Klaus to přepískl? Hudebník podal trestní oznámení kvůli slovům o zaplacených demonstrantech na Letné

Zlínský písničkář, textař a aktivista Ziggy Horváth podal trestní oznámení na exprezidenta Václava Klause. Důvodem jsou jeho slova o tom, že demonstranti, kteří se účastní protestů proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ministryni spravedlnosti Marii Benešové, jsou placené a na akce jsou zadarmo sváženi.

Klaus v nedělní Partii televize Prima tvrdil, že se jedná o protesty zneuznaných lidí, kteří jsou frustrovaní, že nevyhráli volby. Dodal, že demonstrace jsou fenomén, ale jinou věcí jsou demonstrace organizované, manipulované, na které se sváží zadarmo z Moravy "zaplacení lidé". 

Na jeho slova ostře zareagoval hudebník Ziggy Horváth, který patří mezi dlouhodobé kritiky vlády. „Zločinné spolčení je ohroženo a dělá chyby. Bývalý prezident Václav Klaus spáchal trestný čin pomluvy. Dopustil se ho naprosto vědomě, zákeřně a se zlým úmyslem pošpinit křivým obviněním stovky tisíc občanů ČR, když v nedělní partii TV Prima prokazatelně lhal,“ uvedl písničkář na sociálních sítích.

Podle něj jde o metodu jako z učebnice někdejší Státní bezpečnosti (StB). „Píše se ale rok 2019 a tak bude muset tento sebestředný obhájce trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše, a dlouholetý komplic proruského prezidenta Miloše Zemana, předložit jasné důkazy u soudu.  Jinými slovy- nemalé výlohy za dopravu na demonstrace do Prahy zaplatí příště hrdým Moravanům prolhaný kremelský poskok Václav Klaus!“ dodává Horváth.

Hudebník také nahrál část trestního oznámení. V něm cituje slova Klause o zaplacených demonstrantech. Přiznává sice, že na nedělní demonstraci zprostředkoval odvoz celkem 104 lidem dvěma autobusy ze Zlína, odmítá ale, že by za cestu lidé neplatili. Všichni mu podle jeho slov poslali 500 kč na transparentní účet u Komerční banky, takže lze vše dohledat a potvrdit.

„Tvrzení Václava Klause považuji proto za urážku a otevřenou snahu poškodit všechny účastníky demonstrací v očích veřejnosti, jednoznačně rovněž odmítám ničím nepodložené obvinění, že demonstranti za účast na demonstracích dostávají zaplaceno,“ řekl policistům Horváth.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus Ziggy Horváth demonstrace proti Babišovi (Praha, Letná 23. 6. 2019) trestní oznámení

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

Putin má paranoidní strach, že Západ omezí moc Ruska. Moskva proto enormně zbrojí

Ruský vůdce Vladimir Putin je „paranoidní" z údajného záměru Západu omezit moc Ruska ve světě, což ho vede k tomu, že vynakládá historicky rekordní částky na militarizaci země. 

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy