Obří podvod v Pražské plynárenské? Policie řeší kauzu z doby, kdy metropoli řídilo ANO

Policie prověřuje, jak městská společnost Pražská plynárenská nakupovala za stamiliony korun v roce 2015 plyn přes německou burzu. Případ zpracoval Specializovaný finanční úřad, podle nějž šlo rozsáhlé podvody s DPH provedené organizovanou skupinou. Vyšetřovatelé škodu vyčíslili na víc než 204 milionů korun, jednoho člověka policie obvinila. Napsal to dnes server SeznamZprávy.cz. Pražská plynárenská uvedla, že v případu se stala obětí podvodu a podle svých informací nebyla v přímém smluvním vztahu s firmou, která DPH neodvedla.

"V současné době je (obviněný) ve výkonu vazby pro zvlášť závažný zločin krácení daně, poplatku a podobné povinné platby a pro zločin legalizace výnosů z trestné činnosti," cituje server žalobce Ondřeje Trčku z pražského vrchního státního zastupitelství. Mluvčí Specializovaného finančního úřadu Lukáš Šimr věc nekomentoval, úřad je podle něj vázán mlčenlivostí. Server uvedl, že policisté prověřují obchody Pražské plynárenské s firmou B&A Capital Trading mezi dubnem a říjnem 2015.

Pražskou plynárenskou, kterou stoprocentně vlastní hlavní město, v té době vedl její současný ředitel Pavel Janeček. Město po volbách v roce 2014 řídila koalice ANO s ČSSD a Trojkoalicí. Tehdejší primátorka Adriana Krnáčová serveru řekla, že o případu vůbec nic neví.

Ve zmíněném období Pražská plynárenská zaplatila společnosti B&A Capital Trading za plyn víc než 970 milionů korun. "Mohla či měla vědět, že se účastní podvodu na DPH," cituje SeznamZprávy.cz z dokumentu Specializovaného finančního úřadu. Server píše, že Specializovaný finanční úřad při vyšetřování dospěl ke zjištění, že Pražská plynárenská si firmu B&A Capital Trading dostatečně neprověřila. Městské firmě dodavatele doporučila brokerská společnost, s níž spolupracuje.

"Představenstvo zdůrazňuje, že se Pražská plynárenská stala obětí podvodu a figuruje v předmětné kauze jako potenciálně poškozený subjekt," reagovalo představenstvo Pražské plynárenské v tiskové zprávě, kterou zaslalo ČTK. Kontrola finančního úřadu podle něj zatím neskončila. Představenstvo připustilo, že DPH v rámci dodavatelského řetězce nebyla odvedena.

"V této souvislosti je třeba zdůraznit, že dle našich informací se nejednalo o přímého partnera (smluvního dodavatele) Pražské plynárenské, ale o společnost na dalším místě v rámci dodavatelského řetězce, se kterou nebyla Pražská plynárenská v žádném přímém smluvním vztahu," doplnila firma.

B&A Capital Trading ještě pod jiným názvem vznikla v říjnu 2014. V dubnu následujícího roku podle policejního vyšetřování představenstvo Pražské plynárenské pověřilo ředitele Janečka a dalšího tehdejšího člena představenstva Aloise Těšitele, aby podepsali s B&A Capital Trading smlouvy. Pražská plynárenská přitom sama finančnímu úřadu přiznala, že B&A Capital Trading neměla od Energetického regulačního úřadu (ERÚ) licenci na obchod s energiemi, píše server.

Firma navíc nebyla na německé burze registrována a plyn do Prahy dodávala mateřská společnost B&A Capital Limited, která sídlí ve Velké Británii, uvedl server. B&A Capital Trading podle představenstva Pražské plynárenské dodávala plyn prostřednictvím německé platformy NCG, kde obchodují i další významné energetické společnosti.

Peníze od Pražské plynárenské posílala B&A Capital Trading podle finančního úřadu na účty firem, které sídlily většinou na virtuálních adresách, neplatily daně a s úřadem nekomunikovaly. "Zmapované toky peněz lze vysledovat na zahraniční účty v Polské republice, Černé Hoře, na Kypru, v Turecké republice a Rumunsku. Což odpovídá tomu, že bylo finanční prostředky získané podvodnou činností nutné vyvést ven mimo tuzemsko a působnost tuzemských orgánů," cituje server z dokumentu Specializovaného finančního úřadu.

"Z popsaných skutečností vyplývá, že se jedná o organizovanou skupinu, kdy v rámci účelově vytvořených řetězců firem lze konstatovat podvod na DPH. Pražská plynárenská získala neoprávněný nárok na odpočet z předmětných plnění, čímž došlo ke zneužití systému daně z přidané hodnoty," napsal také finanční úřad.

Související

Více souvisejících

Pražská plynárenská Praha podvody s DPH Daně Adriana Krnáčová

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 52 minutami

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 2 hodinami

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy