ANO vyloučilo obviněné Švachulu a Liškutina. Co Faltýnek?

Předsednictvo ANO vyloučilo z hnutí brněnské politiky Jiřího Švachulu a Petra Liškutina, kteří jsou ve vazbě kvůli obvinění z korupce na radnici městské části Brno-střed. Vedení hnutí o tom rozhodlo na dnešním jednání ve Sněmovně. Novinářům to po jednání řekl jeden z místopředsedů hnutí a bývalý brněnský primátor Petr Vokřál.

"Jsem velmi rád, že předsednictvo vyslalo jasný signál, že věci, které se odehrály v Brně, jsou pro nás nepřijatelné," uvedl Vokřál. "Byl bych nerad, kdyby další takovéto excesy poškozovaly dobré jméno hnutí ANO. Samozřejmě je to selhání lidského faktoru a my budeme dělat všechno pro to, aby se taková situace neopakovala," dodal.

Vokřál označil situaci v Brně za "ne úplně šťastnou". "Impulzem, který nás vedl k tomuto poměrně razantnímu rozhodnutí, bylo uvalení vazby," řekl. Podle něj k vyloučení obou mužů z hnutí přispělo to, že policejní akce v Brně byla natolik rozsáhlá a důvody pro vzetí do vazby dostatečně silné. "Vzetí do vazby hnutí ANO poškozuje," podotkl.

Roli prvního místopředsedy Jaroslava Faltýnka v tendru na mýtný systém probíralo předsednictvo podle Vokřála jen krátce. "Pan Faltýnek víceméně zopakoval to, co dnes padlo na plénu v Poslanecké sněmovně. Musíme vyčkat, jak se celá situace bude vyvíjet dál," uvedl. Žádné stanovisko k Faltýnkově věci podle něho vedení nezaujalo.

Na vyloučení Švachuly a Liškutina se už dříve shodly brněnská a jihomoravská organizace ANO. Vyzvaly je také, aby složili mandáty v zastupitelstvu. Ze zákona by mužům mandát zanikl až v případě pravomocného odsouzení k nepodmíněnému trestu.

Švachula byl radním Brna-střed, Liškutin vedoucím odboru investic a také místostarostou Brna-Ivanovic. Zastupitelé městské části Brno-střed ve středu Švachulu v souvislosti s jeho stíháním odvolali z funkce radního, sám nerezignoval.

Policie zasahovala na radnici Brno-střed minulý týden, a to kvůli údajnému zmanipulování radničních zakázek. Celkem devět lidí obvinila z účasti na zločinecké organizované skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Ve vazbě skončilo pět stíhaných, hrozí jim 10,5 roku až 16 let vězení.

Související

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Více souvisejících

Hnutí ANO Jiří Švachula (ANO) Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO) Petr Vokřál (primátor Brna)

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy