Ministerstvo vnitra dokončuje návrh zákona o bezpečnostních službách

Praha - Zákon o soukromé bezpečnostní činnosti z pera ministerstva vnitra (MV) by měl stanovit podmínky pro získání licence bezpečnostních agentur a roztřídit agentury do pěti kategorií. Vláda by se jím měla zabývat do konce září, řekl v pátek Martin Linhart, ředitel odboru bezpečnostní politiky MV.

"Vzhledem k existenci několika tisíc soukromých bezpečnostních agentur, pro které neplatí žádná pravidla, je tento nový zákon potřebným krokem, na kterém jsme intenzivně pracovali," vysvětlil Linhart.

Zákon by měl rozdělit soukromé bezpečnostní agentury do pěti kategorií: ostraha majetku a osob, činnost soukromých detektivů, převoz hotovosti a cenin, technická služba k ochraně osob a majetku a bezpečnostní poradenství.

Například do kategorie převoz hotovosti a cenin by měl spadat převoz hotovosti nebo jiného majetku, který přesahuje hodnotu pět milionů korun a současně poskytuje agentura doprovodné služby, jako jsou ověřování a zpracování nebo počítání hotovosti.

Bezpečnostní poradci budou moci projektovat nebo analyzovat možné nebezpečí, ale samotné bezpečnostní činnosti vykonávat nebudou.

Návrh nepočítá s vytvořením Komory bezpečnostních služeb, licence by mělo vydávat ministerstvo. Délka licence by měla být na 10 let, pokud nebude chtít žadatel kratší dobu. Podle ministerstva bude mít každá firma jednu licenci, díky které bude moci poskytovat všechny služby, nebo jen jejich část. "Bude muset ovšem splňovat kritéria pro danou kategorii," dodal Pavel Novák z tiskového odboru MV.

Pokud si bude zakládat bezpečnostní agenturu právnická osoba, musí mít transparentní vlastnickou strukturu a zároveň by se měla dodržet podmínka, že firma nemůže budit dojem, že plní úkoly veřejné správy.

Právní norma, kterou v současnosti ministerstvo dokončuje, by měla stanovit také podmínky, za nichž budou moci zaměstnanci agentur pracovat, například odborná a zdravotní způsobilost nebo spolehlivost.

Ministerstvo nepočítá s navyšováním pravomocí pracovníků bezpečnostních agentur. "Zákon v žádném případě nerozšíří oprávnění umožňující zásah do práv a svobod třetích osob," uvádí materiál. Stále ale budou moci zaměstnanci zadržet podezřelou osobu nebo se bránit.

Kontrolu pracovníků budou vykonávat inspektoři z ministerstva, kteří mohou udělit pokutu do 500 tisíc korun a zakázat činnost na dva roky za provozování bezpečnostní činnosti bez licence, nebo například pokutu do 50 tisíc korun, pokud zaměstnanec poruší mlčenlivost nebo bude mít maskovaný obličej. Pokud bude na místě spáchání trestného činu ztěžovat vyšetřování, dostane pokutu do 100 tisíc korun.

Související

Vít Rakušan Komentář

Vnitro na plakátech bojuje s dezinformacemi. Ale co v realitě?

Ministerstvo vnitra pod patronátem Víta Rakušana spustilo informační platformu Nenaletět.cz, která má sloužit pro veřejnost a informovat ji o aktuálních tématech i službách státu. Slovy samotného ministra vnitra má „informovat o tématech, která rezonují veřejným prostorem, a předcházet tak informačnímu šumu a nejasnostem.“ Tahle aktivita se zařazuje bok po boku dalším informačně-vzdělávacím snahám o zvyšování mediální gramotnosti a lepší informovanosti. Propagace formou letáků, tiskovin atd. přijde na nějakých 40 milionů a média si jí záhy zařadila do kolonky „boje proti dezinformacím.“

Více souvisejících

vnitro

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

Putin pracuje na nejkrutější válečné zbrani Ruska, tvrdí experti. Systém promění bojiště v hořící peklo

Rusko v poslední době zesiluje ostřelování ukrajinských měst a stejně horká je situace na frontě. Zatímco Ukrajina bojuje o přežití, Moskva pracuje na nové zbrani, která by mohla zcela změnit pravidla hry, tvrdí server Onet.pl.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy