Spolek Milion chvilek pro demokracii vystavil opozičním politikům stopku. Nechce je na pódiu na Letné

Spolek Milion chvilek pro demokracii chystá masivní demonstraci na Letenské pláni v Praze. Neví se, kdo bude na pódiu řečnit, organizátoři však dopředu říkají, že to nebude žádný z politiků, aby se zachovala nadstranickost akce. Mnozí z nich přesto na Letnou přijdou, uvádí server Aktuálně.cz.

Kritici demonstrací často spolek podezírají, že je nepřiznaně napojen na politickou opozici. Stálo to např. na sociálních sítích a v řetězových emailech šířeném pomlouvačném příspěvku od jistého Přemysla Horsta Habarta, který osočuje hlavní tvář spolku, Mikuláše Mináře, z toho, že je dosazen na místo Českou pirátskou stranou, Piráty, Zelenými a KDU – ČSL a německou antifašistickou organizací Antifa.

V příspěvku je Minář vykreslován jako problémový student, drogově závislý, s dluhy a ze sociálně slabé rodiny. Všechny tyto osočení se však nezakládají na pravdě. „K německé Antifě a českým politikům chybí dodat už jen ilumináty, islámský stát a George Soroše. Jo a vlastně ještě Americkou ambasádu a zednáře,“ vysmál se příspěvku sám Minář, který uvažuje o podání žaloby za lživou pomluvu.

Nicméně, aby organizátoři nemohli být osočeni, že skutečně jsou řízeni opozičními politiky, rozhodli se je na pódium nevpustit. Akce má dle nich být přísně nadstranická. „Nikdo z politiků na pódiu nevystoupí," oznámil producent Robin Schovánek, který akci spoluorganizuje.

Předseda ODS, Petr Fiala, se z téhož důvodu akce nezúčastní. „Nechci mu (premiérovi Andreji Babišovi) nyní zavdávat záminku k tomu, aby širokou občanskou aktivitu, s níž sympatizuji, označoval za akci politické opozice," sdělil Aktuálně.cz s tím, že vystoupil v minulých týdnech na demonstracích v Ostravě a Zlíně. „Je dobře, že občané vyjadřují svůj názor, my budeme dělat ústavní kroky ve sněmovně. Cíl máme stejný. V příštím týdnu se koná hlasování o nedůvěře vládě, tam vidím svou úlohu a úlohu celé opozice," dodal Fiala.

Jeho kolega, šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, též bude chybět. Dle něj však někteří členové strany se demonstrací zúčastní, ačkoliv se nebude jednat o organizovanou participaci.

Demonstrací se nezúčastní ani předseda lidovců Marek Výborný, který má připravený už jiný program. Nicméně, Výborný vyzval členy KDU-ČSL, aby zvážili svou účast na demonstracích, „protože je důležité vyjádřit svůj veřejný postoj k aktuálnímu dění v Česku“. Sám, kdyby mohl, by se demonstrací zúčastnil. „Ne kvůli tomu, abych se honil za politickými body, ale jako občan podporující veřejnost, které není lhostejná situace v České republice. Toho si velmi cením," uvedl Výborný.

Zda půjde na Letnou i předseda Pirátů, není zatím známo. Demonstrace se chce zúčastnit předseda STAN Vít Rakušan i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, podle něhož se chystá na akci větší skupina jeho kolegů.

Spolek Milion chvilek pro demokracii kromě podpory politické opozice je též obviňován, že demonstranty platí a dopravuje je na místa konání protestů. Na svém oficiálním facebookovém profilu se spolek vůči tomu v souvislosti s možnou přeplněností vlaků vymezil. „ Není v možnostech našeho spolku si vlaky objednávat - to stojí statisícové částky - a byli bychom osočeni, že lidem platíme cestu do Prahy. Je-li tak významný počet lidí rozhodnut jet hromadnou dopravou dopravou, je odpovědností dopravce reagovat na zvýšenou poptávku,“ napsal.

Demonstranti představili pět bodů, které žádají, aby premiér Babiš dodržel. Těmi jsou: 1) přijetí pojistek nezávislosti justice a demise ministryně spravedlnosti Marie Benešové, 2) aby Agrofert vrátil všechny neprávem obdržené dotace, 3) konec dotací, daňových úlev, investičních pobídek a státních zakázek pro Agrofert,4) odprodej médií, která Babiš vlastní, 5) demise samotného Babiše.

Vůči demonstrantům se vymezuje premiér Babiš i prezident Miloš Zeman. Tvrdí, že pokud chtějí docílit změny politiky v Česku, měli by se demonstranti, respektive spolek Milion chvilek pro demokracii, sami stát politickou stranou a získat hlasy v demokratických volbách.

Související

Mikuláš Minář (vpravo)

V Praze proběhl protest, který avizoval Minář. Přišly stovky lidí

Stovky lidí dnes v Praze protestovaly proti tomu, jak vláda postupuje a komunikuje v době koronaviru. Nesli transparenty vyjadřující nedůvěru vládě a požadující otevření škol. Setkání avizoval předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář jako procházku, které jsou i v době vládních opatření povoleny.

Více souvisejících

demonstrace proti Babišovi (Praha, Letná 23. 6. 2019) Mikuláš Minář Petr Fiala (ODS) Marek Výborný (KDU-ČSL) Milion chvilek pro demokracii

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 6 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

Drtivý úder střelami ATACMS proti Rusům. Ukrajinci zničili stíhačky a palivová zařízení, dokládají satelitní snímky

Ukrajinský útok na ruskou leteckou základnu Belbek na okupovaném Krymském poloostrově tento týden zničil tři ruská letadla a palivové zařízení v blízkosti hlavní přistávací dráhy.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy