Soukromníci, Nezávislí a ODA spojili síly. V čele kandidátky pro eurovolby je vinař

Strana soukromníků ČR a NEZÁVISLÍ budou s podporou Občanské demokratické aliance (ODA) kandidovat v květnových volbách do Evropského parlamentu. Usilovat chtějí mimo jiné o lepší uplatnění živnostníků a středních firem či o zastavení "nežádoucí centralizace" EU. Lídrem kandidátky je vinař Josef Valihrach mladší. Zástupci stran to dnes v Praze oznámili na tiskové konferenci.

Koalice do evropských voleb kandiduje s pěti hlavními tématy, kterými jsou bezpečnost, ekonomická spolupráce, demokracie, ekologie a Evropa jako společný domov. Podle předsedy Strany soukromníků České republiky Petra Bajera je na kandidátce 28 lidí z různých profesí, včetně podnikatelů či vysokoškolských profesorů.

"Na kandidátní listině je řada odborníků s dlouholetou životní zkušeností z celého spektra profesních oborů, a to je silná protiváha kandidátkám složeným z politiků bez reálných životních zkušeností," uvedl Bajer.

"Rozložení sil v europarlamentu se nejspíše bude výrazně měnit a je nejvyšší čas, aby silně zazníval hlas, který bude hájit zájmy menších a středních soukromníků, sedláků, ale také svobodně smýšlejících lidí obecně," zdůvodnil svou kandidaturu za Soukromníky Valihrach. "V případě zvolení bych se tedy chtěl bít za práva našeho stavu, ale také za občanské svobody. Chtěl bych proto pracovat ve výboru Evropského parlamentu pro zemědělství a rozvoj venkova (AGRI), ale také ve Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE), který se zabývá mimo jiné také podporou malých a středních podniků. Vzhledem k plýtvání prostředky z rozpočtu EU by bylo také vhodné mít zástupce ve Výboru pro rozpočtovou kontrolu," doplnil.

Místopředsedkyně politické hnutí NEZÁVISLÍ architektka a někdejší senátorka Liana Janáčková ke své kandidatuře do EP uvedla, že má dlouholeté zkušenosti z politiky, zejména té komunální. "Vím co lidi pálí, co potřebují," zdůraznila.

Předseda ODA Pavel Sehnal uvedl, že spolupráci Soukromníků, hnutí NEZÁVISLÍ a ODA vnímá jako "základ spojenectví na pravé straně politického spektra". "Věříme v úspěch ve volbách do Evropského parlamentu, ale zejména hodláme v budoucnosti spolupracovat i při přípravě voleb do krajů, které se uskuteční na podzim roku 2020," řekl Sehnal. Za ODA do EP kandiduje ekonom Zdeněk Šťástka. Ten řekl, že věří v reformu EU a zároveň ochranu evropských kulturních hodnot.

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční 24. a 25. května. Výsledky budou známy 26. května pozdě večer, protože je nutné počkat se sčítáním na zavření volebních místností v celé EU. České strany si rozdělí 21 křesel. V současnosti mají po čtyřech europoslancích ANO a ČSSD, tři zástupce mají TOP 09, KDU-ČSL a KSČM, dva ODS a po jednom STAN a Svobodní. Pro letošní volby do Evropského parlamentu k lhůtě 19. března přihlásilo své kandidáty na ministerstvu vnitra 40 uskupení.

Související

Volby, ilustrační foto

Za dvojí hlasování v evropských volbách bude hrozit sankce

Případné vícenásobné hlasování při volbách do Evropského parlamentu se stane přestupkem, za který bude hrozit pokuta až 10.000 korun. Změnu v návaznosti na rozhodnutí Evropské rady přinese novela o volbách do Evropského parlamentu, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK to sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Novela začne platit od příštího roku.
Evropská Unie

Rok 2019 pohledem EU: Klíčové výzvy, kterým jsme čelili

Komentář - Do roku 2019 vstupovala Evropská unie s velkým očekáváním i odhodláním, bylo totiž zřejmé že se bude jednat o rok plných výzev a důležitých událostí, které ovlivní fungování a směřování unie v nadcházejících letech. Jakým výzvám evropský blok v uplynulém roce čelil a jak se s nimi vypořádal? Tento článek se zaměří na klíčové tři klíčové okamžiky první poloviny roku 2019.

Více souvisejících

Evropské volby 2019 ODA Strana soukromníků

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko poslalo balistické rakety na Charkov. Samo přiznalo požár v další rafinérii

Během noci na pátek se město Charkov na severovýchodě Ukrajiny opět stalo cílem útoku ruské armády, tentokrát s nasazením pravděpodobně balistických střel. Informovala o tom britská stanice BBC s odvoláním na ukrajinské úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy