Hnutí SPD má velké ambice, příští rok chce zastupitele ve všech 13 krajích

Hnutí SPD by chtělo v krajských volbách příští rok uspět tak, aby bylo ve vedení alespoň tří regionů. Vyplynulo to z vyjádření předsedy Tomia Okamury po dnešní celostátní konferenci hnutí v Praze. SPD je nyní v koalici s KSČM a ČSSD v Ústeckém kraji. Hnutí tam kandidovalo společně se Stranou práv občanů.

"Ambice je posunout se dále, abychom byli ve vedení aspoň jednoho, dvou dalších krajů," řekl novinářům Okamura. Obecným cílem je podle něho uspět ve všech 13 krajích, v nichž se budou volby konat.

V minulých krajských volbách se SPD ucházelo o hlasy voličů s výjimkou Zlínského a Pardubického kraje v koalici se Stranou práv občanů. Krajské zastupitele tato kandidátka získala v devíti krajích. Celkem šlo o 32 mandátů, z toho 18 bylo nominováno SPD.

Nejúspěšnější byla v Olomouckém kraji, kde pro ni hlasovalo 7,33 procenta voličů. SPD samostatně uspěla i ve Zlínském kraji, v němž získala dva mandáty.

"Máme na co navazovat, myslím, že jsme ukázali politickým partnerům, že SPD dokáže spolupracovat na vedení i velkého kraje, bilanci bychom chtěli vylepšit," dodal Okamura.

Související

Marine Le Pen Analýza

Evropští národovci: Jak pravicové strany využívají krize k uchopení moci?

Evropské krajně pravicové a takzvaně národovecké strany získávají na síle. Zatímco Německem a Francií zmítají politické krize, na vrchol se drápou pravicové subjekty. Nejdál se dostala italská premiérka Giorgia Meloniová, která má podstatný vliv na vedení celé Evropské unie a zřejmě hodlá využít oslabených francouzských a německých lídrů.č

Více souvisejících

Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura Krajské volby

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Trump: Pokud prohraju volby, bude to vina i Židů

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump dnes prohlásil, že za jeho případnou prohru s demokratickou kandidátkou Kamalou Harrisovou ve volbách budou částečně zodpovědní američtí voliči židovského původu. Informoval o tom server CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy