Změny u žalobců nejsou na stole, tvrdí Hamáček. Co říká na Sobotku mezi demonstranty?

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) se nebrání odborné debatě na téma struktury státních zastupitelství. Konkrétní návrh však není na stole a není dost času připravit kvalitní předpis do konce současného volebního období, řekl dnes předseda sociální demokracie novinářům. V justici je podle něj navíc nutné řešit důležitější věci.

Čerstvě jmenovaná ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) uvažuje o zeštíhlení čtyřstupňového systému soudů a státních zastupitelství na třístupňový. Znamenalo by to konec státních zastupitelství v Praze a Olomouci. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že o možné úpravě se mluví dlouhodobě, ale žádný konkrétní návrh není aktuálně "na stole".

Chci, aby Bradáčová skončila, nechci, aby Bradáčová skončila...Jsme moc zvědaví, jak tohle trhání okvětních lístků dopadne. Největší fór ale je, že dokud policie nepředala státnímu zástupci kauzy Andreje Babiše, o změnách v justičním systému nepadlo za této vlády ani slovo. pic.twitter.com/mZk35HgvVi

— TOP 09 (@TOP09cz) 3. května 2019

Podobný názor má i předseda koaliční ČSSD. "Že je tu dlouhodobá diskuse o reformě justice, to je pravda, ale to je z mého pohledu diskuse pro odborníky. Nemám nic proti tomu, abychom odborně diskutovali, jestli má být soustava tří- nebo čtyřstupňová, ale je to koncepční věc na léta dopředu," uvedl Hamáček.

Diskusi o zásadních změnách v justici nepovažuje několik dní po změně ministra za vhodnou. "Dávat teď na stůl zásadní změny mi nepřijde vhodně načasované," konstatoval.

I pokud by odborná debata dospěla k tomu, že jsou změny na místě, podle Hamáčka není do voleb dost času návrh kvalitně připravit a prosadit. "Od diskuse k paragrafovému změní je dlouhá cesta. A nemyslím, že je to to hlavní, co bychom měli v rámci justice řešit," uvedl. Za potřebnější považuje další plány Benešové, například zrychlení soudního řízení či lepší organizaci na soudech.

Kvůli změně ministra spravedlnosti a obavám z ohrožení justice v Česku se v pondělí v Praze a dalších městech sešly tisíce lidí na demonstracích. Protest chce spolek Milion chvilek zopakovat s účastí politiků. "Já rozumím, že celá řada občanů nesouhlasí s touto vládou. Je legitimní vyjádřit postoj i demonstracemi," uvedl Hamáček.

Nevadí mu, že mezi demonstranty se objevil bývalý předseda ČSSD a expremiér Bohuslav Sobotka. "Pokud chce vyjádřit svůj politický názor účastí na demonstraci, je to jeho svaté právo," řekl Hamáček.

Změnu ministra spravedlnosti kritizovali demonstranti či opozice v souvislosti s trestním stíháním Babiše v případu Čapího hnízda. Hamáček dnes zopakoval, že ČSSD bude u změn ve státním zastupitelství ostražitá. Trvá i na stanovisku, že případné hlasování o konci nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana ve funkci by bylo posledním hlasováním současné vlády ANO a ČSSD.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček ČSSD Vrchní státní zastupitelství Marie Benešová Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy