Topolánek útočí: Vzpomeňte si, až se ti šmejdi pohrnou na Velehrad

Poslanecká sněmovna včera přehlasovala Senát a zákon o zdanění finančních náhrad za nevrácený církevní majetek míří k podpisu prezidentem. Kriticky se k hlasování poslanců vyjádřil i bývalý premiér Mirek Topolánek, jehož vláda se o přijetí restitučního zákonu také pokoušela.

Majetek byl církvím zabaven v několika etapách. Velká část za Josefa II., další v rámci pozemkové reformy Československé republiky a největší díl v 2. pol. 20. století. Tehdejší komunistická vláda se pak zavázala za zabavený majetek vyplácet finanční platy všem církvím a náboženským společnostem.

Po roce 1989 se československá vláda pokoušela vyřešit problém celkovou restitucí, ale ta těsně hlasováním v tehdejším parlamentu neprošla. Na odluce církve od státu panovala veřejná i politická shoda, ovšem její samotná realizace byla problematická. Pokoušela se ji vláda současného prezidenta Zemana, ale neúspěšně, a těsně neprošel  ani návrh na restituci druhé vlády Mirka Topolánka.

Poupravený návrh Topolánkovy vlády prosadil jeho nástupce Petr Nečas. Zákon i bez podpisu prezidenta Václava Klause vešel v platnost v roce 2013.

Na přípravy si Topolánek vzpomněl i ve svém komentáři na sociálních sítích. "Na nápravě křivd vůči církvím makalo několik vlád, mraky odborníků církevních i laických, 2 primasové. Osobně mi na tom záleželo a PN (tehdejší premiér Petr Nečas poz. red.) to dotáhl do zdárného konce. Vzpomeňte si, až se zase ti šmejdi pohrnou na Velehrad nebo do Boleslavi. Nebo se budou provolávat přáteli Izraele," obvinil z pokrytectví na Twitteru poslance ANO, ČSSD, SPD, kteří hlasovali pro návrh KSČM zdanit finanční náhrady za 44 % nevráceného majetku (56 % bylo vráceno v současném stavu, zbytek si stát ponechal a zavázal se zaplatit náhrady).

Na nápravě křivd vůči církvím makalo několik vlád, mraky odborníků církevních i laických, 2 primasové. Osobně mi na tom záleželo a PN to dotáhl do zdárného konce. Vzpomeňte si, až se zase ti šmejdi pohrnou na Velehrad nebo do Boleslavi. Nebo se budou provolávat přáteli Izraele.

— Mirek Topolánek (@MirekTopolanek) April 23, 2019

K historickým konotacím se vrátil bývalý premiér i v jiném příspěvku. "Deset dní nás dělí od výročí Akce K, kdy v noci Stb a milicionáři násilím obsadili kláštery a řeholní bratry nahnali do koncentráků. Ano, ta Stb, jejíž agentem byl premiér Babiš, který aktivně posvětil dnešní opakovanou loupež. Fujtajbl, pěkně se nám historie cyklí."

Deset dní nás dělí od výročí Akce K, kdy v noci Stb a milicionáři násilím obsadili kláštery a řeholní bratry nahnali do koncentráků. Ano, ta Stb, jejíž agentem byl premiér Babiš, který aktivně posvětil dnešní opakovanou loupež. Fujtajbl, pěkně se nám historie cyklí.

— Mirek Topolánek (@MirekTopolanek) April 23, 2019

Opozice chystá žalobu k ústavnímu soudu, tudíž o tom, jestli církve budou platit z finančních náhrad daň bude rozhodovat soud.

Související

Mirek Topolánek

Na prezidenta Svazu průmyslu a dopravy kandiduje Topolánek, Rafaj, Palát a Wojnar

Kandidáty na prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR jsou bývalý premiér Mirek Topolánek, současný viceprezident svazu Jan Rafaj, člen jeho představenstva Miroslav Palát a bývalý prezident Sdružení automobilového průmyslu Bohdan Wojnar. Informace serveru e15.cz dnes ČTK potvrdila mluvčí svazu Tereza Šebestová. Nový prezident nahradí Jaroslava Hanáka, který byl ve funkci 12 let.

Více souvisejících

Mirek Topolánek restituce Poslanecká sněmovna zákony

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Víkendové počasí: Konec zimy a návrat jara. Meteorologové slibují příjemné teploty

Česko má před sebou ještě jednu mrazivou noc, již v pátek ale teploty překročí 10 stupňů. Oteplení pak bude pokračovat i o nadcházejícím víkendu a během příštího týdne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) avizuje, že bude až 25 °C. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy