Poslední naděje pro klienty H-Systemu? Benešová navrhla mimořádné opatření

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) nenašla právní prostředky, kterými by bylo možné vyřešit odškodnění klientů zkrachovalého H-Systemu. Premiérovi Andreji Babišovi (ANO) proto doporučila možnost mimořádného opatření vlády. Zároveň ale varovala před tím, že pokud se k tomuto kroku přistoupí, "budou to chtít všichni".

"U mě jako u ministryně spravedlnosti je kauza ukončena. Nenašla jsem právní prostředky, jak odškodnění odbavit. Doporučila jsem panu premiérovi, že poslední možností je učinit nějaké mimořádné opatření vlády v součinnosti s ministerstvem financí," řekla Benešová.

Doplnila, že Babišovi nechala k případu podklady a že premiér bude o věci zřejmě dál jednat s ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO). V pátek by se měl Babiš podle Benešové setkat také s právničkou Hanou Kordovou Marvanovou, která zastupuje část bývalých klientů H-Systemu ze sdružení Maják. Právě Marvanová by nyní měla vyčíslit náklady svých klientů, dodala Benešová.

Plánovanou páteční schůzku s Marvanovou potvrdil také Babiš. "Je to samozřejmě záležitost zákonů, záležitost nějakého precedentu, složitá právnická záležitost. Určitě ti lidi byli podvedeni a nějakým způsobem by si zasloužili, aby byli kompenzováni. Na druhé straně - slavíme 30 let od revoluce a těch lidí, kteří tady v minulosti byli podvedeni, jsou tisíce, nebo statisíce možná," řekl dnes novinářům premiér. "Budu jednat s paní Marvanovou a potom uvidíme, v rámci vlády, jak se k tomu postavíme. To není moje rozhodnutí, ale kolektivní rozhodnutí," dodal.

Zástupci poškozených klientů usilovali podle dřívější informace České televize o to, aby podvedeným lidem připadl areál v Rabyni, který stát zabavil odsouzenému zakladateli H-Systemu Petru Smetkovi. Podle Benešové to ale zákon neumožňuje.

Smetka založil H-System v roce 1993, firma poté uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 domů. Kvůli krachu společnosti přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun. Smetka si odpykal 12 let ve vězení, v říjnu 2016 se dostal na svobodu.

Ministerstvo spravedlnosti se loni dohodlo s šedesátkou členů Majáku na odškodnění za průtahy v trestním řízení s manažery firmy. Celkem takto hodlalo vyplatit 6,3 milionu korun.

Premiéra požádali o pomoc také členové bytového družstva Svatopluk, kteří si domy po zkrachovalém H-Systemu dostavěli sami, ovšem bez souhlasu konkurzního soudu, a podle rozhodnutí Nejvyššího soudu se mají vystěhovat. Ústavní soud vykonatelnost verdiktu odložil, než kauzu z podnětu družstva sám přezkoumá.

Související

H-System

Nejvyšší soud řeší v kauze H-System spor o miliony mezi družstvem a Monsportem

Rozsudek, podle kterého musí bytové družstvo Svatopluk zaplatit konkurznímu správci H-Systemu Josefu Monsportovi 18,2 milionu korun s úroky, začal přezkoumávat Nejvyšší soud (NS). Začátkem dubna převzal dovolání družstva spolu se spisem z obvodního soudu, zjistila ČTK z justiční databáze. Suma tvoří nájemné za bytové domy v Horoměřicích u Prahy za roky 2016 až 2018.
Lidem z Horoměřic u Prahy soud nařídil kvůli kauze H-System vystěhování

Začal prodej 60 bytů v Horoměřicích po zkrachovalém H-Systemu

Ve středu začal prodej 60 bytů v Horoměřicích u Prahy, které patří do konkurzu po zkrachovalé společnosti H-System. Konkurzní správkyně Iva Fialová Ištvánková zveřejnila na realitním portálu Sreality.cz 60 inzerátů na jednotlivé byty. Inzeráty jsou bez cen, o podrobnosti musí zájemce požádat e-mailem. Nabídky lze podávat do 20. ledna, řekl ČTK Martin Junek, předseda bytového družstva Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů H-Systemu.

Více souvisejících

H-System Marie Benešová Andrej Babiš Alena Schillerová

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 52 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Rusko navrhlo členům OSN rezoluci o zákazu zbraní ve vesmíru. Samo ji před týdnem vetovalo

Ruská federace předložila členům Rady bezpečnosti OSN návrh rezoluce, který žádá všechny země, aby podnikly opatření s cílem zabránit umístění zbraní ve vesmíru. Tento krok následuje těsně po nedávném vetu, které Rusko udělilo podobné americko-japonské rezoluci. Informuje o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy