Fiala vyzval ke spolupráci ODS a lidovců: Je nutné otočit Česko správným směrem

Předseda ODS Petr Fiala dnes v Brně na sjezdu KDU-ČSL vyzval ke spolupráci obou stran. Zmínil jak volby do Sněmovny a Senátu, tak i volby krajské a prezidentské. Podle něj by strany měly otočit Českou republiku správným směrem a vrátit politice a vládě smysl a důstojnost. Podle Fialy je úkolem zabránit v dalších letech koalici ANO, ČSSD a také komunistů. O potřebě spolupráce mluvili i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a první místopředseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan. KDU-ČSL dnes zahájila dvoudenní sjezd, na kterém zvolí nové vedení. Předseda Pavel Bělobrádek už nekandiduje.

Fiala byl jedním z hostů, který na sjezdu vystoupil. "Naše podstatná a hlavní ambice do příštích parlamentních voleb musí být otočit Českou republiku správným směrem. Do tohoto zápasu bychom měli jít v co nejužší spolupráci a měli bychom zvítězit," uvedl Fiala.

Podle něj se spolupráce obou stran prokázala už v minulých senátních volbách. "Společně jsme uchránili Senát. Můžeme v něm leccos prosadit společně a taky společně zabránit mnohým nesmyslům," zdůraznil Fiala.

Podstatnou a hlavní společnou ambicí @ODScz a @kducsl musí být: po příštích parlamentních volbách otočit ČR správným směrem. Do tohoto zápasu bychom měli jít v co nejužší spolupráci. Společně v něm zvítězit a vrátit demokratické politice ve vládě ČR smysl a důstojnost.

— Petr Fiala (@P_Fiala) 29. března 2019

Strany by podle něj měly spolupracovat příští rok v krajských volbách, což považuje za přípravu na sněmovní volby o rok později. Fiala zmínil také prezidentské volby. "Měli bychom být dostatečně moudří a zodpovědní, aby po příštích prezidentských volbách usedl na Hrad prezident, pro kterého budou tři pilíře moderní politiky nepřekročitelné," řekl Fiala. Jako tři pilíře zmínil svobodu a demokracii, příslušnost k Západu a silnou a moderní tržní ekonomiku.

Fiala také mluvil o vládě. "Česko obchází strašidlo komunistů, kteří jsou znovu u moci. Česko řídí nějaká levice. Naším úkolem je zamezit dalším čtyřem letem koalice ANO, ČSSD a komunistů," dodal Fiala. Menšinovou vládu tvoří ANO a ČSSD, její vznik umožnila podpora komunistů.

Předseda TOP 09 Pospíšil si váží spolupráce s lidovci v Evropské lidové straně. "Spolupráce s vašimi poslanci byla naprosto bez problému a mohu říci, že jsem sám osobně necítil to, kdo je zvolen za KDU-ČSL a kdo byl zvolen na kandidátce TOP 09 a STAN," řekl. KDU-ČSL popřál úspěch v evropských volbách, mrzí ho ale, že se subjekty nebyly schopny dohodnout na společném postupu.

Ocenil, že v komunálních volbách strany na mnoha místech kandidovaly společně. Zmínil také situaci v hlavním městě, kde ve volbách uspěly Spojené síly pro Prahu, tvořené TOP 09 a Starosty a nezávislými ve spolupráci právě s lidovci a dalšími subjekty. Spojené síly tvoří na pražském magistrátu koalici s Piráty a Prahou Sobě.

Pospíšil také vyzval ke spolupráci v parlamentních volbách za dva roky. "Můžeme odstavit hnutí ANO od vlády, pokud se dohodneme na společném projektu a voličům jasně řekneme, že hodnoty svobody, demokracie a prozápadní směřování jsou důležitější než místa jednotlivých politických funkcionářů na jednotlivých kandidátkách," řekl.

O potřebě spolupráce demokraticky smýšlejících lidí v době, kdy politiku v Česku a EU ovlivňují populisté a oligarchové, promluvil na sjezdu i první místopředseda STAN Rakušan. Vzhledem k neúspěchu projektu koalice STAN s lidovci před volbami 2017, o němž dopoledne promluvil před delegáty jako o chybě končící předseda Bělobrádek, se ale vyjadřoval mírněji. Uvedl, že se nechce vracet do minulosti k interpretaci toho, co se mezi lidovci a Starosty stalo. "Moje interpretace by byla menšinová v tomto sále," konstatoval s tím, že na sjezd přijel jako k přátelům, přičemž skutečné přátelství je to, které dokáže překonat vzájemné křivdy.

Související

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) Sjezd KDU-ČSL 2019 KDU - ČSL Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan (STAN) Jiří Pospíšil

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy