Sjezd KDU-ČSL: Bělobrádek i Jurečka se dostali do celostátního výboru

Bývalý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a bývalý první místopředseda strany Marian Jurečka se dostali do celostátního výboru KDU-ČSL. Z 15 jeho nově volených členů brněnský sjezd v prvním kole vybral 14 členů, v druhém kole zvolil jednoho zbývajícího. Celkem má celostátní výbor 30 členů.

Celkem bylo v prvním kole vydáno 373 hlasovacích lístků. Minimální počet hlasů, které kandidáti potřebovali k volbě obdržet, byl 187. Bělobrádka zvolilo 340 delegátů, Jurečku o dva méně.

Dalšími zvolenými členy výboru v prvním kole byli poslanec Vít Kaňkovský (317 hlasů), starosta Bučovic Jiří Horák (306), poslanec a bývalý místopředseda lidovců Ondřej Benešík (304), kandidát do Evropského parlamentu František Talíř (293), pardubický zastupitel Vít Ulrych (265), náměstkyně plzeňského hejtmana Ivana Bartošová (264), starostka Bečova Olga Haláková (257), Dana Forišková (253), Jan Borgula (246), bývalý poslanec Jaroslav Klaška (237), Radim Svoboda (224) a předseda pražských lidovců Vít Šolle (192).

Do druhého kola volby postoupili bývalý šéf pražských lidovců a zastupitel hlavního města Jan Wolf, kterému ke zvolení v prvním kole chyběly dva hlasy, a náměstek královéhradeckého hejtmana Vladimír Derner. V druhém kole uspěl Derner, získal 196 z 342 platných hlasů.

Sjezd volil členy celostátního výboru naposled. Dnes si totiž odhlasoval změnu stanov, kterou navrhoval nový předseda Marek Výborný, po níž budou členové výboru nově voleni na krajských konferencích a sjezdem budou zvolení členové pouze schvalováni. Důvodem je například úspora času jednání sjezdu nebo to, že ve výboru tak budou zastoupeny všechny krajské organizace.

Kromě toho dnes sjezd odsouhlasil například oficiální změnu názvu strany, kterým nově bude zkratka KDU-ČSL. Nahradí tak předchozí znění Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová. U některých voličů podle lidovců nevyvolával dlouhý název například ve volebních lístcích asociaci s obecně používanou zkratkou. Proti změně bylo jen 25 delegátů, hlasování se jich zdrželo 19.

Sjezd se také shodl, že nově se mohou členy strany stát nejen čeští občané, ale i občané jiné země Evropské unie s trvalým bydlištěm na území ČR.

Související

Cyril Svoboda

Lidovci by mohli vyloučit exministra Svobodu, navrhne to Hladík

KDU-ČSL navrhne její ministr Petr Hladík vyloučení bývalého stranického šéfa Cyrila Svobody ze strany kvůli některým jeho názorům i rozhovoru pro sankcionovaný web Voice of Europe. Podle Svobody vymýšlí Hladík pseudokauzu a utíká tak od propadu preferencí v průzkumech. 

Více souvisejících

KDU - ČSL Sjezd KDU-ČSL 2019 Marian Jurečka (KDU-ČSL) Pavel Bělobrádek

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 12 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy