Klaus po roce 2013: založí novou stranu s Bátorou?

Praha - Václavu Klausovi už se to krátí, a tak je na čase přemýšlet, co bude dělat po svém prezidentování. Ve hře je prý několik možností, mezi nimi i založení nové strany. Třeba s Ladislavem Bátorou. Informují o tom Lidové noviny.

Mandát prezidentu Klausovi vyprší na jaře 2013 a znovu už kandidovat na prezidenta nemůže. Ale podle jeho nejrůznějších výroků je jasné, že se do politického důchodu rozhodně nechystá. Ačkoliv nedávno oslavil sedmdesátku, má ještě velké politické plány.Jak zjistily Lidové noviny od jednoho vysoce postaveného politika ODS, Klaus má hned několik nápadů, co dělat dál. Zatím je veřejně nepředstavil. Ale jedním z nich je možnost založení nové konzervativní pravicové strany. To už ostatně několikrát naznačil."Je naprosto nezbytné, aby byla nějaká strana, která se realisticky dívá na procesy, které se odehrávají v dnešní Evropě. Něco takového bych určitě podpořil," řekl například před dvěma lety.Pokud by se k pobodnému kroku odhodlal, jistě by mohl očekávat poporu svých příznivců. Hlavně z iniciativy Akce D.O.S.T., kterou vede Ladislav Bátora. Ten je v současnosti i ředitelem Personálního odboru na Ministerstvu školství, a přestože proti sobě nyní poštval většinu politické scény, Klaus za ním stojí. A Bátora naoplátku bezmezně podporuje Klause."Nechám to na panu prezidentovi, kde bude chtít vidět svoji roli na politické scéně. Opakuji ale, že pokud bude mít zájem, rozhodně mu s návratem na politickou scénu rádi pomůžeme," řekl pro LN Bátora, který v minulosti kandidoval za nacionalistickou Národní stranu.Ve hře je i ODSDalší možností příštího prezidentova angažmá je jeho bývalá Občanská demokratická strana. Před dvaceti lety ji zakládal, pak se s ní poněkud rozkmotřil. Naposledy ji zkritizoval před týdnem, kdy její pražský primátor Bohuslav Svoboda podpořil pochod gayů a leseb Prague Pride.Ale jak se říká, stará láska nerezaví. "Jestli nebude jisté konzervativní názory zastávat ODS, kdo jiný to už může dělat?" ptal se před týdnem a naznačil tak, že je s konzervativním křídlem uvnitř strany stále za dobře.Ale vrcholní představitelé ODS popírají, že by se Klaus mohl vrátit. Připadá jim to nereálné. "Máme demokraticky volené orgány, pochybuji, že by se úspěšný vrcholový politik vrátil zpátky do nižších pozic," řekl pro Lidové noviny místopředseda strany a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.Pokud by ani to nevyšlo, pak je tu ještě jedna pravděpodobná možnost, kterou potvrzují zdroje z prezidentova okolí. Klaus by mohl jít do nějaké konzervativně vzdělávací instituce, z níž by mohl nadále ovlivňovat politiku.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus D.O.S.T. Ladislav Bátora

Aktuálně se děje

před 59 minutami

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy