Dusno kvůli ministerstvu kultury. Není jasné, kdo ho po odchodu Staňka povede

Premiér Andrej Babiš nepožádá prezidenta Miloše Zemana o pověření jiného člena vlády řízením ministerstva kultury po odchodu ministra Antonína Staňka (ČSSD), protože si to nepřeje předseda ČSSD Jan Hamáček a premiér by tím porušil koaliční smlouvu. Předpokládá, že ve středu Staněk pověří jednoho z náměstků řízením resortu. Novinářům řekl, že si uvědomuje, že postup neodpovídá kompetenčnímu zákonu. Nechce ale porušit koaliční dohodu. Podle Hamáčka může za zmatky prezidentovo otálení.

"Pan ministr Staněk bude zítra odvolán a po nějakou dobu bude zastupovat ministra při řízení resortu dovnitř, nikoli s pravomocí člena vlády, někdo z jeho náměstků," řekl novinářům Hamáček. Uvedl, že rozumí tomu, že podle kompetenčního zákona musí v čele ministerstva stát jeden z ministrů, třeba jiného resortu, či premiér.

"To je otázka na Pražský hrad, protože ministra jmenuje prezident republiky, nikoli předseda sociální demokracie. My jsme udělali maximum. Pan premiér udělal maximum, ten návrh na Pražský hrad poslal, pokud v čele ministerstva nestojí ministr, tak to je věc pana prezidenta," uvedl. ČTK později napsal, že žádnou schůzku s premiérem už na toto téma neplánuje.

Aféra kolem výměny na ministerstvu podle Staňka přinesla absurdní tlak na prezidenta Miloše Zemana. Staněk chce ještě ve středu podepsat návrh rozpočtu. Svoje působení v čele resortu hodnotí pozitivně. Novinářům před svou poslední účastí na jednání vlády řekl, že jeho angažmá skončí ve středu o půlnoci, do té doby musí být jasno i o dočasném vedení úřadu. Který z náměstků se toho ujme, dnes neuvedl, řekl pouze, že ví, který z nich to nebude.

"Pan ministr Staněk bude zítra odvolán a po nějakou dobu bude zastupovat ministra při řízení resortu dovnitř, nikoli s pravomocí člena vlády, někdo z jeho náměstků," řekl novinářům Hamáček. Uvedl, že rozumí tomu, že podle kompetenčního zákona musí v čele ministerstva stát jeden z ministrů, třeba jiného resortu, či premiér. "To je otázka na Pražský hrad, protože ministra jmenuje prezident republiky, nikoli předseda sociální demokracie. My jsme udělali maximum. Pan premiér udělal maximum, ten návrh na Pražský hrad poslal, pokud v čele ministerstva nestojí ministr, tak to je věc pana prezidenta," uvedl.

Aféra kolem výměny na ministerstvu podle Staňka přinesla absurdní tlak na prezidenta Zemana. Staněk chce ještě ve středu podepsat návrh rozpočtu. Svoje působení v čele resortu hodnotí pozitivně. Novinářům před svou poslední účastí na jednání vlády dnes řekl, že jeho angažmá skončí ve středu o půlnoci, do té doby musí být jasno i o dočasném vedení úřadu. Který z náměstků se toho ujme, dnes neuvedl, řekl pouze, že ví, který z nich to nebude.

"V tuto chvíli analyzujeme jak služební zákon, tak další věci, protože ta situace není vůbec jednoduchá. Zákon řeší zastupování ministra v případě, že ministr existuje, je ale třeba na služební cestě nebo na dovolené. Nicméně neřeší situaci, kdy ministr vůbec není. Já bych nerad uvedl kohokoli do složité situace, kdy by měl cokoli podepisovat a neměl to právně úplně jasné," řekl Staněk.

Na středu chystá Staněk bilanční tiskovou konferenci, na níž chce zhodnotit své působení v čele ministerstva.

Spor o odvolání Staňka se táhl od poloviny května, kdy Staněk podal demisi. Zeman ji ale nepřijal. Premiér následně na žádost ČSSD navrhl odvolání ministra a současně jmenování místopředsedy ČSSD Michala Šmardy. Zatímco demisi prezident přijmout nemusí, návrhu předsedy vlády na odvolání vyhovět musel. Staňka Zeman odvolal k 31. červenci. "Bezesporu si myslím, že je to vyřešení velmi komplikované a složité situace, která nebyla dobrá pro nikoho. Myslím, že zbytečně vystavovala pana prezidenta absurdnímu tlaku," řekl Staněk.

Vedení sociální demokracie trvá na tom, že by se Staňkovým nástupcem měl stát Šmarda. Zeman chce o jejich nominaci rozhodnout v polovině srpna. ČSSD hrozí tím, že pokud se Šmarda nestane ministrem, její ministři odejdou z vlády.

Ministerstvo v pondělí uvedlo, že Staněk pravděpodobně pověří řízením úřadu některého ze dvou náměstků člena vlády, kterými jsou Alois Mačák a Jiří Vzientek. Premiér, který ve středu plánuje jednání na ministerstvu kultury, dříve řekl, že by se dočasně vedení resortu mohla ujmout náměstkyně Kateřina Kalistová (ČSSD), která už ministra několikrát na jednáních kabinetu zastoupila.

Související

Antonín Staněk (ČSSD)

Exministr kultury Staněk je v zastupitelstvu Olomouce, dnes složil slib

Bývalý primátor Olomouce a ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) dnes složil slib člena olomouckého zastupitelstva, ve kterém nahradil stranickou kolegyni Jitku Weiermüllerovou. Bývalá olomoucká zastupitelka v červenci rezignovala a poslanec Staněk byl jejím náhradníkem. ČSSD je v Olomouci v opozici. Radniční koalici tvoří ANO, ODS, KDU-ČSL a hnutí spOLečně.
soudy

Fajt neuspěl s odvoláním. Výpověď z čela Národní galerie je platná, potvrdil soud

Výpověď Jiřího Fajta z čela Národní galerie Praha (NGP) byla platná, potvrdil odvolací pražský městský soud. Rozhodnutí je pravomocné. Na verdikt dnes upozornil server Seznam Zprávy. Bývalý ředitel v žalobě tvrdil, že výpověď nedostal od oprávněné osoby - tedy od ministrem jmenovaného generálního ředitele. Za galerii dokument podepsal tehdejší pověřený šéf instituce Ivan Morávek.

Více souvisejících

Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce) Ministerstvo kultury Vláda ČR Jan Hamáček Miloš Zeman Michal Šmarda Andrej Babiš Služební zákon

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy