Dohoda uzavřena!Společné kandidátce TOP 09, STAN a regionálních partnerů do eurovoleb už nic nestojí v cestě.Jsme připraveni nabídnout alternativu každému proevropskému voliči, který vnímá členství v EU a NATO jako podmínku pro zachování demokracie a stability v naší zemi. pic.twitter.com/iIY2fI4Ubv

— TOP 09 (@TOP09cz) 18. února 2019

Kandidátku podporují také Strana zelených, Liberálně ekologická strana (LES) a různá regionální uskupení. Například na pátém místě listiny figuruje předseda Zelených Petr Štěpánek a na desátém manželka bývalého ministra životního prostředí Martina Bursíka, někdejší poslankyně Kateřina Bursíková Jacques. Bursíková Jacques reprezentuje na kandidátce LES. V první desítce jsou také například bývalí poslanci TOP 09 Marek Ženíšek a Gabriela Pecková a technik Pavel Pavel, jenž se proslavil tím, že se mu v roce 1986 podařilo na Velikonočním ostrově "rozchodit" obří sochy moai.

V případě zvolení budou všichni europoslanci STAN a TOP 09 působit ve stejné frakci. Do volební kampaně dají obě strany po pěti milionech korun, dohromady tedy přijde na deset milionů.

TOP 09 a STAN spolupracovaly už dřív. TOP 09 kandidovala do Sněmovny s podporou Starostů v roce 2009 a 2013, společnou kandidátku strany měly také při minulých evropských volbách před pěti lety. Spolupráce skončila předloni, do Sněmovny se tehdy obě strany dostaly samostatně a jen těsně.

Většina dalších sněmovních stran už lídry kandidátek do evropských voleb představila, jde vesměs o europoslance. Listinu hnutí ANO povede Dita Charanzová, ODS Jan Zahradil, ČSSD Pavel Poc, KSČM Kateřina Konečná a KDU-ČSL Pavel Svoboda. Lídrem Pirátů je softwarový specialista Marcel Kolaja. Hnutí SPD Tomia Okamury by mělo kandidátku představit do konce února.

Související

Volby, ilustrační foto

Za dvojí hlasování v evropských volbách bude hrozit sankce

Případné vícenásobné hlasování při volbách do Evropského parlamentu se stane přestupkem, za který bude hrozit pokuta až 10.000 korun. Změnu v návaznosti na rozhodnutí Evropské rady přinese novela o volbách do Evropského parlamentu, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK to sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Novela začne platit od příštího roku.
Evropská Unie

Rok 2019 pohledem EU: Klíčové výzvy, kterým jsme čelili

Komentář - Do roku 2019 vstupovala Evropská unie s velkým očekáváním i odhodláním, bylo totiž zřejmé že se bude jednat o rok plných výzev a důležitých událostí, které ovlivní fungování a směřování unie v nadcházejících letech. Jakým výzvám evropský blok v uplynulém roce čelil a jak se s nimi vypořádal? Tento článek se zaměří na klíčové tři klíčové okamžiky první poloviny roku 2019.

Více souvisejících

Evropské volby 2019 Jiří Pospíšil Stanislav Polčák Starostové a nezávislí (STAN) top 09 Luděk Niedermayer LES (Bursík) Strana zelených

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy