Podezřelé volební kampaně? Úřad proklepne šest stran, poprvé pošle přímé kontroly

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí zkontroluje u šesti stran a hnutí kampaň do voleb do Sněmovny v roce 2017. Poprvé tak přistoupí k přímým kontrolám kampaní, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí úřadu Linda Hrubešová. Názvy subjektů ale úřad neuvedl. Důvodem kontroly je podezření, že náklady na reklamu neodráží údaje, které subjekty uvedly ve zprávách o financování kampaně. Podle informací ČTK by se to mělo týkat hnutí ANO, ČSSD, ODS a SPD, které jsou ve Sněmovně, ale také Realistů a Zemanovců, kteří ve Sněmovně nejsou.

Kontroly začnou tento týden, zaměří se na náklady spojené s propagací ve volební kampani. "Na základě naší analýzy se v případě šesti stran ukázalo, že náklady na reklamu možná neodráží objem, který strany uvedly ve zprávách o financování kampaní," uvedl člen vedení úřadu Jan Outlý.

Podle něj bude chtít úřad po těchto stranách doplnění a zpřesnění zaslaných podkladů. "Cílem kontrol má být především vzájemné vyjasnění některých položek. V opačném případě by podle zákona následovaly sankce," řekl Outlý, který je koordinátorem agendy kontroly voleb do Poslanecké sněmovny 2017. Podle Hrubešové mohou být pochybení různého charakteru, a proto i sankce mohou být různé.

"Počítáme s tím, že to bude standardní kontrola financování kampaně do parlamentních voleb v roce 2017," řekla mluvčí ANO Lucie Kubovičová. "Kontrola úřadu je nahlášena, jednání je neveřejné. Připomínám, že z dosud ukončených správních řízení vedených úřadem proti ČSSD, nevznikla ČSSD žádná povinnost platit pokuty," uvedla na dotaz ČTK mluvčí sociální demokracie Barbora Kalátová.

Mluvčí občanských demokratů Jana Havelková podotkla, že úřad kontroluje ODS pravidelně. "U veškerých kontrol obstála ODS bez pochybení. Další kontrola nás pravděpodobně čeká v následujících týdnech a bude se věnovat volbám do Poslanecké sněmovny. Úřadu samozřejmě poskytneme všechny materiály, které si vyžádá," řekla ČTK.

Hnutí SPD má ohlášeny dvě kontroly, první se týká dodržování ochrany osobních údajů a druhou je právě prověrka úřadu pro kontrolu hospodaření stran. "Naše hnutí si není vědomo žádného překročení zákona a samozřejmě všem kontrolám bez ohledu na období volební kampaně do eurovoleb poskytneme veškerou součinnost," uvedla mluvčí SPD Barbora Zeťová.

Kontroloři navštíví sídla čtyř parlamentních a dvou neparlamentních stran. "Celkově by kontrolu financování voleb do Poslanecké sněmovny 2017 u všech kandidujících subjektů měl úřad dokončit do začátku letních prázdnin," doplnil Outlý. Úřad stranám kontrolu oznámil v předstihu několika týdnů. "Cílem není strany překvapit kontrolou ze dne na den, ale postupovat v součinnosti," řekl Outlý.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Nejvyšší pokuty za porušení volebních pravidel dostaly ANO a KSČM

Nejvyšší pokutu za porušení pravidel během loňských senátních voleb dostalo hnutí ANO a komunisté. Obě strany musely shodně zaplatit 35.000 korun, informuje server iROZHLAS.cz. Komunisté nezveřejnili všechny informace o dárcích a bezúplatném plnění, hnutí ANO zase správně neoznačilo předvolební inzerát.

Více souvisejících

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran volební kampaň Hnutí ANO ČSSD ODS Svoboda a přímá demokracie (SPD) Realisté (strana) spo- Zemanovci Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 20 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy