Jaroslav Foldyna definitivně odchází z ČSSD? Zjišťovali jsme víc

Už několik dní se hlasitě mluví o tom, že poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna odchází ze strany. Zpráva se dokonce objevila i v několika médiích. Jenže podle samotného politika je to trochu jinak.

Spekulace o Foldynově odchodu se začaly v posledních dnech objevovat nejen v médiích, ale i na sociálních sítích. Zároveň se hovoří o tom, že by poslanec mohl zamířit do uskupení Václava Klause mladšího Trikolóra. Sám dokonce přiznal, že se s Klausem mladším bavili o společných bodech. 

Analytik a někdejší člen ČSSD Štěpán Kotrba například ke zprávě o Fodynově odchodu ze sociální demokracie na facebooku napsal: „No, tak nakonec zvítězí sociální demokracie jednoho hlasu. Toho posledního.“

Sám Foldyna podobné zvěsti ani nepotvrzuje, ale ani nevyvrací. I proto jsme se jej zeptali, zda nad ČSSD skutečně zlomil hůl. V odpovědi naznačil, že jeho odchod může být opravdu blízko. „Ještě pořád je v ČSSD dost lidí, kteří chtějí změnu a obrací se na mě. Ovšem pokud to nepůjde, budu hledat cestu a může to být i odchod,“ uvedl pro EuroZprávy.cz Foldyna na dotaz ohledně svého odchodu ze strany, jejímž byl ještě nedávno místopředsedou.

O tom, že o odchodu skutečně uvažuje, už přitom mluvil dříve. „V této chvíli se v řadě věcí neshoduji se sociální demokracií – ve věci Istanbulské úmluvy, ve věci současné situace v Evropě, neshoduji se v mnoha věcech... možná, že pro někoho jsem příčinou té prohry,“ vysvětloval pro Deník N.

Na konci minulého měsíce Foldyna pro iDNES uvedl, že uvnitř strany nevidí východisko z volebního debaklu ČSSD v eurovolbách. „Sociální demokracie svého původního voliče začala označovat za xenofoba, homofoba a tak dále, a on zčásti přešel k Okamurovi a zčásti k ANO … A když jsme lidi, kteří se obávají vývoje v Evropě, začali označovat takto, tak nás už začali nenávidět,“ varoval.

Související

Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.
Jaroslav Foldyna

"Česko proti bídě." Na Rajchlově akci vystoupil i Foldyna z SPD, lidé došli k úřadu vlády

Tisíce lidí dnes v centru Prahy demonstrovaly proti vládě premiéra Petra Fialy (ODS). Demonstranti se nejprve shromáždili na Václavském náměstí, poté prošli městem ke Strakově akademii, kde sídlí vláda. Ohlašovaný živý řetěz kolem budovy nakonec nevytvořili, někteří z protestujících se ale chystají u úřadu vlády nocovat. Protest neprovázely významnější konflikty.

Více souvisejících

Jaroslav Foldyna ČSSD Štěpán Kotrba Trikolóra hnutí občanů Václav Klaus ml.

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy