Praha chce vyměnit dozorčí radu Pražské plynárenské, odbory protestují

Zaměstnanci Pražské plynárenské vyzvali primátora a radní Prahy, aby zachovali stávající složení dozorčí rady podniku. Vyplývá to z dopisu odborového svazu zaměstnanců adresovanému vedení metropole, který má ČTK k dispozici. Jak dnes upozornil deník Právo, Piráti v čele města přišli s plánem zrušit v devítičlenné dozorčí radě firmy tři místa, která jsou nyní obsazena zaměstnanci, případně je nahradit neplacenými politiky. Důvodem mají být úspory.

Na plánu ale nepanuje koaliční shoda, TOP 09 je podle vyjádření svého předsedy Jiřího Pospíšila proti. Piráti nicméně tvrdí, že se v pondělí na kroku zástupci koaličních stran shodli. Pražkou plynárenskou stoprocentně vlastní město.

Podle zástupců zaměstnanců společnosti se současné uspořádání osvědčilo a přispělo k informovanosti zaměstnanců, vyřešení všech sporných otázek a spolupráci mezi vedením a odbory. "Jakkoliv chápeme, že akcionář má právo na obchodní vedení společnosti a její personální obsazení, vzhledem k tomu, že se jedná o městskou společnost, domníváme se, že je třeba zajistit úzké propojení mezi vedením a zaměstnanci," napsali v dopise.

Zástupci plynařů dnes byli na magistrátu, konečný výsledek nicméně bude záviset na jednání v koalici. Pospíšil uvedl, že TOP 09 je proti plánu Pirátů, kteří podle informací Práva argumentují tím, že v souladu s předvolebními sliby chtějí snížit počet placených míst, a že krok by ušetřil 1,5 milionu korun ročně.

V dnešním prohlášení Piráti dodali, že se na pondělní poradě na kroku zástupci koalice shodli. Předseda TOP 09 Pospíšil, který plán pro Právo kritizoval, podle nich na poradě nebyl.

"Rušená tři místa v dozorčí radě nejsou vyhrazená pro zástupce zaměstnanců dle zákona o obchodních korporacích, jako je tomu třeba v dopravním podniku. Reálně jde o zástupce managementu," uvedl primátor a dodal, že exekutiva firmy tak vlastně kontroluje sama sebe.

Plánovaný krok podle Pirátů vychází z návrhu radního Jana Chabra z TOP 09 ohledně snižování počtu placených členu dozorčích rad. Piráti dále uvedli, že pro zachování vlivu pracovníků na chod firmy chtějí při dozorčí radě zřídit výbor pro zaměstnance

Pražská plynárenská dlouhodobě patří mezi největší české dodavatele energií. Odběratelům v roce 2017 dodala 13,5 terawatthodiny (TWh) zemního plynu, počet odběrných míst byl 374.000. Zisk společnosti v témže roce dosáhl 1,19 miliardy korun.

Související

Více souvisejících

Zdeněk Hřib Praha Pražská plynárenská

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 47 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

NATO se snaží čelit ruské hybridní válce. Moskva cílí i na Česko

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy