Foldyna, Jakl a spol. na protipólu Prague Pride. Kde se scházejí vlastenci?

V den, kdy v Praze vrcholí Prague Pride, se scházejí i lidé s odlišnými názory. Účast na setkání vlastenců přislíbili kupříkladu poslanec Jaroslav Foldyna nebo spolupracovník exprezidenta Václava Klause Ladislav Jakl.

Ulicemi Prahy dnes pochoduje průvod Prague Pride přibližující život homosexuálů, bisexuálů a transsexuálů. Ve stejnou chvíli se na jiném místě scházejí vyznavači odlišných hodnot. V týdnu o tom informovaly Lidové noviny.

Na Vlastenecké setkání, které pořádá na zámku ve středočeských Příčovech Sdružení přátel bílého heterosexuálního muže, mají dle deníku dorazit například poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD), Ladislav Jakl nebo protiislámský aktivista Martin Konvička.

„Zveme všechny, komu je náš národ milý a nechtějí pracně vybudovanou republiku rozpustit v uměle vytvořeném kotli Evropské unie,“ vyzývají pořadatelé. Diskutovat se má o patriotismu a tradičních hodnotách.

Foldyna Lidovým novinám sdělil, že téma vlastenectví pro něj osobně představuje úctu k historii a musí se o něm diskutovat. „Když o něm mluvíme, je důležité, abychom se nedostali za hranici nacionalismu. Mezi oběma těmito pojmy je rozdíl. A to je jedno z témat, o nichž chci mluvit,“ uvedl. Rád by se zmínil také o pojmech jako rodina a národ. Jde podle něj o tradiční hodnoty, které je důležité zdůrazňovat.

Další účastníci akce deníku řekli, že nepůjde o politickou demonstraci, ale naopak o inteligentní a kultivované setkání na úrovni. Tolik výrazných vlasteneckých osobností se prý na jedno místo ještě nikdy nepodařilo dostat. Program akce měla podle plánu odstartovat dopolední mše svatá. Následovat mají panelové diskuse i neformální setkání, na závěr přijde koncert.

Související

Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.
Jaroslav Foldyna

"Česko proti bídě." Na Rajchlově akci vystoupil i Foldyna z SPD, lidé došli k úřadu vlády

Tisíce lidí dnes v centru Prahy demonstrovaly proti vládě premiéra Petra Fialy (ODS). Demonstranti se nejprve shromáždili na Václavském náměstí, poté prošli městem ke Strakově akademii, kde sídlí vláda. Ohlašovaný živý řetěz kolem budovy nakonec nevytvořili, někteří z protestujících se ale chystají u úřadu vlády nocovat. Protest neprovázely významnější konflikty.

Více souvisejících

Jaroslav Foldyna Ladislav Jakl Vlastenectví Prague Pride

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 34 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

včera

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy