V odvolání Fajta má prsty Zeman? Herman vznesl podezření, Gazdík se přidal

Exministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) vidí za odvoláním generálního ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta vliv Pražského hradu. Na sociálních sítích napsal, že prezident Miloš Zeman ho před pěti lety žádal, aby Fajta do funkce neuváděl.

"Nedivil bych se, kdyby za jeho odvoláním z funkce prezident stál. Ministr kultury (Antonín) Staněk (ČSSD) s ním teď jede do Číny. Změna kurzu ministerstva je očividná," uvedl na twitteru lidovec, který byl s prezidentem ve sporu mimo jiné kvůli podpoře Tibetu.

M. Zeman po mně v r. 2014 žádal, abych J. Fajta neuváděl do funkce gen. ředitele NG. Řekl jsem mu tehdy, že do personálií MK nemá právo zasahovat. Nedivil bych se, kdyby za jeho odvoláním z funkce prezident stál. MK Staněk s ním teď jede do Číny. Změna kurzu MK je očividná.

— Daniel Herman (@DanielDherman) 18. dubna 2019

Staněk dnes kromě Fajta, na kterého podal dvě trestní oznámení, odvolal také ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Fajt byl generálním ředitelem Národní galerie jmenován od 1. července 2014 po ročním čekání. Herman dnes uvedl, že prezidentovi tenkrát řekl, že do personálií ministerstva kultury nemá právo zasahovat.

Také podle místopředsedy ODS a předsedy sněmovního podvýboru pro kulturu Martina Baxy může mít odvolání Fajta spojitost se Zemanem. "Ministr Staněk si odvoláním ředitele Národní galerie Jiřího Fajta bez uvedení konkrétních důvodů zřejmě jen 'koupil' od prezidenta Zemana další setrvání ve vládě," uvedl Baxa na twitteru.

Místopředseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík předpokládá, že záležitost ministr Staněk vysvětlí na nejbližším zasedání sněmovního výboru. "Pro mě osobně - vzhledem k tomu, jak se i přes soudní verdikty prezident Zeman bránil jmenovat pana Fajta profesorem - to zavání podezřením, zda se pan ministr jen nechce zavděčit Hradu," napsal ČTK.

"Kladu si otázku, co za těmi odvoláními je. Jsou veřejně známá fakta, že ministr Staněk měl spory s památkáři v době, kdy byl primátorem v Olomouci. Tam ten spor i s panem ředitelem Soukupem byl. Kladu si otázku, skutečně za tím nic podobného není? A pokud jde o pana Fajta, to že ho dlouhodobě nechce pan prezident jmenovat profesorem je také známá věc. Takže já tady mám veliký otazník," řekl ČTK předseda lidovců Marek Výborný.

Fajt patří mezi trojici vědců, které prezident v květnu 2015 odmítl jmenovat profesory, i když byli řádně navrženi. Původně Zeman ohledně Fajta zdůrazňoval, že si údajně řekl o doplatek k platu formou sponzorského daru. Historik umění letos v lednu kritizoval, že Zeman nyní změnil argumentaci a hodnotí jeho odbornou kvalifikaci. Prezident zmínil například to, že podle podkladů k aktuální vědecké činnosti měl být Fajt hlavním editorem devítisvazkové rukověti dějin umění středovýchodní Evropy, přičemž v době hodnocení uchazeče prokazatelně nebyl vydán ani první díl, takže šlo o "jednoznačně zavádějící informaci".

Univerzita Karlova letos podala k soudu dvě správní žaloby, podle kterých prezident porušil pravidla pro jmenování profesorů a zasáhl do akademických svobod. Na soud se již dříve obrátili nejmenovaní Fajt a fyzik Ivan Ošťádal. Zeman musel na základě loňského rozsudku rozhodnout znovu, názor však nezměnil. Univerzita podle něj nevedla řízení o jmenování řádně, u Fajta údajně přešla to, že předložil nepravdivé informace.

Související

Daniel Herman

Herman převzal nejvyšší vyznamenání sudetských Němců

Bývalý ministr kultury České republiky Daniel Herman dnes v Mnichově na sudetoněmeckém sjezdu převzal Evropskou cenu Karla IV., která je nejvyšším vyznamenáním sudetských Němců. V děkovném projevu Herman označil cenu za podporou v budování přátelství mezi Němci a Čechy a v boření vzájemných předsudků. Herman rovněž varoval před upřednostňováním krátkodobých národních cílů na úkor celoevropské svobody.

Více souvisejících

Daniel Herman Jiří Fajt (ředitel NG) Národní galerie Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce) Petr Gazdík

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 43 minutami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 43 minutami

před 48 minutami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy