Piráti požadují odškodnění za H-system

Vláda by podle pirátských poslanců měla zajistit odškodnění poškozených klientů H-Systemu ze zabaveného majetku, který by měl být kvůli tomu řádně zpeněžen. Týkat se to má areálu v Rabyni u Slapské přehrady, který dříve patřil zakladateli vytunelované společnosti H-System Petru Smetkovi. Premiéra Andreje Babiše (ANO) k tomu v interpelaci vyzval předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek a informoval dnes o tom ČTK. "Pouze tímto postupem může stát odčinit svá pochybení a navrátit poškozeným víru ve spravedlnost a právní stát," uvedl Michálek. Areál počátkem roku připadl státu a podle zákona do jednoho roku musí být zpeněžen, jinak bude považován navždy za neprodejný a nebude využit k odškodnění, podotkl Michálek. Podle sdělení Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových vyčkává na rozhodnutí o dovolání podnikatele Luďka Fabingera proti zabrání majetku. Fabinger podle rozhodnutí soudu areál získal za 29 milionů korun v dražbě, přestože nemovitost byla obstavená policií a měla připadnout poškozeným klientům vytunelovaného H-Systemu. Kvůli podezřelé dražbě čelil Fabinger trestnímu stíhání, které bylo kvůli promlčení zastaveno. Smetka založil H-System v roce 1993, firma poté uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 domů. Kvůli krachu společnosti přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun. Smetka si odpykal 12 let ve vězení, v říjnu 2016 se dostal na svobodu. Ministerstvo spravedlnosti loni přislíbilo uzavření dohod s šedesátkou klientů H-Systemu a odškodnění za průtahy v trestním řízení s manažery firmy. Celkem mělo vyplatit 6,3 milionu korun. O pomoc požádali už na jaře Babiše a Zemana také členové bytového družstva Svatopluk, kteří si domy po zkrachovalém H-Systemu dostavěli sami, ovšem bez souhlasu konkurzního soudu, a podle rozhodnutí Nejvyššího soudu se mají vystěhovat. Ústavní soud ale vykonatelnost verdiktu odložil, než kauzu z podnětu družstva sám přezkoumá.

"Pouze tímto postupem může stát odčinit svá pochybení a navrátit poškozeným víru ve spravedlnost a právní stát," uvedl Michálek.

Areál počátkem roku připadl státu a podle zákona do jednoho roku musí být zpeněžen, jinak bude považován navždy za neprodejný a nebude využit k odškodnění, podotkl Michálek. Podle sdělení Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových vyčkává na rozhodnutí o dovolání podnikatele Luďka Fabingera proti zabrání majetku.

Fabinger podle rozhodnutí soudu areál získal za 29 milionů korun v dražbě, přestože nemovitost byla obstavená policií a měla připadnout poškozeným klientům vytunelovaného H-Systemu. Kvůli podezřelé dražbě čelil Fabinger trestnímu stíhání, které bylo kvůli promlčení zastaveno.

Smetka založil H-System v roce 1993, firma poté uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 domů. Kvůli krachu společnosti přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun. Smetka si odpykal 12 let ve vězení, v říjnu 2016 se dostal na svobodu.

Ministerstvo spravedlnosti loni přislíbilo uzavření dohod s šedesátkou klientů H-Systemu a odškodnění za průtahy v trestním řízení s manažery firmy. Celkem mělo vyplatit 6,3 milionu korun.

O pomoc požádali už na jaře Babiše a Zemana také členové bytového družstva Svatopluk, kteří si domy po zkrachovalém H-Systemu dostavěli sami, ovšem bez souhlasu konkurzního soudu, a podle rozhodnutí Nejvyššího soudu se mají vystěhovat. Ústavní soud ale vykonatelnost verdiktu odložil, než kauzu z podnětu družstva sám přezkoumá.

Sdílejte článek

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana H-System Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy