Dusno kvůli ministerstvu kultury. Není jasné, kdo ho po odchodu Staňka povede

Premiér Andrej Babiš nepožádá prezidenta Miloše Zemana o pověření jiného člena vlády řízením ministerstva kultury po odchodu ministra Antonína Staňka (ČSSD), protože si to nepřeje předseda ČSSD Jan Hamáček a premiér by tím porušil koaliční smlouvu. Předpokládá, že ve středu Staněk pověří jednoho z náměstků řízením resortu. Novinářům řekl, že si uvědomuje, že postup neodpovídá kompetenčnímu zákonu. Nechce ale porušit koaliční dohodu. Podle Hamáčka může za zmatky prezidentovo otálení.

"Pan ministr Staněk bude zítra odvolán a po nějakou dobu bude zastupovat ministra při řízení resortu dovnitř, nikoli s pravomocí člena vlády, někdo z jeho náměstků," řekl novinářům Hamáček. Uvedl, že rozumí tomu, že podle kompetenčního zákona musí v čele ministerstva stát jeden z ministrů, třeba jiného resortu, či premiér.

"To je otázka na Pražský hrad, protože ministra jmenuje prezident republiky, nikoli předseda sociální demokracie. My jsme udělali maximum. Pan premiér udělal maximum, ten návrh na Pražský hrad poslal, pokud v čele ministerstva nestojí ministr, tak to je věc pana prezidenta," uvedl. ČTK později napsal, že žádnou schůzku s premiérem už na toto téma neplánuje.

Aféra kolem výměny na ministerstvu podle Staňka přinesla absurdní tlak na prezidenta Miloše Zemana. Staněk chce ještě ve středu podepsat návrh rozpočtu. Svoje působení v čele resortu hodnotí pozitivně. Novinářům před svou poslední účastí na jednání vlády řekl, že jeho angažmá skončí ve středu o půlnoci, do té doby musí být jasno i o dočasném vedení úřadu. Který z náměstků se toho ujme, dnes neuvedl, řekl pouze, že ví, který z nich to nebude.

"Pan ministr Staněk bude zítra odvolán a po nějakou dobu bude zastupovat ministra při řízení resortu dovnitř, nikoli s pravomocí člena vlády, někdo z jeho náměstků," řekl novinářům Hamáček. Uvedl, že rozumí tomu, že podle kompetenčního zákona musí v čele ministerstva stát jeden z ministrů, třeba jiného resortu, či premiér. "To je otázka na Pražský hrad, protože ministra jmenuje prezident republiky, nikoli předseda sociální demokracie. My jsme udělali maximum. Pan premiér udělal maximum, ten návrh na Pražský hrad poslal, pokud v čele ministerstva nestojí ministr, tak to je věc pana prezidenta," uvedl.

Aféra kolem výměny na ministerstvu podle Staňka přinesla absurdní tlak na prezidenta Zemana. Staněk chce ještě ve středu podepsat návrh rozpočtu. Svoje působení v čele resortu hodnotí pozitivně. Novinářům před svou poslední účastí na jednání vlády dnes řekl, že jeho angažmá skončí ve středu o půlnoci, do té doby musí být jasno i o dočasném vedení úřadu. Který z náměstků se toho ujme, dnes neuvedl, řekl pouze, že ví, který z nich to nebude.

"V tuto chvíli analyzujeme jak služební zákon, tak další věci, protože ta situace není vůbec jednoduchá. Zákon řeší zastupování ministra v případě, že ministr existuje, je ale třeba na služební cestě nebo na dovolené. Nicméně neřeší situaci, kdy ministr vůbec není. Já bych nerad uvedl kohokoli do složité situace, kdy by měl cokoli podepisovat a neměl to právně úplně jasné," řekl Staněk.

Na středu chystá Staněk bilanční tiskovou konferenci, na níž chce zhodnotit své působení v čele ministerstva.

Spor o odvolání Staňka se táhl od poloviny května, kdy Staněk podal demisi. Zeman ji ale nepřijal. Premiér následně na žádost ČSSD navrhl odvolání ministra a současně jmenování místopředsedy ČSSD Michala Šmardy. Zatímco demisi prezident přijmout nemusí, návrhu předsedy vlády na odvolání vyhovět musel. Staňka Zeman odvolal k 31. červenci. "Bezesporu si myslím, že je to vyřešení velmi komplikované a složité situace, která nebyla dobrá pro nikoho. Myslím, že zbytečně vystavovala pana prezidenta absurdnímu tlaku," řekl Staněk.

Vedení sociální demokracie trvá na tom, že by se Staňkovým nástupcem měl stát Šmarda. Zeman chce o jejich nominaci rozhodnout v polovině srpna. ČSSD hrozí tím, že pokud se Šmarda nestane ministrem, její ministři odejdou z vlády.

Ministerstvo v pondělí uvedlo, že Staněk pravděpodobně pověří řízením úřadu některého ze dvou náměstků člena vlády, kterými jsou Alois Mačák a Jiří Vzientek. Premiér, který ve středu plánuje jednání na ministerstvu kultury, dříve řekl, že by se dočasně vedení resortu mohla ujmout náměstkyně Kateřina Kalistová (ČSSD), která už ministra několikrát na jednáních kabinetu zastoupila.

Související

Antonín Staněk (ČSSD)

Exministr kultury Staněk je v zastupitelstvu Olomouce, dnes složil slib

Bývalý primátor Olomouce a ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) dnes složil slib člena olomouckého zastupitelstva, ve kterém nahradil stranickou kolegyni Jitku Weiermüllerovou. Bývalá olomoucká zastupitelka v červenci rezignovala a poslanec Staněk byl jejím náhradníkem. ČSSD je v Olomouci v opozici. Radniční koalici tvoří ANO, ODS, KDU-ČSL a hnutí spOLečně.
soudy

Fajt neuspěl s odvoláním. Výpověď z čela Národní galerie je platná, potvrdil soud

Výpověď Jiřího Fajta z čela Národní galerie Praha (NGP) byla platná, potvrdil odvolací pražský městský soud. Rozhodnutí je pravomocné. Na verdikt dnes upozornil server Seznam Zprávy. Bývalý ředitel v žalobě tvrdil, že výpověď nedostal od oprávněné osoby - tedy od ministrem jmenovaného generálního ředitele. Za galerii dokument podepsal tehdejší pověřený šéf instituce Ivan Morávek.

Více souvisejících

Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce) Ministerstvo kultury Vláda ČR Jan Hamáček Miloš Zeman Michal Šmarda Andrej Babiš Služební zákon

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 2 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 3 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy