Stovky lidí se sešly na pražském Václavském náměstí, aby poděkovaly

Praha - U sochy sv. Václava na pražském Václavském náměstí veřejnost i v pátek zapalovala svíčky za zesnulého exprezidenta Václava Havla. Ve vzkazech mu lidé děkovali za jeho přínos ke svobodě a slibovali, že v jejich srdcích bude žít dál.

"Sametově děkujeme, pane prezidente Václave Havle. Děkujeme! Vaši mladí hrdí Češi," stálo na jednom ze vzkazů. "Díky náš prezidente za svobodu, nikdy nezapomeneme. Pane prezidente Václave Havle, v našich srdcích žijete dál. Díky za vzor a svobodu," bylo napsané na dalších. Podle jiného vzkazu je naděje stavem ducha, který dává smysl našemu životu.

Atmosféru doplňovaly tisíce svíček, které lidé za svého prezidenta chodili neustále zapalovat, a květiny. Svíčky zapalovali nejen Češi, ale také Francouzi, Italové, Španělé nebo Rusové.

V horní části Václavského náměstí často nechyběly slzy. Za zvuku sirén v pravé poledne stovky lidí uctily Havlovu památku minutou ticha. A také se někteří klaněli podobizně prvního českého prezidenta zobrazené na budově Národního muzea. Poté, co dozněly sirény, náměstí ovládl bouřlivý potlesk a cinkání klíčů. Lidé se pak začali krátce po dvanácté hodině z Václavského náměstí rozcházet.

V pražské dopravě v pátek nebyly podle vyjádření policie hlášené žádné větší komplikace.

Václav Havel zemřel v neděli ve spánku na své chalupě na Hrádečku na Trutnovsku. Bylo mu 75 let.

Související

Více souvisejících

Václav Havel státní pohřeb

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 10 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Výhled počasí na příští víkend: Bude panovat typické jaro

Česko má za sebou první víkend, přičemž i ten příští má přinést velmi podobné počasí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima se v sobotu a neděli budou držet kolem dvacítky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy