Odboráři přerušili jednání tripartity, současné vládě nedůvěřují

Praha - Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) přerušila čtvrteční jednání tripartity. Vláda podle odborářů nepřihlédla k jejich připomínkám, navíc kvůli vládní krizi ztratila morální právo zásadní reformy prosazovat, řekl dopoledne předseda svazů Jaroslav Zavadil.

"My jsme dali k připravovaným reformám řadu připomínek, ke kterým s výjimkou jedné fatální však přihlédnuto nebylo. Vzhledem ke koaliční krizi, které jsme byli svědky, si navíc myslíme, že vláda nemá morální právo na prosazování zásadních reforem, které se dotknou většiny obyvatelstva. Přerušili jsme proto jednání tripartity," řekl před Úřadem vlády Zavadil.

"Jednání mělo na pořadu některé, troufám si říci, zásadní body jako důchodovou a sociální reformu nebo exportní strategii," uvedl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) a dodal: "Že se strana odborů před věcným projednáním naplánovaných bodů zvedla a odešla od jednání a tím pádem se podle statutu tripartity nemohlo pokračovat, považuji za velmi závažné jednání, které narušuje sociální dialog."

Argumenty odborů k takovému kroku neměly podle Drábka žádný věcný podklad. "Považuji to za závažný krok, který musím dát do souvislosti i s posledními mediálními kampaněmi, které řadou zkreslených argumentů obviňují z kroků, které vláda nepřipravuje," dodal ministr práce a sociálních věcí.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) odboráři demonstrativní odchod z jednání tripartity předem plánovali. "Musí být přeci jasné, že takové rozhodnutí učinili už včera," uvedl Kalousek s odkazem na fakt, že odbory svolaly ve středu tiskovou konferenci před Úřad vlády na 10. hodinu s vědomím, že samotné jednání začíná jen o hodinu dřív.

Odborářům vadí, že vládní reformy se neprovádějí na základě široké shody napříč různými sociálními skupinami. Vláda svým jednáním otřásla důvěrou nejen odborů a zaměstnanců, ale také většiny obyvatel Česka, a proto bude ČMKOS trvat na svolání mimořádného předsednictva, na kterém by se měly všechny připravované reformy detailněji řešit, dodal Zavadil.

"Kdy bude mimořádné předsednictvo svolané, to záleží na premiérovi," uvedl předseda ČMKOS.

"Pomyslný pohár naší trpělivosti přetekl. Vláda vůbec nerespektuje naše dohody se zaměstnavateli, považujeme za skandální, co se v této zemi děje," doplnil Zavadila předseda OS KOVO Josef Středula.

ČMKOS kritizuje vládu, že chce umožnit v rámci důchodové reformy vyvádění peněz ze sociálního pojištění do soukromých penzijních fondů. "Vláda rozhodnutí udělala s plným vědomím a s přihlédnutím ke všem variantám, včetně varianty navržené odbory," řekl na dotaz Mediafaxu ministr Drábek a naznačil, že kabinet Petra Nečase (ODS) v tomto požadavku odborářům neuhne.

Ministr financí kolegu doplnil: "K jednou významnému kompromisu v dohodě s odbory došlo. Koalice prosazovala v návaznosti na závěry Bezděkovy komise povinné odvody do soukromých fondů pro všechny do 40 let." Stávající návrh, který by v paragrafovém znění měli do června dostat poslanci, počítá přitom s odvodem dobrovolným. Lidé budou moci přesměrovat z průběžného, státem garantovaného systému, tři procentní body ze svého sociálního pojištění na účty soukromých penzijních fondů pod podmínkou, že k částce přidají navíc ještě dva procentní body ze svého.

"Na jedné straně chápeme kolegy z odborů, že na svůj krok mají právo," řekl na adresu odchodu odborářů z tripartity Jaroslav Hanák, předseda Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů (KZPS).

"Naše stanovisko je jednoznačné, v jednáních se musí pokračovat dál bez ohledu na to, že má vláda sama se sebou obrovské problémy. Zájmem této země a zájmem podnikatelů je, abychom jednali," uvedl Hanák.

"Tripartita funguje ve všech významných zemích, bylo by hrubou chybou, kdyby tomu v Česku tak nebylo," zmínil předseda KZPS. O možném smíru mezi odbory a vládou rozhodne podle Hanáka předsednictvo tripartity. "Hlavně nepleťme politiku do tripartity, ta tam nepatří," zdůraznil zástupce zaměstnavatelů.

Z vnášení politických postojů na plénum tripartity obvinil odboráře ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS).

Odboráři ve čtvrtek také nevyloučili možnost pořádání odborových akcí, kterými by dali najevo nesouhlas s připravovanými reformami v sociální oblasti. "Připravujeme akci na 21. května na jednom z památných pamětních míst. Kde přesně to bude, zatím neprozradíme," dodal Zavadil.

Související

Marian Jurečka

Platy nestoupnou všem státním zaměstnancům stejně, naznačil Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) má jasnou představu o navyšování platů státních zaměstnanců. Nechce jim přidat plošně, více chce odměnit ty, kteří aktuálně pobírají méně peněz. Řekl to v nedělním vydání pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News.

Více souvisejících

Odbory Jaroslav Zavadil

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy