Kauza Staněk? ČSSD v krajích nevidí důvod k opuštění vlády, zazněl ale i radikální návrh

Dění kolem ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) nepovažuje velká většina zástupců krajských organizací ČSSD, které oslovila ČTK, za důvod pro opuštění vládní koalice s ANO. Prezident Miloš Zeman v úterý odmítl Staňkovu demisi, předseda ČSSD Jan Hamáček následně požádal premiéra Andreje Babiše (ANO), aby navrhl prezidentovi Staňkovo odvolání. Sociální demokraté vesměs poukazují na to, že strana ve vládě prosazuje své návrhy, koaliční smlouva nebyla porušena a že Babiš slíbil Staňkovo odvolání navrhnout.

Babiš dnes konec koaliční vlády kvůli aktuální situaci kolem ministerstva kultury vyloučil. Roztržku se sociální demokracií nechce, případné problémy by měl řešit Hamáček, řekl v rozhovoru na serveru Blesk.cz. Pokud šéf ČSSD, se kterým bude dnes hovořit, nezmění názor, navrhne prezidentovi jako Staňkova nástupce v souladu s přáním ČSSD místopředsedu sociální demokracie Michala Šmardu, uvedl premiér. Staněk v rezignačním dopise napsal, že demisi podal na Hamáčkovu výzvu. Zeman premiérovi navrhl, aby se Staňkovým odvoláním počkal na výsledky prověřování trestního oznámení, které ministr podal.

Pro vystoupení ČSSD z koalice, přestože by to zřejmě nebylo jednoduché, se jako jeden z mála vyslovil bývalý hradecký zastupitel a současný funkcionář hradecké okresní ČSSD Vladimír Lesák. "Se čtyřmi procenty ve vládě nemáme co dělat. Účast ve vládě nám v získávání příznivců nijak nepomáhá. Děláme tam pro lidi dobré věci, ale lidé to neoceňují," řekl ČTK s narážkou na výsledek ČSSD ve víkendových volbách do evropského parlamentu.

Vládní angažmá sociální demokracii poškozuje podle předsedy strany v Ústeckém kraji Miroslava Andrta. "Pokud chceme partaj zachránit, měli bychom zatáhnout za ruční brzdu a velmi vážně se zamyslet se nad tím a případně z té vlády odejít," uvedl. Předseda Okresního výkonného výboru ČSSD Pardubice Leoš Malina, který byl proti vstupu strany do Babišovy vlády, se o zachování nebo ukončení koaliční spolupráce nyní nedokáže rozhodnout.

"Teoreticky ideální by asi bylo dostat se mimo Sněmovnu a zkusit se vzpamatovat," uvedl. Chybou je podle něj to, že ČSSD bez širší vnitrostranické diskuse vytahuje témata "jako králíky z klobouku".

Žádný důvod z odchodu z koalice nevidí zástupci středočeské ČSSD. Předseda krajské ČSSD Robin Povšík poukázal na to, že Babiš opakovaně uvedl, že bude postupovat podle koaliční smlouvy a ústavy a že předloží Zemanovi návrh na Staňkovo odvolání. Předseda městské organizace ČSSD v Plzni Michal Chalupný si myslí, že sociální demokracii se v koalici daří prosazovat její programové priority, i když to následně možná nedokáže vždy dostatečně jasně sdělit veřejnosti.

"Nemůžeme vždycky odcházet jako uražené děcko, když se vše neděje přesně podle našich představ," podotkl.

Pokud bude dodržena koaliční dohoda a pokud se vládě daří plnit programové prohlášení, není otázka odchodu z vlády namístě, uvedl místopředseda ČSSD a jihomoravský poslanec Roman Onderka. "Nyní není rozumný důvod z vlády odcházet, lidi nás s vládou stejně spojují, odchodem by se pro ČSSD nic nespravilo," řekl brněnský předseda ČSSD Oliver Pospíšil, který dřív vstup do vládní koalice odmítal.

Podle olomouckého krajského šéfa ČSSD a poslance Jiřího Zemánka by měl být k odchodu z koalice zásadní důvod. "Nemůžeme po prohraných evropských volbách vzlykat a vrhnout se do nesmyslných nepromyšlených věcí," řekl. Vládní angažmá bylo pro ČSSD životně důležité, míní člen ČSSD a bývalý olomoucký hejtman Jiří Rozbořil.

Zemánek otevřeně kritizoval Staňkovo setrvávání ve funkci. Staněk je členem olomoucké krajské organizace. Podle Zemánka ve vysoké politice neuspěl a nyní hraje vlastní hru s prezidentem. "Bylo by důstojné, pokud se tak dohodl s předsedou strany, odejít," uvedl.

Zůstat v koalici s ANO by ČSSD navzdory posledním událostem měla podle předsedů sociálních demokratů ve Zlínském i Karlovarském kraji Lubomíra Vaculína a Tomáše Svobody. Úvahy o odchodu z vlády považuje Svoboda za předčasné. Místopředseda ostravské ČSSD Adam Rykala dnes ČTK řekl, že sociální demokraté by bez účasti ve vládě nebyli vůbec vidět. "Sedli jsme si do vlaku, který jede, a nepovažuji za vhodné, aby se vystupovalo z rozjetého vlaku," uvedl místopředseda ČSSD pro Liberecko Milan Šír.

Podle jediného jihočeského poslance za ČSSD Ondřeje Veselého zatím nenastala situace, kdy by byla porušena koaliční smlouva. Proto není důvod z vlády odcházet, řekl. "Pokud by (Babiš) skutečně nechtěl odvolat ministra kultury, asi by to bylo jiné," doplnil. Vnitrostranická diskuse o setrvání ČSSD ve vládě je živá, uvedl šéf ČSSD na Vysočině Petr Krčál. "Nemělo by to ale být rozhodnutí ze dne na den a už vůbec ne v souvislosti s chabým výsledkem sociální demokracie v evropských volbách," dodal.

Související

Antonín Staněk (ČSSD)

Exministr kultury Staněk je v zastupitelstvu Olomouce, dnes složil slib

Bývalý primátor Olomouce a ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) dnes složil slib člena olomouckého zastupitelstva, ve kterém nahradil stranickou kolegyni Jitku Weiermüllerovou. Bývalá olomoucká zastupitelka v červenci rezignovala a poslanec Staněk byl jejím náhradníkem. ČSSD je v Olomouci v opozici. Radniční koalici tvoří ANO, ODS, KDU-ČSL a hnutí spOLečně.
soudy

Fajt neuspěl s odvoláním. Výpověď z čela Národní galerie je platná, potvrdil soud

Výpověď Jiřího Fajta z čela Národní galerie Praha (NGP) byla platná, potvrdil odvolací pražský městský soud. Rozhodnutí je pravomocné. Na verdikt dnes upozornil server Seznam Zprávy. Bývalý ředitel v žalobě tvrdil, že výpověď nedostal od oprávněné osoby - tedy od ministrem jmenovaného generálního ředitele. Za galerii dokument podepsal tehdejší pověřený šéf instituce Ivan Morávek.

Více souvisejících

Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce) ČSSD Vláda ČR Ministerstvo kultury Radek Šmerda Jiří Rozbořil

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy