Sněmovna schválila vznik Národní sportovní agentury, novela už má přezdívku

Sněmovna navzdory opoziční kritice schválila vznik Národní sportovní agentury, která převezme od ministerstva školství sportovní agendu včetně dotací. Dolní komora o tom dnes rozhodla v rámci novely o podpoře sportu. Novelu přijala navzdory opoziční kritice, že vznik agentury jako nového centrálního úřadu je nesystémový a že rozdělování peněz bude málo transparentní.

Poslanci odmítli opoziční návrhy, aby agentura byla například příspěvkovou organizací ministerstva školství, nikoli novým úřadem. Sněmovna také odmítla žádost, aby požadavky na předsedu agentury nebyly šité na míru poslanci ANO a vládnímu zmocněnci pro sport Milanu Hniličkovi. Poslanec Pirátů Lukáš Bartoň v této souvislosti poznamenal, že novele se přezdívá "lex Hnilička".

Předsedou agentury tak bude moci být být osoba starší 30 let, která má nejméně pětileté zkušenosti v řídící funkci v oblasti sportu. Na rozdíl od požadavků na jiné představitele centrálních úřadů by předseda agentury mohl být člen Parlamentu. Sněmovna odmítla také návrhy, aby agentura neměla sídlo v Praze, ale v Bruntále, Žďáru nad Sázavou nebo v Ostravě.

Piráti se obávají, že peníze namísto podpory volnočasového sportu pro širokou veřejnost skončí hlavně u těch, kdo peníze dále přerozdělují. Problematické je podle Pirátů to, že na rozhodování o přidělování dotací se budou zřejmě podílet velké sportovní asociace, které jsou zároveň příjemci dotací.

Poslanci STAN odmítli novelu podpořit kvůli tomu, že nebyly přijaty návrhy, které by financování zprůhlednily. "Pokud se z agentury stane jen divize ministerstva školství a o penězích budou zase neprůhledně rozhodovat bafuňáři, nemá nový zákon smysl," uvedl předseda Starostů Petr Gazdík.

Hlavním úkolem agentury bude vytvoření nového systému státní podpory sportu. Podle průzkumu České unie sportu nemá většina z téměř 7500 klubů a jednot peníze na činnost, na nábor dětí a na kvalifikované trenéry. Kvůli složitosti dotačních programů mají kluby navíc potíže s žádostmi o peníze. Velkým problémem jsou i sportoviště. Letos je v kapitole ministerstva školství na sport vyčleněno 5,5 miliardy korun, slibováno bylo sedm miliard.

Právě byla v PS schválena trafika pro Milana Hniličku, bývalého brankáře naší hokejové repre: Sportovní agentura ČR. Vznik této zbytečné instituce na přidělování grantů se nám zastavit nepovedlo, tak jsme aspoň navrhli umístit její sídlo do Bruntálu, aby ho Milan neměl u baráku.

— Tom Vymazal (@tom_vymazal) 13. března 2019

Vrcholní představitelé sportovního prostředí vznik agentury vítají. "Doufáme, že agentura českému sportu pomůže organizačně a zejména finančně. Důležité bude, aby nově vzniklá agentura byla dostatečně personálně zajištěná kvalitními lidmi, kteří mají zkušenosti se státní správou, se svazovou nebo klubovou činností. Agendy a problémů k řešení ve sportu je víc než dost, stát tuto oblast dlouhodobě fatálně zanedbával," uvedl pro ČTK předseda České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta. ČUS vznik samostatného orgánu pro sport prosazovala dlouhodobě. "Trochu nás mrzí, že se nejedná o ministerstvo," poznamenal Jansta.

Národní sportovní agenturu podporuje i Český olympijský výbor (ČOV). "Schválení zákona o jejím vzniku je však pouze prvním krokem ke zlepšení stavu českého sportu a jeho financování, důležité bude nastavení systému státní podpory sportu. Podstatné je, že agentura by měla umožnit programové, víceleté a stabilní financování sportovních svazů a organizací," doplnila tato organizace.

Agentura, jejíž vytvoření nyní posoudí Senát, by měla mít částečně parametry samostatného ministerstva. Její předseda by měl pobírat stejný plat jako ministr. Agentura by měla mít 80 zaměstnanců, z nichž 30 převezme z ministerstva školství.

Související

Tenis, ilustrační fotografie.

Problém pro český tenis. Národní sportovní agentura vyšetřuje kam šly peníze z dotací

Když v roce 2021 Praha pořádala finále Poháru Billie Jean Kingové, byla to velká sláva. Nyní to ale vypadá, že z růžového snu se stává pro český tenis noční můra. Jak totiž zjistil Radiožurnál, Národní sportovní agentura (NSA) má v tuto chvíli v hledáčku Český tenisový svaz a jeho šéfa Iva Kaderku. Je totiž otázkou, kam se zatoulala část peněz z dotace v celkové výši 65 milionu korun určené na pořádání zmiňovaného mezinárodního turnaje. 
Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Sněmovna schválila změny v řízení sportovní agentury

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se zřejmě změní. Sněmovna dnes schválila novelu skupiny poslanců z pěti koaličních stran a z opozičního hnutí SPD, podle níž agenturu povede tříčlenná rada v čele s předsedou. Členy bude jmenovat a odvolávat vláda na návrh premiéra. Na činnost bude podle předlohy dohlížet desetičlenná dozorčí komise volená rovným dílem poslanci a senátory. 

Více souvisejících

Národní sportovní agentura Poslanecká sněmovna Česká pirátská strana Petr Gazdík

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy