Další rebel? Vlivný politik ČSSD chodí demonstrovat proti Babišovi. "Že se nestydíš," píší mu lidé

Úterní velké demonstrace za odvolání Andreje Babiše a Miloše Zemana na Václavském náměstí v Praze se zúčastnil mimo jiné hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard z ČSSD. Fotkami přímo z demonstrace se politik, jehož strana je součástí menšinové vlády, pochlubil i na sociálních sítích.

Bernard se ale protestů účastnil už i o týden dříve. Někteří se podivovali nad tím, že se politik ČSSD účastnil demonstrace proti vládě, když jsou jeho kolegové její součástí. Další byli ještě ostřejší. „Že se nestydí!!!“ napsal na facebook hejtmana jeden z Čechů. „Styděl bych se, kdybych tam nebyl,“ odvětil Bernard.

V následné diskuzi Bernard vysvětloval, proč se vlastně protestů účastní. „Nelíbí se mi, jak se v této zemi ohýbá základní pilíř demokracie - justice. Jestli to někoho netrkne po tom, co je vyměněn ministr spravedlnosti den po obviněni premiéra, není mu pomoci. Ještě jen tak mimochodem bude tato země ochuzena o stamiliony evropských dotací,“ vysvětluje své postoje sociálnědemokratický hejtman.

Uvádí také, že je přesvědčený, že demokracie není ohraničena pěti minutami ve volební mistrnosti. „Má mnoho podob. Už jsem podléhal skepsi, že klesáme na úroveň Bulharska, ale jasně se ukazuje, ze Češi chtějí transformaci na západ dokončit. Nemůžeme tolerovat bezbřehé lhaní a vytáčení. Demokracie je v krizi. Mocní a bohatí si kupují média, politické posty a rozebírají stát. Je to nerovná soutěž a je to na lidech, aby rozhodli. Demokracie je těžká, kupříkladu mě bolí záda, když dvě hodiny stojím na Václaváku, ale opravdu bych se styděl, kdybych nešel. Je to paradox v 89 jsem jako mladý ucho demonstroval za starší disidenty a teď jako starší občan podporuji mladé lidi a jsem z nich nadšený. Už o tuto zemi strach nemám,“ tvrdí Bernard.

V rozhovoru pro Novinky.cz také zdůraznil, že účast na demonstracích mu nerozmluvili ani komunisté a estébáci. „Nenechám si to rozmluvit ani třicet let po revoluci. Že jsem v nějakém klubu, neznamená, že budu skákat z okna, jak mi někdo řekne,“ říká.

Upozorňuje, že je na vedení ČSSD, aby situaci vyhodnotilo a udělalo razantní kroky. „Mělo by přijmout nějaké opatření, aby se ČSSD vymezila a řekla, co bude dělat, aby požadavky demonstrantů (např. demise Benešové a Babiše a stopka dotacím pro Agrofert) byly naplněny. O tom by měla ČSSD vážně přemýšlet,“ tvrdí hejtman.

Připomíná, že demonstranti nežádají demisi vlády, jejíž je ČSSD součástí. „Demonstranti akceptují výsledky voleb, jen jim vadí konkrétní věci. To, jak se obsadilo místo ministra spravedlnosti, a situace premiéra. Demonstranti chtějí nezávislost justice, v úterý vyzvali, aby poslanci do konce června přijali zákon o státních zástupcích. Ukazuje se, že ti organizátoři dělají demonstrace s rozvahou a velmi dobře promýšlejí, jaké budou požadavky,“ myslí si.

Související

Ivan Bartoš

Piráti by mohli vést Vysočinu i Plzeňský kraj, náročné období čeká Liberecký kraj

Piráti podle předsedy strany Ivana Bartoše jednají o postu hejtmanky pro jedničku své kandidátky Hanu Hajnovou na Vysočině. Piráti jsou podle průběžných výsledků krajských voleb na Vysočině na druhém místě s více než 13 procenty hlasů, první je ANO s necelými 18,5 procenta hlasů. Bartoš doufá, že se v krajích podaří sestavit funkční koalice, i protože se regiony musí vyrovnávat s následky epidemie covidu-19, řekl novinářům.
Ilustrační foto

Na politickou scénu vstupuje nové hnutí Idealisté.cz. Kritizuje Babiše i opoziční strany

Prosazovat hodnoty svobody, spravedlnosti a solidarity a navázat na dobré tradice dělnického hnutí chce nové levicové hnutí Idealisté.cz, které se dnes představilo novinářům a je personálně propojeno s některými bývalými členy ČSSD. Jeho zástupci chtějí uspět v rámci společných kandidátek v krajích. Hnutí podpořil bývalý plzeňský hejtman Josef Bernard (dříve ČSSD).

Více souvisejících

Josef Bernard (hejtman) ČSSD Vláda ČR demonstrace proti Babišovi (4. 6. 2019) Demonstrace Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy