Ministerstvo kultury bude dočasně řídit Schreier. Hamáček šije do Zemana

Končící ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) pověřil vedením ministerstva od 1. srpna ekonomického náměstka Reného Schreiera. Bude s ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO) vyjednávat o rozpočtu, úřad požaduje miliardu korun navíc. Po jednání se Staňkem to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Staněk se chce problematice kultury dál věnovat jako poslanec. Ve Sněmovně bude v řadách sociální demokracie vyjednávat o předlohách, u jejichž začátku stál.

Schillerovou chce Babiš o nárocích ministerstva informovat, peníze podle něj scházejí na dofinancování evropských projektů, provoz příspěvkových organizací a na zvýšení platů. Předseda vlády zopakoval, že během vládních prázdnin nebude problematické nechat úřad bez ministra. Za nejdůležitější úkol v této době považuje jednání o rozpočtu, které zastane Schreier. Odborný náměstek Schreier (1978) přišel na ministerstvo s bývalým šéfem úřadu Danielem Hermanem (KDU-ČSL), s nímž dříve spolupracoval v Ústavu pro studium totalitních režimů.

Staněk odchází z ministerstva po ročním působení, je přesvědčen, že zanechává resort stabilizovaný. O Schreierovi řekl, že je obeznámen s chodem úřadu. "Zná priority, zná, kde nás tlačí bota," konstatoval. Dodal, že zastupující náměstek nebude loutkovým ministrem. Pověřen bude zastupováním ministra při jednání vlády, v Poslanecké sněmovně, ale nebude mít žádné kompetence člena vlády, protože je mít nemůže, řekl Staněk.

Během svého přibližně ročního angažmá na ministerstvu kultury Staněk nejprve sklízel kritiku za to, že on, respektive jeho práce není příliš viditelná. Poté, co před Velikonocemi odvolal dva ředitele příspěvkových organizací, mu odborníci i spolustraníci vytýkali zejména formu tohoto kroku. Sociální demokracie zprvu za Staňkem stála, část kulturní obce spjatá zejména s galerijní a muzejní scénou ale začala volat po jeho odvolání. Přidali se k ní i další kritici, třeba z řad nezávislých divadelníků, kterým vadil údajně nevyhovující systém podpory kultury v neziskovém sektoru.

S rozdělováním dotací a fungováním grantového systému se potýká téměř každý ministr kultury. Dotační systém nikdy neuspokojí všechny zájemce. Za spolupráci dnes Staňkovi poděkoval ředitel Národního divadla Jan Burian. "Panu ministru Staňkovi děkujeme za spolupráci, která se opírala o předvídatelný systém řízení Národního divadla. Je škoda, že se dosud žádný ministr kultury nepropracoval k důležitým systémovým legislativním a rozpočtovým změnám," sdělil Burian ČTK. "Ministr kultury je důležitá funkce pro podporu rozvoje duchovního stavu společnosti. Doufám, že si to uvědomují všichni, kdo rozhodují o vedení ministerstva kultury," doplnil.

"Je to rozhodnutí pana ministra, věřím, že ho má opřené o služební zákon a další zákonné předpisy," řekl šéf ČSSD Jan Hamáček. Poznamenal, že Schreier bude po nějakou dobu vykonávat na ministerstvu administrativní úkony, kompetence ministra ale mít nebude. "Je evidentní, že není možné dlouhodobě držet ministerstvo kultury bez ministra. Věřím, že se ta věc rychle vyřeší," dodal.

Zároveň řekl, že Schreier není zástupcem sociální demokracie. "Nominace našeho ministra leží na Pražském hradě," podotkl. Je přesvědčen, že on i premiér udělali vše pro to, aby byla dodržena ústava. "Jsme v unikátní situaci, nepamatuji si, že by někdy v historii ležel na Pražském hradě návrh na jmenování ministra a pan prezident ho odmítal jmenovat," zdůraznil. "Toto je snad poprvé, kdy je podle ústavy navržen člen vlády a prezident ho odmítá jmenovat," dodal.

Pokud prezident Miloš Zeman odmítne ministrem kultury jmenovat kandidáta sociální demokracie Michala Šmardu, řešení problému bude podle Hamáčka na premiérovi Andreji Babišovi.

Související

Ministerstvo kultury

Ministerstva chtějí odklad projednání istanbulské úmluvy

Čtyři ministerstva žádají o další roční odklad projednání Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, známé jako Istanbulská úmluva. Ministerstva zemědělství, životního prostředí a práce vedená ministry za KDU-ČSL chtějí posun kvůli možnosti najít dostatečnou politickou shodu. 

Více souvisejících

Ministerstvo kultury Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce) René Schreier Jan Hamáček Vláda ČR ČSSD Andrej Babiš Alena Schillerová Jan Burian

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 11 minutami

před 29 minutami

Aktualizováno před 29 minutami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

před 37 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

Hrůzný nález ostatků v Plzni. V řece plavala lidská hlava

Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá nálezem lidských ostatků. Podle dostupných informací vylovili potápěči z řeky Radbuzy v centru města lidskou hlavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy