Neonacisté ve vládě by byli horší než osobní problémy Andreje Babiše, zní z ČSSD

Alena Gajdušková patří k tradičním tvářím politiky ČSSD. Na sociálních sítích okomentovala současnou politickou situaci. Zdůvodnila obtížnou situaci strany ve vztahu ke skandálům premiéra Babiše a také ve vztahu k probíhajícím masovým protivládním demonstracím.

Gajdušková byla proti vstupu sociálních demokratů do vlády, jenže situace se vyvinula odlišně. „Moje pozice byla, že máme zůstat v opozici. Členové ČSSD v referendu rozhodli jinak. Stalo se. Jsme součástí menšinové vlády s ANO,“ napsala na Facebooku poslankyně.

„Věřte mi, že ze současné politické situace nemám žádnou radost. Problém je v tom, že i když by ČSSD z vlády odešla, neznamenalo by to konec A.Babiše. Zřejmě by jen ČSSD nahradil T.Okamura. Ten veřejně prohlašuje, že mu jde o jediné - ČSSD dostat z vlády. Ujišťuji vás, že být ve vládě strana, která se netají příslušností k evropským extrémistům s rétorikou jejich některých členů blízkou neonacismu, by byl určitě pro jméno ČR větší problém, než osobní problémy A.Babiše,“ okomentovala úskalí současného rozložení politických sil Gajdušková.

Navíc, podle jejího názoru, má premiér nekritickou podporu prezidenta. „A i kdyby ta vláda padla jako celek, pak už prezident jasně řekl, že A.Babiše jmenuje premiérem znova. Takže opět žádný výsledek. Z pohledu sociální demokracie to není zrovna pohodlná situace. Ve sněmovně nikdo neútočí na ANO, ani její členy. Zato všichni útočí na nás, sociální demokraty. Zkrátka vadíme my a hlavně náš program.

Ten nyní sice s velkým úsilím a neustálým přetahováním se s ANO, ale nicméně posouváme.“

Popsala také úspěchy prosazovaní programu ČSSD. „Daří se nám prosazovat opatření, které považujeme za důležité pro naše občany - od podpory zaměstnanců, důchodů , přes zlepšování podmínek lidí se zdravotním postižením a samoživitelky, podporu rodin, přes ubránění již přijatého financování regionálního školství až po úsilí garantovat svobodu slova držením médií veřejné služby, atd. Pokud by se toto přestalo dařit, nebudeme váhat s tím z vlády odejít,“ zdůraznila sociálně-demokratická politička.

„Závěrem ještě jedno - vždycky jsme jako sociální demokraté úzkostlivě dbali na to, abychom byli právním státem. Jsem přesvědčena o tom, že v právním státě neuteče před odpovědností nikdo, ani premiér. A jen soud v právním státě může rozhodnout o vině. I o tom premiérovi,“ uzavřela Alena Gajdušková.

Související

Alena Gajdůšková /ČSSD/

Sněmovní sociální výbor se neshodl na návrhu zavést pětitýdenní dovolenou

Sněmovní sociální výbor se dnes neshodl na tom, jestli by od ledna příštího roku měli mít v Česku všichni pracovníci nárok na minimálně pět týdnů dovolené. Novelu zákoníku práce s návrhem komunistů na uzákonění pětitýdenního volna poslal dolní komoře k rozhodnutí bez stanoviska. Už dřív doporučoval zamítnutí. V Česku je podle zákona nárok na čtyři týdny dovolené.
Alena Gajdůšková /ČSSD/

ČSSD prosazuje ošetřovné na děti do 13 let po celou karanténu, ANO se o tom nechce bavit

Vládní sociální demokraté navrhnou, aby ošetřovné kvůli karanténě z důvodu šíření koronaviru nového typu mohli čerpat rodiče dětí ve věku do 13 let, a to po dobu, po kterou to bude třeba. Nyní mají nárok na ošetřovné po dobu devíti kalendářních dnů rodiče dětí do deseti let. Poslankyně Alena Gajdůšková novinářům řekla, že ji mrzí neochota koaličního hnutí ANO o změně se bavit v souvislosti s novelou školského zákona o distanční výuce.

Více souvisejících

Alena Gajdůšková ČSSD Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

U Klínce odklízejí vykolejené vozy vlaku, který ujel ze stanice bez strojvůdce

České dráhy odklízejí týden po nehodě dva vozy vykolejeného vlaku, jehož jízda bez strojvedoucího skončila u středočeského Klínce. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi je výluka, pro cestující je zajištěna náhradní autobusová doprava. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy