Audit kvůli Babišovi se ututlá? Piráti protestují, píšou do Bruselu

Piráti vyzvali Evropskou komisi, aby zveřejnila výsledky auditu, který provedla kvůli údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a unijním dotacím pro společnost Agrofert. Pokud se tak nestane, chtějí Piráti záležitost projednat na schůzi Sněmovny v příštím týdnu. ČTK to dnes oznámila mluvčí Pirátů Karolína Sadílková.

"Chceme předejít tomu, aby nebyly některé závěry ukryty před českou veřejností - ať už budou jakékoli," zdůvodnil žádost předseda Pirátů Ivan Bartoš, který ji předložil spolu s pirátským senátorem Lukášem Wagenknechtem.

Bartoš uvedl, že evropský komisař pro rozpočet Günther Oettinger má v pondělí představit předběžné závěry auditu evropskému výboru pro rozpočtovou kontrolu. Jednání výboru ale bude podle Bartoše neveřejné a Oettinger poté plánuje informovat europoslance o celé záležitosti pouze zběžně.

"Vzhledem k těmto obavám jsem ve společném dopise spolu s naším senátorem Lukášem Wagenknechtem vyzval Evropskou komisi, aby svá zjištění vyplývající z auditu, který proběhl na českých ministerstvech v souvislosti s čerpáním evropských dotací společností Agrofert, zveřejnila. Pokud se tak nestane, budeme chtít zařadit tento bod na jednání Poslanecké sněmovny a vyzveme komisi oficiální cestou," dodal Bartoš.

Piráti už počátkem března vyzvali EK, aby bezodkladně rozhodla v případu údajného střetu zájmů Babiše a ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) kvůli unijním dotacím. Babiš i Toman už dříve pochybení odmítli. Podezření okolo oprávněnosti čerpání dotací ve výši přesahující dvě miliardy korun vyjádřili i právníci EK.

Podezření, že Babiš porušuje evropské nařízení o střetu zájmů, vznesla Transparency International ČR. Piráti se k ní připojili. Babiš podle nich i po vložení Agrofertu do svěřenských fondů může holding ovlivňovat, zároveň jako předseda vlády má vliv i na jednání o podobě evropského rozpočtu a o rozdělování evropských dotací v Česku.

Agrofert vlastnil do začátku předloňského roku Babiš, v únoru 2017 musel kvůli zákonu o střetu zájmů vložit akcie svých firem do svěřenských fondů. Babiš také čelí trestnímu stíhání kvůli unijní dotaci pro farmu Čapí hnízdo.

Evropský parlament loni v prosinci vyzval komisi k přijetí kroků ve věci možného Babišova střetu zájmů. Europoslanci požadovali mimo jiné pozastavení dotací pro Agrofert. Oettinger už předtím uvedl, že EK nebude proplácet české žádosti o proplacení dotací pro Agrofert. Státní zemědělský intervenční fond od loňského srpna, odkdy platí nové nařízení EU ohledně střetu zájmů, neproplatil koncernu Agrofert žádný nový projekt. Proplácí ale dotace na starší projekty nebo na přímé platby.

Související

Petr Fiala

Stalinistické praktiky, porušování lidských hodnot. Čeští politici odsoudili Kreml za smrt Navalného

Rusko se podle vyjádření českých politiků chová ke svým občanům stejně, jako když uplatňuje svou zahraniční politiku. Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí za Piráty, označil Rusko za násilnický stát, který utlačuje lidi toužící po lepší budoucnosti. Komentoval tím smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že případ Navalného ukazuje, jak daleko je Putinův režim ochoten zajít v boji s politickými protivníky. Čeští politici na sociálních sítích odsoudili ruský režim za stalinistické praktiky a porušování lidských hodnot.

Více souvisejících

Ivan Bartoš (Piráti) Andrej Babiš Česká pirátská strana evropská komise Günther Oettinger Lukáš Wagenknecht

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 19 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí naznačuje, že současný trend bude pokračovat

Trend teplého počasí bude pokračovat i dnes, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima překročí dvacítku, místy ale očekávají meteorologové nižší teploty.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy