Zeman se v srpnu může sejít s Trumpem. Ovšem na neutrální půdě

Slovenský deník Pravda dnes informuje, že premiér Peter Pellegrini chce na zítřejší návštěvě v Bílém domě pozvat amerického prezidenta Donalda Trumpa k návštěvě Slovenska během srpnových oslav výročí SNP. Těch se před pěti lety účastnil i prezident Miloš Zeman a mezi pozvanými hosty může být i letos. Sejdou se obě hlavy státu na neutrální půdě?

Slovenský premiér Peter Pellegrini v pátek zavítá do Bílého domu, kde ho přijme americký prezident Donald Trump. Očekává se přitom, že Pellegrini oplatí Trumpovi pozvání, moc by si totiž přál, kdyby lídr USA dorazil na Slovensko ještě letos. Podle zdrojů slovenského deníku Pravda to zítra předseda vlády ve Washingtonu udělá.

„Premiér se zmíní o tom, že by si Slovensko velmi vážilo, kdyby americký lídr přijel na oslavy 75. výročí Slovenského národního povstání,“ poznamenal zdroj deníku Pravda. „Premiérovi se naskytne skvělá příležitost. Na úvod návštěvy v Bílém domě totiž bude s prezidentem hovořit 15 minut jen mezi čtyřma očima, bez tlumočníka,“ dodává.

Deník Pravda poukazuje na fakt, že by návštěva oslav výročí SNP zapadala do Trumpova programu. Mohla by totiž vyplnit mezeru na jeho cestě po Evropě mezi summitem skupiny G7 ve Francii, který končí 27. srpna, a příletem do Varšavy plánovaným na poslední srpnový den. Oslavy SNP připadají na 29. srpna.

Ceremonie k 70. výročí SNP se před pěti lety účastnil na pozvání slovenské strany také český prezident Miloš Zeman, který tehdy v Banské Bystrici pronesl projev a setkal se při slavnostním obědě se svým tehdejším protějškem Andrejem Kiskou.

Letos už bude v době oslav v úřadě nově zvolená prezidentka Zuzana Čaputová, vzhledem k nadstandardním vztahům a společné historii obou zemí se však dá očekávat, že budou zástupci České republiky pozváni na ceremonie spojené s SNP i letos. S velkou pravděpodobností bude mezi pozvané hosty patřit i úřadující prezident Miloš Zeman.

Český prezident po setkání s Trumpem hodně toužil, těšil se především na možnou návštěvu v Bílém domě. Pražský hrad oznámil pozvání od americké hlavy státu v prosinci 2016, ke schůzce ale nikdy nedošlo. Do Washingtonu nakonec letos zavítal premiér Andrej Babiš.

V červnu 2017 Zeman uvedl, že od Trumpa obdržel omluvný dopis za odsouvání schůzky. Toho roku se s ním krátce sešel alespoň během zasedání Valného shromáždení OSN. Ze setkání pochází fotografie, která vznikla při příchodu na recepci pro účastníky zasedání pořádanou americkým prezidentem.

Redakce serveru EuroZprávy.cz požádala mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka o odpověď na otázku, zdali prezident Zeman obdržel pozvánku na letošní oslavy výročí SNP. Na reakci Pražského hradu zatím čekáme.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Donald Trump Peter Pellegrini Slovensko Slovenské národní povstání (SNP)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy