Změna kalendáře? Den vstupu do EU by měl být státní svátek, žádá STAN

Poslanci hnutí Starostové a nezávislí by chtěli, aby se den vstupu České republiky do Evropské unie, tedy 1. května, zařadil mezi státní svátky. Uvedli to v dnešní tiskové zprávě. Ve středu to bude 15 let od vstupu země do unie. Na 1. květen zároveň připadá Svátek práce.

"Myslíme si, že je třeba zdůraznit, že to není 'oni a my'. Je třeba jasně říct, že i my jsme Evropská unie, že jsme její součástí a členství v unii je vyústěním polistopadového prozápadního směřování naší země. A připomenout, nakolik je pro nás členství v Evropské unii nespornou výhodou. Patnácté výročí vstupu je skvělá příležitost, jak tuto událost zařadit mezi státní svátky po bok Svátku práce," uvedl předseda STAN Vít Rakušan. Podle něj jde o snadnou úpravu stávajícího zákona, kterou chtějí poslanci předložit v nejbližších dnech.

Zítra, 1. května 2019 oslavíme 15 let od vstupu České republiky do Evropské unie. Při této příležitosti navrhneme, aby se 1. květen slavil také jako Den vstupu ČR do EU ????https://t.co/bmZeHcYkdz

— Hnutí STAN (@STANcz) 30. dubna 2019

"V současné době si den vstupu České republiky nepřipomínáme žádným svátkem ani významným dnem, na rozdíl od výročí vstupu do NATO, které je mezi významné dny již zařazeno. Význam členství v unii je pro naši zemi zcela mimořádný - hodnotově, bezpečnostně i ekonomicky, což je klíčové pro naši budoucnost," doplnil europoslanec za STAN Stanislav Polčák.

Podle zákona o svátcích má Česká republika oficiálně sedm státních svátků, mezi které patří například Den vítězství 8. května nebo Den české státnosti připadající na 28. září. Svátek práce 1. května pak náleží do takzvaných ostatních svátků, kterých je též sedm a patří k nim také velikonoční či vánoční svátky.

Související

Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

STAN měl nevolební sněm. V krajských volbách nasadí Vondráka

Starostové a nezávislí představili na sobotním republikovém sněmu v Olomouci lídry do krajských voleb, které se uskuteční letos na podzim. Jednotliví kandidáti zároveň odprezentovali priority, se kterými do těchto voleb půjdou. Součástí programu byla i reflexe dosavadního působení Starostů ve vládním angažmá nebo cíle do evropských voleb. 
Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan (STAN) státní svátek Stanislav Polčák

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy