Foldyna šiří fake news? Pozor na vojína Jasánka, kontroval poslanec

Jaroslav Foldyna (ČSSD) okomentoval hodnocení, v němž ho odborník na dezinformace Jakub Kalenský označil za šiřitele ruské propagandy. Foldyna ve svém komentáři, který zveřejnil na sociálních sítích osobně na Kalenského zaútočil, i když, jak přiznal, neví o koho se jedná.

Jakub Kalenský pracující pro Atlantic Council byl pozván kongresem USA, aby před kongresmany promluvil o šíření dezinformací v Evropě. Následně poskytl českých médiím několik vyjádření o čem v americkém Kongresu hovořil.

V rozhovoru pro Respekt se kalenský zmínil o tom, že Jaroslav Foldyna, jakožto poslanec tradiční politické strany, je v kontaktu s nacionalistickou skupinou motorkářů Noční vlci. Gang je financován Kremlem stomilionovými částkami. Kromě propagandy současného moskevského režimu Vladimira Putina Noční vlci oslavují komunistického diktátora zodpovědného za masové vraždy v SSSR Stalina. Čímž se stává hlasnou troubou ruských dezinformací.

„Pana Kalenského neznám, ale obávám se, že jedinou jeho „kvalifikací“ je ochota s mladickým zápalem v očích recitovat přihlouplé fráze, aby se zalíbil svým nadřízeným. V minulosti se podobným „expertům" říkalo lidový komisař, nebo agent Sicherheitsdienst, v našich podmínkách pak tyto „uvědomělé kádry“ nejčastěji zmutovaly do groteskních figurek typu detektiva Bretschneidera, nebo vojína Jasánka,“ přirovnal experta k románovým postavám Foldyna.

Na závěr se však Foldyna také vymezil proti šíření dezinformací a přihlásil se ke své nacionalistické orientaci, která je však podle jeho slov neškodná. „Jediným skutečným prostředkem proti tzv. fake news totiž nejsou „experti“ a cenzura, ale logické uvažování a vzdělání. Pokud ovšem mluvím o vzdělání, tak mám ovšem na mysli vzdělání skutečné a nikoli ideologickou zaslepenost, která se dnes, bohužel, čím dál častěji za vzdělání vydává. Na závěr bych rád zdůraznil, že se považuji za vlastence, a proto bych nikdy vědomě nekonal nic proti své zemi,“ uzavřel poslanec za sociální demokracii Jaroslav Foldyna.

Související

Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.
Jaroslav Foldyna

"Česko proti bídě." Na Rajchlově akci vystoupil i Foldyna z SPD, lidé došli k úřadu vlády

Tisíce lidí dnes v centru Prahy demonstrovaly proti vládě premiéra Petra Fialy (ODS). Demonstranti se nejprve shromáždili na Václavském náměstí, poté prošli městem ke Strakově akademii, kde sídlí vláda. Ohlašovaný živý řetěz kolem budovy nakonec nevytvořili, někteří z protestujících se ale chystají u úřadu vlády nocovat. Protest neprovázely významnější konflikty.

Více souvisejících

Jaroslav Foldyna Jakub Kalenský Boj proti dezinformacím a fake news Noční vlci Vladimír Putin

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy