Fajtovo odvolání vychází z kontrol, kontroval na dopis právníka Staněk

Odcházející ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) uvedl, že důvody odvolání ředitele Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta vycházely z kontrol započatých již v roce 2016. Napsal to v odpovědi na dopis právního zástupce odvolaného ředitele, který Staněk dostal minulý týden a v němž ho Fajt žádá o omluvu. Staněk již dříve oznámil, že ke konci května kvůli kauze odejde z vlády. Dnes odpoledne bude jednat s prezidentem Milošem Zemanem, za nímž předtím přijde předseda komunistů Vojtěch Filip.

Zda Zeman přijme Staňkovu demisi, zatím není zřejmé. Premiér Andrej Babiš (ANO) ale uvedl, že kdyby rezignaci Staňka nechtěl přijmout, je on připraven navrhnout ministrovo odvolání. Filip jde za Zemanem s přímluvou za Staňka, neboť se mimo jiné domnívá, že pokud Staněk odejde, pokračoval by spor o českokrumlovskou divadelní točnu. Staněk nedávno rozhodl o setrvání točny v zámecké zahradě. Filip je poslancem za jižní Čechy.

Prezident Českého národního komitétu Mezinárodní rady pro památky a sídla (ICOMOS) Václav Girsa dnes ČTK sdělil, že postoj ministerstva kultury je v rozporu se závazkem ČR přemístit nevhodný objekt točny z unikátní zahrady. "Existuje řešení postavit nové otáčivé hlediště s potřebným zázemím mimo zámeckou zahradu, ale do její bezprostřední blízkosti. Současné divadelní hlediště je na konci životnosti, oprava nebo stavba nového na stejném místě by ukončila divadelní produkci v Českém Krumlově na několik let, je to nesmyslné a arogantní řešení," uvedl. Mnozí ministři před Staňkem byli pro umístění točny mimo zahradu.

Staněk Fajta spolu s ředitelem Muzea umění Olomouc Michalem Soukupem odvolal v polovině dubna s odkazem na významná pochybení v hospodářské činnosti obou institucí. U Fajta kritizoval zejména autorskou smlouvu na více než milion korun, které si tehdejší ředitel vyplatil za kurátorskou práci na výstavách a expozicích.

Podle Fajtova advokáta Františka Vyskočila se důvody pro odvolání buď opírají o nepravdy, nebo "pravdivý skutkový základ komolí a vyvozují z něj nedovolené hodnotové soudy". "Následkem takového jednání je hrubý zásah do cti klienta (Fajta), znevážení jeho jména a profesní reputace," uvedl Vyskočil. Ministrovi také vytýká to, že Fajtovi nebyl dán prostor se k pochybením vyjádřit. Staněk tím podle Vyskočila ohrozil Fajtovo postavení v Česku i v zahraničí, kde Fajt též působí.

Nejpozději do sedmi dnů v dopise zveřejněném 21. května požadoval zveřejnění omluvy na webu ministerstva kultury. Pokud se tak nestane, je Vyskočil zmocněn postupovat soudní cestou.

Staněk dnes napsal, že Fajta odvolal po zralé úvaze a konzultaci se svými poradci. Zopakoval, že ministr musí konat, pokud se objeví závažné skutečnosti nasvědčující tomu, že "by mohlo docházet k porušení zákona či jinému protiprávnímu jednání". Situace v Národní galerii Praha tato kritéria beze zbytku naplňovala, uvedl. Doplnil, že k obavě z porušování zákona a jiných předpisů v NGP dospěla i Transparency International.

Související

Antonín Staněk (ČSSD)

Exministr kultury Staněk je v zastupitelstvu Olomouce, dnes složil slib

Bývalý primátor Olomouce a ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) dnes složil slib člena olomouckého zastupitelstva, ve kterém nahradil stranickou kolegyni Jitku Weiermüllerovou. Bývalá olomoucká zastupitelka v červenci rezignovala a poslanec Staněk byl jejím náhradníkem. ČSSD je v Olomouci v opozici. Radniční koalici tvoří ANO, ODS, KDU-ČSL a hnutí spOLečně.
soudy

Fajt neuspěl s odvoláním. Výpověď z čela Národní galerie je platná, potvrdil soud

Výpověď Jiřího Fajta z čela Národní galerie Praha (NGP) byla platná, potvrdil odvolací pražský městský soud. Rozhodnutí je pravomocné. Na verdikt dnes upozornil server Seznam Zprávy. Bývalý ředitel v žalobě tvrdil, že výpověď nedostal od oprávněné osoby - tedy od ministrem jmenovaného generálního ředitele. Za galerii dokument podepsal tehdejší pověřený šéf instituce Ivan Morávek.

Více souvisejících

Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce) Jiří Fajt (ředitel NG) Národní galerie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy