Grilování Faltýnka ještě nekončí? Opozice chce dál řešit kauzu Kapsch a ÚOHS

Opoziční poslanci budou chtít pokračovat v debatě o tom, jakou roli hrál předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek v tendru na mýtný systém. Představitelé ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN se shodli, že se dnes nedočkali požadovaných odpovědí. Podle šéfa poslaneckého klubu ČSSD Jana Chvojky by debata ve Sněmovně mohla pokračovat za dva týdny. Chvojka také předpokládá, že se věcí bude zabývat pondělní koaliční rada ANO a ČSSD.

"Podle nás to vůbec nebylo dostatečné. Proč pan Faltýnek jednal, že si vzal sám mandát, proč jednal s předsedou ÚOHS (Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže), proč se takto snažil něco vyřešit s otázkou Kapsche ve chvíli, kdy už pro to neměl žádné podmínky, ani to neměl dělat, na to jsme vůbec odpovědi nedostali," řekl novinářům předseda ODS Petr Fiala.

Odpovědi bude chtít ODS slyšet i od premiéra Andreje Babiše (ANO). "Budeme klást otázky předsedovi vlády, jak on se k tomu staví, jak se staví k jednání svého prvního místopředsedy, kde se vzal ten mandát, zda si ho opravdu pan Faltýnek vzal sám, zda nepřekročil pravidla hry, kterými se musí každý politik řídit při respektování pravidel veřejné soutěže, rozhodování ÚOHS," řekl Fiala.

Babiš odpoledne při interpelacích na Fialovy dotazy zopakoval, že Faltýnek není ani stíhaný. "Tady se hraje kauza Faltýnek, která neexistuje," řekl premiér. Jde podle něho o případ dvou lidí z ÚOHS a ředitele české pobočky firmy Kapsch Karla Feixe. Babiš také prohlásil, že někdejší tendr na výběr mýtného, v němž Kapsch vyhrál, byl zmanipulovaný a šlo o "megatunel, na kterém se podílely tradiční demokratické strany".

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše se dnes poslanci od Faltýnka nic nedozvěděli. Bartoš přitom jednání Faltýnka s předsedou ÚOHS Petrem Rafajem, které se nekonalo v úřadu ani ve Sněmovně, ale v hotelu, kritizuje a pochybuje o tom, že by bylo oficiální. "Pokud se jedná o oficiální vyjednávání, tak ze všech jednání přece musí existovat zápis. Pokud takový zápis není, je tady důvodné podezření, že byl nějakým způsobem porušován zákon," řekl.

Zpochybnil také, že Faltýnek by v kauze, v níž podle médií policie podezřívá Rafaje a Feixe z korupce, figuroval pouze jako svědek. "Já teda moc neznám případy, kdy by policie požadovala od svědka jeho počítač či telefon," poukázal na zásah policistů ve Faltýnkově bytě minulý týden.

Podle Chvojky je třeba vyčkat na vyjádření policie a nedělat předčasné závěry. "Já nechci z někoho dělat vinného bez rozhodnutí soudu," uvedl. Očekává nicméně, že v pondělí se věcí bude zabývat koaliční rada.

Místopředseda KDU-ČSL a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka odmítl Faltýnkovo tvrzení, že se na základě koaličního jednání rozhodl jednat za ministerstvo dopravy. "Nikdy, na žádném jednání, nezaznělo, že tady v tento okamžik bude pan Faltýnek tím, kdo převezme roli ministra dopravy a začne vyjednávat. A navíc začne vyjednávat tou formou, že se začne scházet s šéfem ÚOHS Rafajem a bude na něj tlačit, jaké rozhodnutí má tento úřad vydat, aby to bylo ve prospěch zájmů ministra dopravy," řekl Jurečka.

Pár postřehů k problematice mýta. ?ANO vyhodilo z okna zbytečně 7 mld. Kč ⛔️pan předseda Faltýnek naprosto nepřijatelným způsobem ovlivňoval šéfa UOHS a dával mu “noty” jak má vést rozhodnutí úřadu! #myto #ovlivnovani pic.twitter.com/7T1MXpkRI7

— Marian Jurečka (@MJureka) 14. března 2019

Za vysoce nestandardní postup označil jednání Faltýnka s Rafajem i předseda STAN Petr Gazdík. Faltýnek navíc podle něj prokázal neschopnost ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO). "Pan Faltýnek přiznává, že mají neschopného ministra dopravy. Kdyby ho měli schopného, tak není potřeba, aby za něho vyjednával nějaký Faltýnek," řekl.

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová-Adamová v souvislosti s aférou uvedla, že by byl na místě konec Rafaje v čele ÚOHS. Vláda by podle ní měla sdělit poslancům stanovisko v této věci.

Související

Jaroslav Faltýnek (ANO)

Faltýnek: Kauza kolem dotace na stavbu Čapího hnízda se nestala tak, jak uvedla policie

Bývalý první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek dnes u pražského městského soudu uvedl, že kauza kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo se nestala tak, jak uvedla policie. Obžalovanému bývalému premiérovi Andreji Babišovi (ANO) se podle něj nevyplatilo páchat podvod kvůli dotaci, která představovala pět procent z celkové investice. Případ byl podle něj uměle vytvořen s jediným cílem - odstranit Babiše z politiky.
Jaroslav Faltýnek

ANO mění názor na potravinové kvóty, podpoří senátní verzi

Poslanecký klub hnutí ANO většinově podpoří senátní verzi novely zákona o potravinách, jež ze sněmovního návrhu mimo jiné vypouští povinnost, aby maloobchodní řetězce prodávaly od příštího roku minimálně 55 procent českých potravin. Na dnešní tiskové konferenci před schůzí Sněmovny to řekl šéf klubu Jaroslav Faltýnek.

Více souvisejících

Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO) Poslanecká sněmovna Petr Fiala (ODS) Ivan Bartoš (Piráti) Marian Jurečka (KDU-ČSL) Jan Chvojka (ČSSD) Kapsch Petr Gazdík Dan Ťok (ministr dopravy) ÚOHS

Aktuálně se děje

před 46 minutami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 55 minutami

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Trumpova ex-asistentka Hope Hicksová vypovídá. Měla popřít aféru Stormy Daniels

Trumpova bývalá hlavní asistentka Hope Hicksová v pátek vypověděla, že jí v posledních dnech prezidentských voleb v roce 2016 sdělil, aby popřela, že by měl sexuální vztah s pornohvězdou Stormy Danielsovou.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy