„To je fakt perverzní.“ Soukup se vyjádřil k Okamurově sporu s Českým rozhlasem

Tomio Okamura za svůj spor s redaktorkou Českého rozhlasu, Zdeňkou Trachtovou, sklidil značnou kritiku. Nyní se jej zastal moderátor a generální ředitel televize Barrandov, Jaromír Soukup. Ten redaktorku označil za mimoně, která by práci redaktorky dělat neměla.

„S reakcí na kauzu znásilnění 16-leté dívky cizincem u Litoměřic jsem si schválně dal na čas. Jde o záležitost dost kontroverzní a já chtěl získat určitý odstup. Teď už jej mám. A rád bych poukázal na bezcitnost a hyenismus určité skupiny českých médií. A také na jeden z největších nešvarů současné doby - strachu pojmenovávat věci pravými jmény,“ napsal Soukup na svém oficiálním facebookovém profilu.

Celá kauza vypukla tím, že Okamura se na svém facebookovém účtu vyjádřil k incidentu znásilnění 16leté dívky u obce Lukavec na Litoměřicku. Na základě nepotvrzených informací z Litoměřického deníku napsal, že pachatelem byl africký migrant vyhoštěný z Německa. Ačkoliv policie později potvrdila, že se skutečně jednalo o afrického migranta, odmítla informaci, že byl z Německa vyhoštěn.

Redaktorka Českého rozhlasu, Zdeňka Trachtová, se jej následně zeptala, zda má informaci ověřenou a proč hovořil zrovna o tomto případu, kdy se ČR dějí stovky případů znásilnění. Okamura následně na svém facebookovém profilu ji osočil z toho, že na něj útočila a bagatelizovala znásilnění. Své příznivce vyzval, ať do Českého rozhlasu napíší, co si o tom myslí.

Okamurovi příznivci začali uvedené redaktorce, jejíž fotku Okamura sdílel, posílat agresivní příspěvky, ve kterých ji přejí, aby též byla znásilněna migranty. Řada politiků to odsoudila. „To, co se rozpoutalo na facebooku Tomia Okamury vůči novinářce Českého rozhlasu Zdeňce Trachtové je odporné. Chtěl bych ujistit veřejnost, že Policie České republiky se celou záležitostí zabývá,“ napsal na Twitteru předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

Místopředseda Sněmovny poštval na Facebooku své fanoušky vůči novinářce Zdeňce Trachtové. Ta je tak terčem výhrůžných zpráv, fanoušci SPD jí přejí znásilnění. Zastrašovat novináře je zcela nepřípustné. Pane Okamuro, i vy byste měl mít hranice,“ opřel se Okamury předseda Pirátů, Ivan Bartoš.

Podle Soukupa však má pravdu Okamura, i „když se mohl vyjádřit elegantněji“. Zkritizoval politiky, že se přetvářejí. „Především mě irituje přetvářka všech těch politiků, kteří se do Tomia Okamury pustili. Prostě novináři nejsou svaté krávy, aby se nemohlo upozornit na jejich přešlapy a omyly,“ uvedl Soukup s tím, že redaktorka Českého rozhlasu se chovala neprofesionálně.

„Dělat teď z novinářky oběť, protože o ní nějaký politik řekl, co si o ní myslí, je fakt perverzní. Nehledě na to, že tato dáma fakt byla mimo. Myslela si, že se v Česku dějí stovky znásilnění denně! Takže narovinu: Zdeňka Trachtová z Českého rozhlasu je MIMOŇ, a když se není schopna připravit na rozhovor, ať tuhle práci prostě nedělá!“ pustil se do Trachtové Soukup.

Podle Soukupa se Český rozhlas dopouští cenzury, která se mu však pouze vymstí. „Nevím, zda to chtěl Český rozhlas tutlat, ale bylo správné na tento případ upozornit a pojmenovat věci tak, jak jsou. Český rozhlas a spolu s ním i část politiků udělali jen stejnou chybu, jako když se v Německu v Kolíně nad Rýnem snažila média tajit řadu sexuálních napadení během oslav Nového roku. A co z toho pak bylo? Demonstrace na obranu žen,“ poukázal Soukup.

Podle Soukupa by si Hamáček měl ve svém boji proti kyberšikaně „posvítit na partu lidí, která nyní spamuje twitterový účet tiskového mluvčího prezidenta“, Jiřího Ovčačka. Reagoval tak na rozhodnutí části uživatelů Twitteru pod Ovčáčkovi příspěvky psát s tématem nesouvisející zprávy o receptech, informací o počtu pracovníků Škodovky či doporučení, kde co sehnat či koupit. „„Na Alze teď mají váhu Huawei s dost velkou slevou, to rozhodně stojí za zvážení. Pokud sháníte, neváhejte,“ stojí např. v jednom komentáři.

Samotný Ovčáček si však z tohoto bojkotu dle svých slov velkou hlavu nedělá. „Za pikantní považuji, že jde o reakci na zveřejnění výhrůžek příznivců Milionu chvilek nenávisti vůči mně - vyhrožovali mi po bolševicku kriminalizací. Nejde o první akci tohoto typu. Před časem komentátor Honzejk vyhlásil akci “blokujte Ovčáčka” a výsledkem je, že mám násobně vyšší počet followerů. Nijak mne to tedy netrápí. Ono je to zase přejde. Teď je horko a to mnohé zmáhá,“ napsal redakci serveru EuroZprávy.cz.

Ovčáček byl též jeden z těch, co se zastali předsedy SPD. „‪Místo, aby politici odsoudili znásilnění šestnáctileté dívky migrantem a projevili soucit k oběti, pořádají doslova zběsilý hon na Tomio Okamuru. Co je to za zvrácenou morálku?‬“ napsal mluvčí prezidenta Miloše Zemana.

Související

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".
Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Tomio Okamura Jaromír Soukup (TV Barrandov) Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 9 minutami

Aktualizováno před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy