Babiš přijel na Hrad, jedná se Zemanem o změnách ve vládě

Premiér Andrej Babiš (ANO) přijel na Pražský hrad jednat s prezidentem Milošem Zemanem o změnách ve vládě. V pondělí oznámil svůj odchod z kabinetu ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Zeman je připraven jeho demisi přijmout. V příštích dnech se chce setkat s jeho nástupcem. Ve vládě končí také ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO). Babiš jména nástupců zatím neoznámil.

Premiér jen řekl, že nový šéf dopravy nebude z hnutí ANO. Podle médií by se novým ministrem dopravy mohl stát náměstek Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Vladimír Kremlík nebo manažer Tomáš Krones, nyní šéf stavební firmy Colas CZ. Zeman v úterý televizi Nova řekl, že Ťokova nástupce by mohl jmenovat ještě před svou návštěvou Číny, nebo těsně po ní. Odletí na ni po Velikonocích.

Prezident republiky Miloš Zeman přijal ve středu dne 10. dubna 2019 na Pražském hradě na jeho žádost předsedu vlády Andreje Babiše.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 10. dubna 2019

Ťok v pondělí řekl, že se do budoucna nechce věnovat politice. Ještě si ale rozmyslí, zda složí i poslanecký mandát. Necítí se unaven prací, ale útoky, které na něho byly vedeny. Podle Babiše se končící ministr nemá za co stydět, opozice naproti tomu míní, že byl neúspěšný a nezvládal svůj resort.

O konci Novákové se mluvilo delší dobu, svůj odchod oznámila dnes. V tiskové zprávě uvedla, že ji o výměně informoval Babiš. Termín jejího odchodu záleží na dohodě premiéra s prezidentem, dodala. Jako nástupce Novákové bývá nejčastěji uváděn místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček.

Opozice žádala odvolání Novákové kvůli nedávnému incidentu, kdy zástupce Tchaj-wanu musel na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci ministerstva. Kritice čelila i v únoru poté, co důvod pro drahá mobilní data v Česku hledala v přílišném využívání bezdrátových wi-fi sítí.

Média v posledních dnech spekulovala i o možném konci ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO).

Babišova vláda zažila od jmenování loni koncem června tři ministerské změny. Kvůli podezření z plagiátorství brzy skončili ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) a ministr práce Petr Krčál (ČSSD), nahradili je Kněžínek a Jana Maláčová. Po několikaměsíčním sporu s Hradem o jmenování Miroslava Pocheho bylo plnohodnotně obsazeno ministerstvo zahraničí Tomášem Petříčkem (všichni ČSSD), do poloviny října ho vedl šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Andrej Babiš Vláda ČR Dana Nováková Dan Ťok (ministr dopravy)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy